3 min.
Na skorupkach jaj wykryto salmonellę. GIS wydał ostrzeżenie

Na skorupkach jaj wykryto salmonellę. GIS wydał ostrzeżenie / iStock
26.05.2022
Wibrator powinien być wypisywany na receptę – uważają naukowcy z Los Angeles
26.05.2022
„Jak strasznie dużo wymagamy od naszych (i cudzych) ciał, które noszą, rodzą, karmią, nie dosypiają…”. Anna Czartoryska-Niemczycka zwróciła się do mam z ważnym apelem
25.05.2022
„Jest mi niedobrze”. Tiktokerka pokazała, dlaczego koniecznie należy prać nowo zakupione ubrania
25.05.2022
Narkoza – wszystko, co chciałabyś o niej wiedzieć, ale boisz się zapytać
25.05.2022
„Za czerwone, za duże, niesymetryczne, zrobione”. Magda Gessler apeluje do hejterów i wyjaśnia, z czego wynika nietypowy wygląd jej ust
Jeśli ostatnio kupowałaś jajka, sprawdź, czy przypadkiem nie trafiłaś na partię, w której została wykryta salmonella. „Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia” – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.
Spis treści
Salmonella na skorupkach jaj
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj wyprodukowanych przez firmę Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o.
„Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy” – ostrzega w komunikacie GIS.
Główny Inspektorat Sanitarny podaje szczegóły dotyczące produktów, które zostały wycofane z obrotu z powodu wykrytej salmonelli:
Produkt: Jaja z chowu klatkowego.10 świeżych jaj. Klasa wagowa M, klasa A;
Numer partii: 23.10.21.T12;
Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021;
Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6;
Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o.; Włostowa 109D, 48-317 Korfantów Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Co jeśli kupiłaś te jaja?
Jak pisze w komunikacie GIS, o konieczności wycofania z obrotu feralnej partii jaj, poinformował dystrybutora zakład pakowania jaj. Zarówno on, jak i ferma, z której pochodzą jaja, są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie.
„Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami” – ostrzega GIS.
Salmonella – czym jest i jakie są objawy zakażenia
Salmonella to rodzaj bakterii Enterobacteriaceae. Grupują one Gram-ujemne względnie beztlenowe pałeczki. Są to bakterie, które znajdują się we wnętrzach zakażonych organizmów.
Rocznie w Polsce wykrywa się zatrucie bakteriami Salmonelli u ok. 30 tys. osób. Może do niego dojść poprzez: spożywanie skażonych produktów spożywczych, bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą lub zwierzęciem albo picie wody zanieczyszczonej odchodami.
Objawy zakażenia salmonellą to: gorączka, nudności, ból brzucha, wymioty, biegunka.
Zobacz także
Udostępnij artykuł znajomym
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

25.05.2022
„Mnóstwo kobiet kumuluje napięcia w różnych rejonach ciała, część gromadzi je w miednicy. A te mięśnie nie są ze stali” – mówi Katarzyna Chanowska, fizjoterapeutka

23.05.2022
Dr Maciej Mazurec: Cytologia powoli przechodzi do lamusa. Mamy znacznie skuteczniejszy test, który zwiększa bezpieczeństwo pacjentek nawet do 70 proc.

22.05.2022
„Pocimy się, pozycje nam nie wychodzą, coś nas zaboli, robimy przerwy na siusiu, przeszkadzają nam zwierzęta”. Jak naprawdę wygląda nasz seks?

22.05.2022