Przejdź do treści

„Przykre jest to, że interniści i pediatrzy o celiakii mają nikłe pojęcie” – mówi 32-letnia Anna, której chorobę zdiagnozowano 10 lat temu

Celiakia / istockphoto
Celiakia / istockphoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kiedy nerki mówią STOP: Przewlekła Choroba Nerek – przyczyny, objawy, profilaktyka
Przewlekła Choroba Nerek – przyczyny, objawy, profilaktyka
Marta Żmuda-Trzebiatowska, Anna Dereszowska, Maja Bohosiewicz
„Gdy podmuch wiatru sprawia ból”, czyli dziś Światowy Dzień Autyzmu
Farmaceutka w aptece - koronawirus
Ministerstwo Zdrowia wprowadziło reglamentację leków Arechin i Plaquenil. Mają trafić przede wszystkich do szpitali z chorymi na COVID-19
Okładki magazynu Grazia UK z pielęgniarkami
Brytyjski magazyn „Grazia” zastąpił gwiazdy na okładce bohaterkami, które walczą z pandemią koronawirusa
Ekstrakcja ósemek / istock
Przed tobą ekstrakcja ósemek? Sprawdź, co powinnaś wiedzieć o tym zabiegu

O swojej chorobie dowiedziała się jako dorosła osoba, przez przypadek. Wcześniej ani jej rodzice, ani pediatra nie zauważyli nic podejrzanego. – Zresztą, może to i lepiej, bo nie wiem gdzie w latach 80. i 90. miałabym kupić produkty bez glutenu – mówi 32-letnia Anna, której 10 lat temu zdiagnozowano celiakię.

Miała celiakię zanim stało się to modne

O tym, że ma celiakię, dowiedziała się niespełna dziesięć lat temu, kiedy nie było jeszcze mody na produkty typu gluten free. Były już jednak dostępne produkty takich firm jak: Bezgluten, Balviten, Celiko, Glutenex. Z łatwością można było je kupić w sklepach internetowych. Gorzej wyglądały zakupy w zwykłych hipermarketach.

– Produkty bezglutenowe były poukrywane między tradycyjnymi produktami, tylko czasem można było coś znaleźć. O samej diecie postronni ludzie nie słyszeli. Kasjerki uważały, że produkty bezglutenowe to po prostu produkty dla małych dzieci. Inni myśleli, że w fastfoodach wszystko jest bez mąki, więc bez problemu mogę się nim żywić.

Sprzedawcy potrafili polecić produkt z mąki żytniej czy pszennej jako bezglutenowy, którym ze smakiem zajadają się jego również bezglutenowe dzieci! Cóż za paradoks, że mimo iż na celiakię choruje zaledwie 1 proc. społeczeństwa , to wszyscy ci sprzedawcy i wytwórcy żywności bez certyfikatu mają w rodzinie celiaka i mogą ręczyć za bezglutenowość danego produktu (śmiech) – mówi 32-latka.

I jak dodaje, dziś, kiedy gluten free jest w modzie, w każdej knajpce czy sklepiku można znaleźć coś dla celiaka – nie tylko na warszawskim śródmieściu, ale też w mniejszych miastach.

– Niestety, dużo łatwiej jest kupić bezglutenowego batonika, cukierki czy ciastka niż chleb. Tutaj bardzo pomocna dla mnie okazała się seria książek „Mama alergika gotuje”, która bardzo ułatwia przyrządzenie domowego chleba czy innych wypieków bez użycia wszechobecnej pszenicy. Są też ciemne strony tej mody, ale nie mam ochoty mówić o tych brzydkich praktykach… – mówi 32-letnia Anna.

Celiakia - przyczyny, objawy, leczenie

Nie zbliża się do glutenu

Jak dowiedziała się o chorobie? Przez przypadek. Kobieta przez kilka dni bardzo źle się czuła, po każdym posiłku jeszcze gorzej. W końcu wybrała się do lekarza.

– W szpitalu zrobili mi kilka badań, przepisali leki i zasugerowali, żebym zrobiła gastroskopię. Zrobiłam prywatnie, a – czekając na konsultację z lekarzem – sprawdziłam wyniki u doktora Google. Nie polecam. Można tam znaleźć wiele absurdalnych informacji.

A co do samej diagnozy, przykre jest to, że interniści i pediatrzy o celiakii mają nikłe pojęcie, a specjaliści na NFZ są niemal nieosiągalni – dodaje Anna.

Jak wygląda dieta celiaka? Kobieta nawet nie zbliża się do glutenowych produktów zbożowych (zawierających: pszenicę, orkisz, jęczmień, żyto czy kuskus).

– Wystrzegam się kawy zbożowej, słodu jęczmiennego, sosu sojowego czy kościelnego opłatka. Na szczęście coraz popularniejsze są kasze i płatki z soi, gryki, prosa, teff, amarantusa, komosy, tapioki czy sorgo. Inaczej byłabym skazana na śniadanie z płatków kukurydzianych i kleik ryżowy na kolację! – wymienia 32-latka.

