Przejdź do treści

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić
Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Jak wiecie, unikam tworzyw sztucznych, gdzie tylko mogę, więc również w przypadku desek do krojenia. Sama postawiłam na deski drewniane, które wielu osobom wydają się niehigieniczne. Czy rzeczywiście tak jest?” – pisze na swoim profilu na Instgramie chemiczka Sylwia Panek, która wyjaśnia, jak prawidłowo używać desek do krojenia i utrzymać je w czystości.

Jak używać desek do krojenia?

„Zacznijmy od tego, że aby zachować higienę żywności, musimy stosować różne deski do różnych typów żywności. Nigdy nie powinniśmy używać tej samej deski do pokrojenia warzyw i surowego mięsa. To samo tyczy się noży” – podkreśla Sylwia Panek.

Dodaje, że gdy pracujemy w kuchni z żywnością, dbanie o czystość to podstawa. Oprócz mycia rąk, powinniśmy pamiętać też o tym, żeby używać tylko czystych naczyń i akcesoriów. Jak zaznacza chemiczka, bakterie przenoszone na żywności są niewidoczne dla oczu, ale to, że ich nie widzimy, nie znaczy, że możemy o nich zapominać.

„Czy deski drewniane są rzeczywiście niehigieniczne? Mogą być, ale nie muszą. Wiele osób widzi problem, gdyż desek drewnianych nie można myć w zmywarce, a jeśli wrzucimy taką do zlewu z wodą i zostawimy na dłuższy czas, to aż prosimy się o pojawienie czarnych kropek pleśni na desce” – zauważa ekspertka.

Co więc zrobić, żeby takie deski zachować w czystości i nie dopuścić do rozwoju groźnych bakterii?

kot w kuchni

Przepis na… czyste deski do krojenia

Jak pisze na swoim profilu na Instagramie Sylwia Panek, jeśli chcemy używać w kuchni drewnianych desek do krojenia i zachować ich czystość, musimy pamiętać o kilku rzeczach:

  1. Drewniane deski i akcesoria należy olejować. Najlepszy według Panek będzie olej lniany, ale jeśli go nie masz, to możesz wykorzystać do tego każdy inny olej spożywczy. „Olejowanie zabezpiecza drewno przed chłonięciem wody czy soków z żywności” – wyjaśnia ekspertka.
  2.  Deski drewniane należy myć niezwłocznie po zakończeniu pracy, a następnie wytrzeć je, najlepiej do sucha – zaznacza Sylwia Panek.
  3. Deski myjemy czystymi akcesoriami do zmywania. A to dlatego, że jak zaznacza Mama Chemik, używając brudnego zmywaka, roznosimy po nich drobnoustroje.
  4. Pękniętą deskę powinnaś wyrzucić, ponieważ mogą zbierać się tam bakterie, których ciężko będzie nam się pozbyć. A to może skończyć się bardzo źle.

„Jeśli chcemy uniknąć zatruć pokarmowych, utrzymujmy czystość w naszych kuchniach” – apeluje chemiczka.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 87 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.