Przejdź do treści

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić
Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„Jak wiecie, unikam tworzyw sztucznych, gdzie tylko mogę, więc również w przypadku desek do krojenia. Sama postawiłam na deski drewniane, które wielu osobom wydają się niehigieniczne. Czy rzeczywiście tak jest?” – pisze na swoim profilu na Instgramie chemiczka Sylwia Panek, która wyjaśnia, jak prawidłowo używać desek do krojenia i utrzymać je w czystości.

Jak używać desek do krojenia?

„Zacznijmy od tego, że aby zachować higienę żywności, musimy stosować różne deski do różnych typów żywności. Nigdy nie powinniśmy używać tej samej deski do pokrojenia warzyw i surowego mięsa. To samo tyczy się noży” – podkreśla Sylwia Panek.

Dodaje, że gdy pracujemy w kuchni z żywnością, dbanie o czystość to podstawa. Oprócz mycia rąk, powinniśmy pamiętać też o tym, żeby używać tylko czystych naczyń i akcesoriów. Jak zaznacza chemiczka, bakterie przenoszone na żywności są niewidoczne dla oczu, ale to, że ich nie widzimy, nie znaczy, że możemy o nich zapominać.

„Czy deski drewniane są rzeczywiście niehigieniczne? Mogą być, ale nie muszą. Wiele osób widzi problem, gdyż desek drewnianych nie można myć w zmywarce, a jeśli wrzucimy taką do zlewu z wodą i zostawimy na dłuższy czas, to aż prosimy się o pojawienie czarnych kropek pleśni na desce” – zauważa ekspertka.

Co więc zrobić, żeby takie deski zachować w czystości i nie dopuścić do rozwoju groźnych bakterii?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność
Estabiom Junior, Suplement diety, 20 kapsułek
28,39 zł
Odporność
Naturell Immuno Hot, 10 saszetek
16,48 zł
Odporność
Bloxin Żel do nosa w sprayu, 20 ml
25,99 zł
Odporność
Naturell Omega-3 500 mg, 240 kaps.
30,00 zł
Odporność
Estabiom Baby, Suplement diety, krople, 5 ml
28,39 zł
kot w kuchni

Przepis na… czyste deski do krojenia

Jak pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Panek, jeśli chcemy używać w kuchni drewnianych desek do krojenia i zachować ich czystość, musimy pamiętać o kilku rzeczach:

  1. Drewniane deski i akcesoria należy olejować. Najlepszy według Panek będzie olej lniany, ale jeśli go nie masz, to możesz wykorzystać do tego każdy inny olej spożywczy. „Olejowanie zabezpiecza drewno przed chłonięciem wody czy soków z żywności” – wyjaśnia ekspertka.
  2.  Deski drewniane należy myć niezwłocznie po zakończeniu pracy, a następnie wytrzeć je, najlepiej do sucha – zaznacza Sylwia Panek.
  3. Deski myjemy czystymi akcesoriami do zmywania. A to dlatego, że jak zaznacza Mama Chemik, używając brudnego zmywaka, roznosimy po nich drobnoustroje.
  4. Pękniętą deskę powinnaś wyrzucić, ponieważ mogą zbierać się tam bakterie, których ciężko będzie nam się pozbyć. A to może skończyć się bardzo źle.

„Jeśli chcemy uniknąć zatruć pokarmowych, utrzymujmy czystość w naszych kuchniach” – apeluje chemiczka.

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 87 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Niebezpieczne bakterie z ziemi doniczkowej zabiły 60-letnią kobietę. "To niejedyny taki przypadek" - alarmują eksperci / istock

Niebezpieczne bakterie z ziemi doniczkowej zabiły 60-letnią kobietę. „To niejedyny taki przypadek” – alarmują eksperci

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Kobieta w sklepie wybiera ubrania

„Nowe ubrania trzeba prać” – apeluje Mama Chemik. Jakie niebezpieczne substancje czekają na nas na nowo zakupionych ciuchach?

„Zaburzenia odżywiania u dorosłych pociągają za sobą bardzo wysokie koszty w relacji” – mówi psycholożka Marta Cieśla

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

kobieta je jogurt

Stosujesz antykoncepcję? Uważaj na infekcje intymne

Książeczka sanepidowska – co to? Jak i gdzie wyrobić dokument potrzebny w wielu zawodach

"Mimo znacznego postępu tężec wciąż zbiera śmiertelne żniwo na świecie"- podkreśla lek. Małgorzata Ponikowska i apeluje, żeby nie ignorować nawet małych ran

„Mimo znacznego postępu, tężec wciąż zbiera śmiertelne żniwo na świecie”- podkreśla lek. Małgorzata Ponikowska i apeluje, żeby nie ignorować nawet małych ran

„Panie, które charakteryzują się prawidłową masą ciała, mają większe skłonności do tego, żeby podjadać pod wpływem nudy” – mówi Aleksandra Ulatowska, psychodietetyczka

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Żabka wycofuje bagietki z obrotu / istock

Popularna sieć sklepów wycofuje z obrotu bagietki. Powodem groźne bakterie

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

ręce zarazki bakterie

7 miejsc (nie tylko publicznych!), w których jest najwięcej zarazków

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Bakteryjne zapalenie skóry – jak rozpoznać i leczyć? Czy łupież to stan zapalny skóry?

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej?

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Ocet winny – powstawanie, właściwości, zastosowanie w kuchni i łazience

Kobieta z kolorowym językiem

Jak czyścić język i jak często trzeba to robić? Podpowiada stomatolożka Anna Jaśkowska

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Aminoglikozydy – spektrum działania i zastosowanie. Kiedy lekarz przepisze Ci antybiotyki?

×