A jak jest z lekami i kosmetykami? Nie aż tak rygorystycznie jak mogłoby się wydawać.

– W końcu kosmetyków nie jem, a leki przyjmuje tak rzadko, że te śladowe ilości nie powinny mi zaszkodzić. Jednak raczej nie kupiłabym szamponu czy kremu do rąk z olejkiem z kiełków pszenicy w głównym składzie – dodaje Anna.

Mama gotowała kukurydzę w kolbach

32-latka nie jest jedyną osobą, która od lat musi sobie radzić z celiakią. Gdy na na jednej z grup osób chorych na celiakię napisałam, że szukam bohaterki do mojego tekstu, sporo osób się do mnie odezwało. I każda z nich miała swoją ciekawą historię do opisania.

„Mi mama gotowała kukurydzę w kolbach na kolację, bo nie było dla mnie nic do zjedzenia, trudne czasy”

„Pamiętam 200 g makaronu po 25 zł, ale przynajmniej już był. Teraz jest 400 g za 2,5 zł…. więc teraz to już nawet nie wyzwanie”

„Lekarze bagatelizują objawy, wmawiając, że to na tle nerwowym. Ludzie zdrowi nie zdają sobie sprawy, że nawet okruszek szkodzi. Mam na myśli np. restauratorów, którzy mówią, że bez glutenu, a później wychodzi jak zwykle.  Z celiakii się nie wyrasta, to nie tylko choroba wieku dziecięcego, niech nas ludzie nie biorą za symulantów”

„Moją córkę zdiagnozowano 41 lat temu. Wtedy nie było nic…” – czytałam w wiadomościach.

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Celiakia – okiem eksperta

O co chodzi z tą celiakią, o której tak wszyscy ostatnio mówią?

Celiakia najczęściej diagnozowana jest w wieku dziecięcym lub między 30. a 50. rokiem życia, znacznie częściej występuje u kobiet. Choroba ta polega na toksycznym działaniu glutenu. U osób z celiakią dochodzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, czyli niewielkich wypustek, których zadaniem jest wchłanianie składników dostarczanych z pożywieniem.

Nieprawidłowa praca kosmków prowadzić może do niedoborów w organizmie. Częstymi objawami celiakii są: biegunka, wzdęcia, bóle brzucha, chudnięcie, bóle stawów, ospałość. U dzieci natomiast jednym z objawów jest też zaburzenie wzrostu i masy ciała.

Występuje również nietypowa forma celiakii, która może objawiać się opryszczką, anemią, a nawet padaczką. Szacuje się, że częstotliwość występowania celiakii wynosi 1:2000 – wyjaśnia Joanna Skałecka, dietetyczka.

I dodaje, że tak naprawdę pacjentów ze stwierdzoną klinicznie celiakią jest bardzo mało. Co innego z nietolerancją glutenu – tych jest znacznie więcej. Jak sprawdzić, czy masz celiakię? Najważniejszym badaniem jest pobranie wycinka jelita cienkiego, czyli biopsja. Niestety, nie jest to przyjemny zabieg.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Skałecka
Joanna Skałecka
dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

święta

Święta na bezglutenie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Gluten to puszka Pandory

„Nie przekonuję, żeby porzucić chleb, bo ten można wypiekać z najróżniejszych składników. Ale apeluję do niejedzenia współczesnej pszenicy i jej pochodnych!” – mówi Agnieszka Pająk, health coach

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Celiakia - przyczyny, objawy, leczenie

Celiakia – czym jest? Jakie daje objawy i jakie są sposoby jej leczenia?

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

problemy skórne na szyi

Czym jest choroba Duhringa? Jak się objawia? Czy da się ją wyleczyć?

Ryż na 3 sposoby. Przepisy na bezglutenowe dania z wykorzystaniem ryżu

Akcja bez glutenu: kasza jaglana

Kasza jaglana – bohaterka wszystkich bezglutenowców

Vegan, wege, gluten free, eko – żadne z tych słów nie jest synonimem słowa „zdrowe”. Doktor Ania o tym, co jeść i jak kupować

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska

gluten free

Gluten – w czym występuje? W czym jest najwięcej glutenu? Produkty bezglutenowe

gluten free

Uczulenie na gluten – jakie są charakterystyczne objawy u dzieci i dorosłych?

celiakia - ziarna zbóż

Celiakia – objawy agresji immunologicznej u dzieci i dorosłych

gluten

Jakie produkty zawierają gluten, czyli czego muszą unikać osoby z celiakią?

O co chodzi z tą pszenicą?

O co chodzi z tą pszenicą?

Akcja bez glutenu: mąka gryczana

Akcja bez glutenu: mąka gryczana

Akcja bez glutenu: komosa ryżowa

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Akcja bez glutenu: amarantus

Akcja bez glutenu: amarantus

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta wycierająca nos

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości