Przejdź do treści

Co ma wspólnego lodówka z toaletą? Blogerka Sylwia Majcher wyjaśnia

Tekst o higienie lodówki według Sylwii Majcher. Na zdjęciu: Kobieta patrząca na coś w lodówce - HelloZdrowie
Lodówka - jak ją myć? / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jak często myjesz lodówkę? Przyznam, że to pytanie mnie wprawiło w konsternację. I pewnie wielu z was również trudno było by odszukać w pamięci konkretną datę, kiedy ostatnio szorowaliście ten domowy sprzęt. Co innego z toaletą – w tym przypadku mamy świadomość, że regularne mycie jest koniecznością. Ale jak przekonuje w swoim najnowszym poście Sylwia Majcher, lodówce w kwestii czystości wcale nie jest do toalety tak daleko…

 

Co wspólnego ma lodówka z toaletą?

„Co wspólnego ma lodówka z toaletą? Otóż powinna być myta tak samo często!” – pisze Sylwia Majcher na Instagramie.

Blogerka dodaje, że lodówka ma nieustający kontakt z jedzeniem – także tym brudnym – warzywami, owocami, opakowaniami, które dotykane były przez wiele rąk.

„Dlatego trzeba dbać o jej higienę. Dla naszego zdrowia i dłuższej trwałości produktów. To ważne, bo prawie 3/4 jedzenia Polacy wyrzucają z powodu zepsucia” – pisze Sylwia Majcher.

Z badania firmy Microban Europe wynika, że największe zagrożenie w brudnej lodówce czai się pojemnikach na warzywa i owoce. To może być siedlisko bakterii E.coli, salmonelli i listerii. Autorzy badania ostrzegają – brak regularnego czyszczenia lodówki powoduje, że bakterie namnażają się w błyskawicznym tempie.

Jak zrobić własnoręcznie płyny dezynfekujące do domu i ekologiczne środki czystości

Czym myć lodówkę?

Sylwia Majcher w swoim wpisie na Instagramie odpowiada dalej na pytanie: czym myć lodówkę?

„Wystarczy ściereczka, ciepła woda zmieszana z octem lub sodą. Warto przetrzeć nie tylko półki, ścianki lodówki, ale też uszczelki i zakamarki na drzwiach. Dobrze jest także odświeżyć pojemniki i słoiki, w których przechowujemy jedzenie w lodówce” – pisze.

Blogerka dodaje, że wie, że taka pielęgnacja wymaga czasu i bywa uciążliwa, ale naprawdę się opłaca.

„W czystej lodówce jedzenie przetrwa dłużej i w lepszej kondycji. Taki regularny remanent ułatwia też ograniczenie strat. Od razu widać co jest do wykorzystania, nic nie zginie w czeluściach chłodziarki” – pisze Sylwia Majcher.

Brzydkie zapachy w lodówce

Zmagasz się z brzydkimi zapachami wydobywającymi się z lodówki? Jak wyjaśnia Sylwia Majcher, świetnym neutralizatorem zapachów jest kawa.

„Wystarczy do lodówki włożyć miseczkę z ziarnami – pochłoną nieprzyjemne aromaty. Podobnie zadziała soda. By działały skutecznie, trzeba je wymieniać co 3 tygodnie”  – dodaje blogerka.

Agnieszka Pocztarska / Czytamy Etykiety

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 29 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.