Przejdź do treści

Żywność przeciwko alergii. Które potrawy zmniejszają ryzyko rozwoju alergii?

Żywność przeciwko alergii Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa
6 witamin i minerałów, których organizm może potrzebować zimą
Jak możesz sobie sama poradzić z zaparciami? Wyjaśnia fizjoterapeuta Kamil Kozakowski
Czy szczepienia obowiązkowe są szczepieniami przymusowymi? Prawniczka wyjaśnia, na czym polega w praktyce nowy przepis
Nowe obostrzenia i obowiązkowe szczepienia przeciw COVID-19 dla trzech grup zawodowych

Istnieje nie tylko alergia na żywność, ale również żywność na alergię. Oprócz produktów spożywczych, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, są też takie, które zmniejszają ryzyko rozwoju alergii, a także łagodzą jej objawy. Co powinniśmy jeść, by mniej kichać, kaszleć i łzawić?

 

Żywność może ci pomóc

Alergia to jedna z plag zdrowotnych współczesności. Zazwyczaj nie zabija (choć może – w przypadku wstrząsu anafilaktycznego), ale potrafi znacząco uprzykrzyć życie. Kichanie, smarkanie, łzawienie z oczu, wysypka, duszności, kaszel, osłabienie organizmu – to tylko niektóre z objawów nadwrażliwości na czynniki środowiskowe i pokarmowe. Uczulać może wszystko: od pyłków traw, przez orzeszki ziemne, po metal. Szacunki mówią, że na alergię cierpi już co drugi Polak, a niebawem problem może dotyczyć zdecydowanej większości z nas. Bo choć liczba naturalnych alergenów raczej się nie zwiększa, to jednak w naszym otoczeniu rośnie ilość (i różnorodność) uczulających substancji syntetycznych.

Co z tym wszystkim ma wspólnego żywność? Całkiem sporo. – Dieta odgrywa ważną rolę w ograniczaniu objawów alergii, a także zmniejszaniu ryzyka ich wystąpienia – mówi Anna Świtakowska, dietetyczka z poradni Nutricus.pl. Odżywianie ma wpływ na przebieg alergii nie tylko o charakterze pokarmowym, ale również nadwrażliwości innego typu. Zależność między reakcjami organizmu na czynniki środowiskowe a reakcjami na produkty spożywcze bywa skomplikowana.

– W wielu przypadkach alergii, np. na pyłki roślin, dochodzi do reaktywności krzyżowej alergenów. Specyficzne przeciwciała wytworzone pod wpływem jednego alergenu mogą reagować krzyżowo z innymi alergenami. Przykładowo główny alergen pyłku brzozy inicjuje reakcję alergiczną występującą po spożyciu selera lub jabłka, co w konsekwencji wymaga od osoby reagującej na pyłki zastosowania diety eliminacyjnej lub każdorazowej obróbki termicznej owoców – tłumaczy ekspertka.

Czereśnie na talerzu

Co najbardziej służy alergikom?

W poskramianiu alergii oraz jej zapobieganiu ważne jest nie tylko to, czego nie powinniśmy, ale również to, co powinniśmy spożywać. Liczy się również szybkość (re)akcji – przeciwdziałanie problemowi najlepiej zacząć jak najwcześniej.

– Jako pierwszą profilaktykę już od pierwszych dni życia zaleca się karmienie piersią, a także uwzględnienie pokarmów będących źródłami probiotyków na etapie rozszerzania diety – podpowiada Świtakowska. Na odpowiednich korektach w jadłospisie mogą skorzystać również dorośli. – W diecie osób dorosłych kluczowe znaczenie mają zarówno naturalne źródła probiotyków, jak i produkty bogate w kwasy omega-3 mające działanie przeciwzapalne. Warto wprowadzić do diety różnorodne przyprawy. Wiele z nich również wykazuje działanie przeciwzapalne, co może ułatwić organizmowi wyciszenie reakcji alergicznych – tłumaczy dietetyczka.

Dodaje też, że nie zaleca się stosowania diety eliminującej produkty alergizujące (np. mleko krowie, jaja, orzeszki ziemne czy zboża glutenowe) ze względów profilaktycznych. Wyjątek dotyczy osób z wysokim ryzykiem wystąpienia alergii ze względu na podobne przypadki w rodzinie. Alergicy w okresie narażenia na substancje uczulające powinni również ograniczyć spożycie alkoholu i palenie tytoniu – używki mogą nasilać reakcje alergiczne.

ciasto z pistacjami

Produkty dobre dla alergików

Tęsknotę za produktami smacznymi, lecz alergizującymi lub prozapalnymi, można ukoić stosowaniem tych o działaniu przeciwstawnym – i niekoniecznie mniej apetycznych. Co konkretnie powinno lądować na talerzach alergików?

1. Kiszona kapusta

Jeden z największych skarbów polskiej kuchni. Zimą wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniami. Może jednak wspomóc nasze zdrowie również w okresie pylenia. Kiszona kapusta to niezłe źródło witaminy C i jeszcze lepsze – probiotyków. Badania dowodzą, że jej spożywanie pomaga zmniejszyć objawy alergii, a także (cenny bonus!) poprawić fizyczną wydolność organizmu.

2. Kefir

Przynosi ulgę alergikom z podobnych powodów co kiszona kapusta – jest bogatym źródłem kultur dobrych bakterii. Warto podkreślić, że jest pod tym względem bardziej skuteczny niż jogurt, który może wręcz nasilić objawy uczulenia ze względu na większą zawartość cukru.

