Przejdź do treści

Bor – funkcje, zapotrzebowanie, źródła w diecie, niedobór

Wizualizacja narządów wewnętrznych człowieka
Bor/iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Bor to pierwiastek śladowy, potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Właściwości zdrowotne boru związane są z poprawą funkcji mózgu, łagodzeniem zapalenia stawów i zwiększeniem wchłaniania magnezu. Jakie jest zapotrzebowanie na bor i czy niedobór boru w organizmie jest groźny?

Co to jest bor?

Bor (B) to pierwiastek chemiczny z grupy półmetali. W naturze bor nie występuje jako wolny pierwiastek, tylko w postaci związków boru, np. boraksu. Jest to pierwiastek śladowy, a zatem obecność niewielkich ilości tego pierwiastka jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Rola boru w organizmie

Bor jest pierwiastkiem odgrywającym istotną rolę w regulowaniu przebiegu procesów metabolicznych. Bor w organizmie wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga gojenie się ran. Ważną funkcją boru w organizmie jest aktywacja hormonów, m.in. estrogenu. Bor reguluje metabolizm witaminy D, wapnia, magnezu, fosforu i fluoru, przez co znajduje zastosowanie w profilaktyce osteoporozy i chorób reumatycznych. Ponadto bor odpowiada za stabilność błon komórkowych, prawidłowe funkcjonowanie układu trawienia oraz układu nerwowego.

Dobowe zapotrzebowanie na bor

Nie ustalono zalecanego dziennego zapotrzebowania na bor. Dieta dostarcza zazwyczaj około 3 mg boru na dobę, a bezpieczna dawka dzienna boru nie powinna przekraczać 20 mg na dobę.

Zwiększone zapotrzebowanie na bor

Większe zapotrzebowanie na bor wykazują kobiety w okresie okołomenopauzalnym. Wynika to z faktu, że bor zwiększa poziom estrogenów w organizmie, co jest szczególnie istotne w okresie menopauzy, charakteryzującym się spadkiem poziom żeńskich hormonów płciowych.

Naturalne źródła boru w diecie

Bor można dostarczyć organizmowi dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie, a także suplementacji. Najbogatsze źródła boru w pożywieniu to owoce, zwłaszcza suszone, m.in. rodzynki, jabłka, gruszki, zielona warzywa liściaste, orzechy, pełne ziarna zbóż.

Niedobór boru w organizmie

Niedobór boru w organizmie może sprzyjać rozwojowi licznych zaburzeń zdrowotnych. Najistotniejsze z nich to:

  • demineralizacja kości i zębów
  • rozwój próchnicy i osteoporozy
  • zaburzenia koncentracji
  • obniżenie poziomu testosteronu.

Nadmiar boru w organizmie

Przedawkowanie boru dostarczanego wraz z dietą nie jest możliwe, gdyż bor nie jest magazynowany w organizmie. Kiedy można przedawkować bor? Suplementy zażywane w nieprawidłowy sposób, dostarczające więcej niż 100 mg boru dziennie, mogą wywoływać takie efekty boczne jak: nudności, wymioty, biegunki, wysypka, otępienie.

Bor – przeciwwskazania do zażywania

Przeciwwskazaniem do stosowania boru jest m. in. rak piersi czy macicy – bor może naśladować działanie estrogenów. Kolejnym przeciwwskazaniem są choroby nerek.

Bibliografia:

Pizzorno L., Nothing boring about boron; Integr Med Aug 2015

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Cholesterol całkowity – co to? Kiedy jego poziom jest niebezpieczny?

Hiperkaliemia – kiedy poziom potasu we krwi stanowi zagrożenie?

Kto i kiedy powinien stosować dietę eliminacyjną?

Masz ciągłe uczucie głodu? Sprawdź, co to może oznaczać!

Na czym polega dieta niskotłuszczowa i kiedy ją stosować?

Witamina B2 – ważna nie tylko dla zdrowej skóry! Gdzie jej szukać?

Witamina A – na odporność, dobry wzrok i piękne ciało. Gdzie jej szukać, jak suplementować

Witamina B12 – pogromca anemii i zmian neurologicznych. Kiedy potrzebujesz jej więcej?

Dieta bogatoresztkowa – na czym polega i kiedy ją stosować?

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Dieta bezglutenowa – dla kogo jest wskazana i co jeść?

„Działając zgodnie z wartościami, nie poniesiemy porażki. Tylko najpierw trzeba odróżnić je od celów”. O zastosowaniu terapii ACT w zmianie diety mówi Anna Paluch

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Tych rzeczy nie jedz przed randką! Sprawdź naszą czarną listę

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Źle śpisz? Przyczyna może być prozaiczna

Niedokrwistość z niedoboru żelaza. Jakie są przyczyny i objawy anemii, jak ją leczyć, jakie badania wykonać?

Jod - właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła /fot. iStock

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Gospodarka wapniowo-fosforanowa – zaburzenia. Fosforany wapnia w moczu