Przejdź do treści

„Przykre jest to, że interniści i pediatrzy o celiakii mają nikłe pojęcie” – mówi 32-letnia Anna, której chorobę zdiagnozowano 10 lat temu

Celiakia / istockphoto
Celiakia / istockphoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
7 sygnałów, że pijesz za dużo wody
koronawirus, transmisja koronawirusa
Dlaczego niektórzy roznoszą koronawirusa bardziej niż inni?
Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść
Antykoncepcja hormonalna / istock
Antykoncepcja hormonalna. Co może obniżać jej skuteczność?
Diagnostyka nowotworów / istock
To nie musi być rak! Te same objawy mogą być symptomami łagodniejszego schorzenia

O swojej chorobie dowiedziała się jako dorosła osoba, przez przypadek. Wcześniej ani jej rodzice, ani pediatra nie zauważyli nic podejrzanego. – Zresztą, może to i lepiej, bo nie wiem gdzie w latach 80. i 90. miałabym kupić produkty bez glutenu – mówi 32-letnia Anna, której 10 lat temu zdiagnozowano celiakię.

Miała celiakię zanim stało się to modne

O tym, że ma celiakię, dowiedziała się niespełna dziesięć lat temu, kiedy nie było jeszcze mody na produkty typu gluten free. Były już jednak dostępne produkty takich firm jak: Bezgluten, Balviten, Celiko, Glutenex. Z łatwością można było je kupić w sklepach internetowych. Gorzej wyglądały zakupy w zwykłych hipermarketach.

– Produkty bezglutenowe były poukrywane między tradycyjnymi produktami, tylko czasem można było coś znaleźć. O samej diecie postronni ludzie nie słyszeli. Kasjerki uważały, że produkty bezglutenowe to po prostu produkty dla małych dzieci. Inni myśleli, że w fastfoodach wszystko jest bez mąki, więc bez problemu mogę się nim żywić.

Sprzedawcy potrafili polecić produkt z mąki żytniej czy pszennej jako bezglutenowy, którym ze smakiem zajadają się jego również bezglutenowe dzieci! Cóż za paradoks, że mimo iż na celiakię choruje zaledwie 1 proc. społeczeństwa , to wszyscy ci sprzedawcy i wytwórcy żywności bez certyfikatu mają w rodzinie celiaka i mogą ręczyć za bezglutenowość danego produktu (śmiech) – mówi 32-latka.

I jak dodaje, dziś, kiedy gluten free jest w modzie, w każdej knajpce czy sklepiku można znaleźć coś dla celiaka – nie tylko na warszawskim śródmieściu, ale też w mniejszych miastach.

– Niestety, dużo łatwiej jest kupić bezglutenowego batonika, cukierki czy ciastka niż chleb. Tutaj bardzo pomocna dla mnie okazała się seria książek „Mama alergika gotuje”, która bardzo ułatwia przyrządzenie domowego chleba czy innych wypieków bez użycia wszechobecnej pszenicy. Są też ciemne strony tej mody, ale nie mam ochoty mówić o tych brzydkich praktykach… – mówi 32-letnia Anna.

Celiakia - przyczyny, objawy, leczenie

Nie zbliża się do glutenu

Jak dowiedziała się o chorobie? Przez przypadek. Kobieta przez kilka dni bardzo źle się czuła, po każdym posiłku jeszcze gorzej. W końcu wybrała się do lekarza.

– W szpitalu zrobili mi kilka badań, przepisali leki i zasugerowali, żebym zrobiła gastroskopię. Zrobiłam prywatnie, a – czekając na konsultację z lekarzem – sprawdziłam wyniki u doktora Google. Nie polecam. Można tam znaleźć wiele absurdalnych informacji.

A co do samej diagnozy, przykre jest to, że interniści i pediatrzy o celiakii mają nikłe pojęcie, a specjaliści na NFZ są niemal nieosiągalni – dodaje Anna.

Jak wygląda dieta celiaka? Kobieta nawet nie zbliża się do glutenowych produktów zbożowych (zawierających: pszenicę, orkisz, jęczmień, żyto czy kuskus).

– Wystrzegam się kawy zbożowej, słodu jęczmiennego, sosu sojowego czy kościelnego opłatka. Na szczęście coraz popularniejsze są kasze i płatki z soi, gryki, prosa, teff, amarantusa, komosy, tapioki czy sorgo. Inaczej byłabym skazana na śniadanie z płatków kukurydzianych i kleik ryżowy na kolację! – wymienia 32-latka.

A jak jest z lekami i kosmetykami? Nie aż tak rygorystycznie jak mogłoby się wydawać.

– W końcu kosmetyków nie jem, a leki przyjmuje tak rzadko, że te śladowe ilości nie powinny mi zaszkodzić. Jednak raczej nie kupiłabym szamponu czy kremu do rąk z olejkiem z kiełków pszenicy w głównym składzie – dodaje Anna.

Mama gotowała kukurydzę w kolbach

32-latka nie jest jedyną osobą, która od lat musi sobie radzić z celiakią. Gdy na na jednej z grup osób chorych na celiakię napisałam, że szukam bohaterki do mojego tekstu, sporo osób się do mnie odezwało. I każda z nich miała swoją ciekawą historię do opisania.

„Mi mama gotowała kukurydzę w kolbach na kolację, bo nie było dla mnie nic do zjedzenia, trudne czasy”

„Pamiętam 200 g makaronu po 25 zł, ale przynajmniej już był. Teraz jest 400 g za 2,5 zł…. więc teraz to już nawet nie wyzwanie”

„Lekarze bagatelizują objawy, wmawiając, że to na tle nerwowym. Ludzie zdrowi nie zdają sobie sprawy, że nawet okruszek szkodzi. Mam na myśli np. restauratorów, którzy mówią, że bez glutenu, a później wychodzi jak zwykle.  Z celiakii się nie wyrasta, to nie tylko choroba wieku dziecięcego, niech nas ludzie nie biorą za symulantów”

„Moją córkę zdiagnozowano 41 lat temu. Wtedy nie było nic…” – czytałam w wiadomościach.

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

Celiakia – okiem eksperta

O co chodzi z tą celiakią, o której tak wszyscy ostatnio mówią?

Celiakia najczęściej diagnozowana jest w wieku dziecięcym lub między 30. a 50. rokiem życia, znacznie częściej występuje u kobiet. Choroba ta polega na toksycznym działaniu glutenu. U osób z celiakią dochodzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, czyli niewielkich wypustek, których zadaniem jest wchłanianie składników dostarczanych z pożywieniem.

Nieprawidłowa praca kosmków prowadzić może do niedoborów w organizmie. Częstymi objawami celiakii są: biegunka, wzdęcia, bóle brzucha, chudnięcie, bóle stawów, ospałość. U dzieci natomiast jednym z objawów jest też zaburzenie wzrostu i masy ciała.

Występuje również nietypowa forma celiakii, która może objawiać się opryszczką, anemią, a nawet padaczką. Szacuje się, że częstotliwość występowania celiakii wynosi 1:2000 – wyjaśnia Joanna Skałecka, dietetyczka.

I dodaje, że tak naprawdę pacjentów ze stwierdzoną klinicznie celiakią jest bardzo mało. Co innego z nietolerancją glutenu – tych jest znacznie więcej. Jak sprawdzić, czy masz celiakię? Najważniejszym badaniem jest pobranie wycinka jelita cienkiego, czyli biopsja. Niestety, nie jest to przyjemny zabieg.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Skałecka
Joanna Skałecka
dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy

Jajka a gluten - istnieje zależność?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem

Badanie moczu – kiedy jest zlecane i o czym mówi nam barwa moczu? Wyjaśnia Mama pediatra

Celiakia a poronienie / istock

Celiakia a poronienie. Czy mają ze sobą coś wspólnego? Na nasze pytania odpowiada dr Dawid Serafin

Personel medyczny - kobieta zakłada rękawiczkę

„Wczoraj brawa, dziś to. A jutro?”. Pediatra Róża Hajkuś i Jurek Owsiak o lęku przed medykami

wcześniak

„Bardzo za wami tęsknię, ale wiem, że teraz jest niemożliwe, abym się z wami zobaczył…” W Centrum Pediatrii w Sosnowcu rodzice dostają listy od swoich wcześniaków

Koronawirus u dzieci

Koronawirus u dzieci – jakie są objawy i skala zachorowań? Odpowiada pediatra Anna Ratajczak

Michał Błoch - DrHospice

„Cały świat stanął w ogniu, a brakuje wody. Nie wystarczy jej na wszystkie pożary” – Michał Błoch o pediatrii paliatywnej w czasach zarazy

Szczepienie niemowlaka

Polskie Towarzystwo Pediatryczne zaleca zawieszenie szczepień ochronnych i wizyt kontrolnych u niemowlaków, starszych dzieci i nastolatków

Kobieta z chorym dzieckiem - mokowiscydoza

Mukowiscydoza, czyli „choroba słonego potu”. Pediatra wyjaśnia, co powinno jeść dziecko, które się z nią zmaga

Gorączka u dzieci / istockphoto

„Gorączka nie jest absolutnym wskazaniem do podawania antybiotyku” – pisze Mama Pediatra. Jak mierzyć temperaturę i kiedy ją obniżać?

Okłady ze smalcu gęsiego - sposób Anny Lewandowskiej na przeziębienie

Gęsi smalec na kaszel? Właściwości, zastosowanie

mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa. Zrobisz z niej pyszne naleśniki, pudding i pierogi

święta

Święta na bezglutenie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Dziecko podczas szczepienia w gabinecie lekarskim.

Twoje dziecko ma gorączkę po szczepieniu? Czy to powinno niepokoić? Wyjaśnia pediatra

„Polska cierpi na schizofrenię. Przy całej dyskusji o aborcji zapomina się o dobru matki i dziecka” – mówi prof. Joanna Szymkiewicz-Dangel, pediatra, kardiolog, współzałożycielka pierwszego w Polsce Hospicjum Perinatalnego

Tabletki na stole spadają z góry

Jak odpowiednio brać antybiotyki? Insta Pediatra: jeśli nie będziemy tego dobrze robić, to antybiotyki przestaną być skuteczne, a my zostaniemy bez broni w walce z bakteriami

mała dziewczynka

Mama Pediatra: problem podwyższonego ciśnienia tętniczego dotyczy nie tylko dorosłych

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Szczepienia w ciąży na grypę i krztusiec – szczepić się czy nie? Tłumaczy lek. med. Dagmara Chmurzyńska-Rutkowska, Mama Pediatra

„Odkąd jestem matką, jestem lepszym pediatrą”. Lekarka Monika Działowska o realiach pracy z ciężko chorymi dziećmi

Natalia Rogińska

„Matek-lekarek jest w Polsce tysiące. Z bobasem przy piersi czytają literaturę fachową, a prosto ze szpitala gnają do piaskownicy lepić baby z piachu” – mówi Natalia Rogińska, pediatra

Celiakia - przyczyny, objawy, leczenie

Celiakia – czym jest? Jakie daje objawy i jakie są sposoby jej leczenia?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?