3. Czerwona cebula

Utrudnia bezpośrednie kontakty towarzyskie, ale ułatwia życie alergikom. Wszystko dzięki kwercetynie. Ten związek z grupy flawonoidów ma silne właściwości antyalergiczne i przeciwzapalne. Warto więc zadbać o jego obecność w diecie – tym bardziej że można go „pozyskać” również z innych źródeł, w szczególności warzyw i owoców o czerwonej skórce (m.in. z winogron i owoców leśnych).

4. Ryby

Byle nie łosoś z norweskiej hodowli ani panga z Mekongu. Co innego tłuste ryby morskie obfitujące w kwasy omega-3 – bo o nie przede wszystkim chodzi. Badania dowodzą, że dieta bogata w te związki łagodzi katar sienny, zmniejsza ryzyko rozwoju alergii oraz astmy. Osoby stroniące od ryb mają alternatywną opcję: len lub olej lniany – jedno z najlepszych roślinnych źródeł omega-3.

5. Kurkuma

O jej prozdrowotnych właściwościach można pisać eseje. Kurkuma ma działanie antynowotworowe, przeciwzapalne, chroni przed cukrzycą, łagodzi choroby stawów – a to tylko fragment listy jej zalet. Badania dowodzą, że hamuje również wydzielanie histaminy, ograniczając tym samym reakcję alergiczną. Ta żółta przyprawa popularna jest przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. W Polsce wciąż uchodzi za egzotykę, ale chyba najwyższy czas, żeby zagościła w naszych kuchniach na stałe.

6. Pestki dyni

Medycyna tradycyjna poleca je na „robaki” – zawarta w pestkach kukurbitacyna poraża układ nerwowy pasożytów i pomaga pozbyć się ich z organizmu. Nasiona dyni to również świetne źródło cynku i magnezu. Niedobór tego ostatniego podnosi poziom histaminy w ustroju, wzmagając tym samym objawy alergii. Komu nie po drodze z pestkami dyni, może sięgnąć po ciemną czekoladę lub – lepiej – kakao. Również dostarczą nam sporej dawki magnezu.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta z objawami astmy przyjmuje leki przy lekarce

Astma oskrzelowa – przyczyny, objawy, leczenie

„To wszystko, co zgotowała nam pandemia, bardzo negatywnie przełożyło się na naszą rzeczywistość”. O sytuacji osób z astmą mówi dr Piotr Dąbrowiecki

Alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych – objawy, leczenie

Jak pomóc osobie, która ma wstrząs anafilaktyczny? Lek. Łukasz Durajski przedstawia zalecenia Polskiego Towarzystwa Alergologicznego

Jak pomóc osobie, która ma wstrząs anafilaktyczny? Lek. Łukasz Durajski przedstawia zalecenia Polskiego Towarzystwa Alergologicznego

leki a alkohol

Przyjmujesz leki na alergię i zamierzasz wypić lampkę wina? Sprawdź, co uważa na ten temat alergolog

Sezon na pylenie roślin w pełni. Jak sprawdzić, na co jesteś uczulona? Wyjaśnia alergolożka

Sezon na pylenie roślin w pełni. Jak sprawdzić, na co jesteś uczulona? Wyjaśnia alergolożka

Para młodych ludzi / Freestocks, Unsplash

Uczulenie na spermę partnera może zdarzyć się każdej z nas. Co robić w takiej sytuacji?

Co wiesz na temat alergii? Rusza kolejna edycja ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Skonsultuj z Farmaceutą”

Czy wiosna szkodzi zdrowiu? Sprawdź, jakie dolegliwości mogą się wraz z nią pojawić, i jak sobie z nimi poradzić

Wiosna, choć piękna, jest prawdziwą zmorą dla alergików. Zobacz, jakie drzewa pylą w marcu

dziewczyna na balkonie

Im więcej pyłków w powietrzu, tym więcej zakażeń koronawirusem – dowiedli badacze

Krakowscy naukowcy rozwiali wątpliwości. Odpowiedzieli na pytanie, czy alergia na smog rzeczywiście istnieje

Czy alergia na smog rzeczywiście istnieje? Krakowscy naukowcy odpowiedzieli na pytanie i rozwiali wątpliwości

Ślinienie podczas snu – przyczyny, skutki, zapobieganie

Gwiazda betlejemska – może wywołać alergię

Maleinian feniraminy – działanie, zastosowanie, skutki uboczne

Wyprysk potnicowy – przyczyny, diagnostyka i leczenie

Wyprysk kontaktowy – przyczyny, objawy, profilaktyka, leczenie

Aspergiloza – co to, rodzaje, objawy, diagnoza i leczenie

Wiesz, że telefon może być źródłem kontaktowego zapalenie skóry i wywołać alergię? Wszystko przez metal, który zawiera

Wiesz, że telefon może być źródłem kontaktowego zapalenia skóry i wywołać alergię? Wszystko przez metal, który zawiera

Jak absolutnie nie diagnozować alergii? Wyjaśnia Mama Alergolog

Jak absolutnie nie diagnozować alergii? Wyjaśnia Mama Alergolog

Biedronka azjatycka

Biedronka azjatycka – jak wygląda? Czy gryzie? Jak ją zwalczać?

azjatyckie jedzenie

Anafilaksja (wstrząs anafilaktyczny) – objawy i leczenie

Dłoń

Mama Alergolog: nikiel jest jednym z najczęstszych haptenów uczulających polską populację

Masz alergię na pleśń? Wiemy, jak z nią walczyć

Najpopularniejsze

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Respirator

Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta pijąca zioła

Naturalne odrobaczanie. Czy naprawdę wszyscy mamy pasożyty?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

Pozycje seksualne, czyli jak urozmaicić seks. Najlepsze pozycje

Badanie krwi AST - co to jest i jak interpretować wyniki?

Badanie krwi AST – co to jest i jak interpretować wyniki?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku