Przejdź do treści

„Jeśli jest ryzyko, że celiakia może dotyczyć ciebie, warto wykonać badania genetyczne” – mówi dietetyczka

Diagnostyka w celiakii / gettyimages
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym. Nazywana inaczej chorobą trzewną lub glutenozależną, częściej atakuje kobiety. Podejrzewasz, że choroba może dotyczyć ciebie? Dietetyczka Dominika Musiałowska wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie, jak wygląda diagnostyka celiakii. 

Celiakia – jak ją zdiagnozować?

„Jeśli jest ryzyko, że celiakia może dotyczyć ciebie, warto wykonać badania genetyczne” – pisze Dominika Musiałowska na swoim profilu na Instagramie. Dietetyczka tym samym wraca do tematu choroby, z którą zmaga się 10 lat.

„Badania naukowe wykazały, że w rozwoju choroby trzewnej największy udział mają allele II klasy układu HLA kodujące antygeny HLA-DQ2 lub HLA-DQ8. Te badania zrobicie w laboratorium z krwi. Jeśli wynik jest OK, można praktycznie wykluczyć celiakię” – tłumaczy ekspertka.

I dodaje, że można też wykonać badanie przeciwciał w kierunku celiakii (przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasie IgA – tTG IgA oraz całkowity poziom przeciwciał IgA).

„Jeśli całkowity poziom przeciwciał w klasie IgA jest poniżej normy, należy dodatkowo zbadać przeciwciała w klasie IgG: przeciwko deaminowanemu peptydowi gliadyny (DGP IgG), przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasie IgG (tTG IgG), ewentualnie przeciwko endomysium mięśni gładkich w klasie IgG (EmA IgG)” – wyjaśnia Dominika Musiałowska.

Siniaki a celiakia - jakie jeszcze objawy daje ta choroba?

Biopsja jelita cienkiego

W diagnostyce celiakii pomoże też biopsja jelita cienkiego.

„Czyli gastroskopia. Tak, tak. To ważne badanie diagnostyczne. Czasami przeciwciała nie są jednoznaczne. I tak było u mnie. Nie było przeciwciał, bo za szybko wprowadziłam dietę bezglutenową. Ale gastroskopia z wycinkiem z dwunastnicy była już jednoznaczna. Celiakia” – wyjaśnia ekspertka.

Na tej podstawie określa się stopień zniszczenia kosmków jelitowych (skala Marsha – od 0, czyli wszystko w porządku, do 3c – czyli całkowitego zaniku kosmków jelitowych).

„U mnie pierwszy wynik był 3b, czyli typ destrukcyjny. Obfity naciek limfocytów i wyraźny zanik kosmków jelitowych. Te kosmki są potrzebne, żeby prawidłowo wchłaniać składniki odżywcze. Bez prawidłowego wchłaniania, organizm nie ma jak prawidłowo funkcjonować. Dochodzi do powolnego lub szybszego wyniszczania organizmu. Niedoborów pokarmowych i ich skutków. Do tego przewlekły stan zapalny wpływa na pracę innych narządów i całego organizmu”- dodaje dietetyczka.

Dominika Musiałowska – kim jest?

Dominika Musiałowska jest psychodietetykiem, instruktorką sportową, pacjentką z insulinoopornością, Hashimoto, celiakią i PCOS. Jest również autorką popularnych książek i bloga na temat insulinooporności.

W 2017 roku założyła Fundację „Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie”, której jest prezesem. Celem fundacji jest szeroko rozumiana edukacja zdrowotna, zwiększenie świadomości zaburzenia, jakim jest insulinooporność, a także chorób współistniejących. W ramach fundacji organizowane są warsztaty dla pacjentów, szkolenia i konferencje dla specjalistów, treningi sportowe i spotkania integracyjne.

Jej profil na Instagramie, na którym uczy, jak żyć z insulinoopornością, obserwuje 14,5 tys. osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.