Przejdź do treści

Salicylany – jak się bronić przed alergią na nie? Których produktów unikać?

Dwie sklepowe półki, na każdej z nich roi się od kosmetyków róznego rodzaju
Fot. zsv3207/AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni
Zerwij z „Czy zasługuję?” i ciesz się życiem. Jesteś tego warta!

Salicylany są jednym z częstszych alergenów, znajdującym się w sporej części leków. Znaleźć je można jednak nie tylko w lekach przeciwbólowych lub przeciwzapalnych. Znajdują się też w niektórych warzywach i owocach, a także w innych produktach spożywczych. Niestety odczulanie w przypadku alergii na salicylany jest nieskuteczne. Jedynym sposobem jej leczenia jest wyeliminowanie uczulających leków i ograniczenie spożywania produktów, które zawierają salicylany.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

Salicylany to estry kwasu salicylowego, które mogą wywoływać poważne reakcje alergiczne. Alergia na salicylany może oczywiście przyjmować postać wysypki skórnej, zdarza się jednak, że przypomina atak astmy, a nawet prowadzi do wstrząsu anafilaktycznego.

Co to są salicylany?

Uczulenie na salicylany to nic innego jak uczulenie na estry kwasu salicylowego. To organiczna, krystaliczna i bezbarwna substancja. Zalicza się ją do grupy kwasów beta-hydroksylowych (BHA). Czysty kwas salicylowy znaleźć można w spirytusie salicylowym (2–3% roztwór). Na bazie kwasu salicylowego (o stężeniu 10–20%) powstają leki i środki o działaniu przeciwzaskórnikowym, przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym. Salicylany znaleźć można więc nie tylko w popularnych lekach na przeziębienie, lecz także w kosmetykach o działaniu przeciwtrądzikowym oraz peelingach do tłustej skóry.

Alergia sezonowa – jak i kiedy ćwiczyć na powietrzu?

Salicylany – leki

Uczulenie na salicylany identyfikuje się najczęściej w przypadku przyjęcia przez pacjenta leku, który ma je w swoim składzie. Do salicylanów należy przede wszystkim kwas acetylosalicylowy, czyli aspiryna. Przy alergii na salicylany właściwie każdy lek zawierający aspirynę może się więc okazać niebezpieczny. Podobnie jest w przypadku polopiryny. Salicylany zawierają przede wszystkim niesteroidowe leki zapalne (NLPZ) o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym oraz przeciwgorączkowym. Salicylany są ważnym składnikiem popularnych leków na przeziębienie i infekcje wirusowe.

Salicylany w kosmetykach

Alergia na salicylany wymaga również uważnego doboru kosmetyków. Szczególnie w przypadku, gdy pacjent ma trądzik albo skórę tłustą lub mieszaną. Kosmetyki dedykowane takim problemom skórnym często zawierają salicylany, które pomagają w walce z zaskórnikami. Salicylany mogą się więc znajdować w piankach, żelach do oczyszczania twarzy, kremach matujących, a także wszelkiego rodzaju peelingach.

Salicylany w żywności

Naturalne salicylany w owocach i warzywach stanowią formę ochrony rośliny przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Wraz z dojrzewaniem owoców lub warzyw poziom salicylanów spada, natomiast niektóre pokarmy zawierają ich nadal na tyle dużo, że spożycie może wywołać reakcję alergiczną. Salicylany w pokarmach występują dość często. Znaleźć je można w:

  • miodzie, lukrecji, cukierkach miętowych,
  • produktach drożdżowych,
  • owocach (jabłka, jeżyny, winogrona, rodzynki, wiśnie, porzeczki, pomarańcze, brzoskwinie, nektarynki, morele, maliny, truskawki),
  • warzywach (ogórki, pomidory, brokuły, cykoria, rzodkiew, szpinak, oliwki, słodka kukurydza),
  • bakaliach (migdały, orzechy włoskie, ziemne, pistacjowe, makadamia, brazylijskie, orzechy kokosowe),
  • ziołach (mięta, rozmaryn, koper, oregano, szałwia, bazylia, majeranek, estragon, tymianek),
  • przyprawach (papryka, kurkuma, kminek, cynamon, curry, gałka muszkatołowa, pieprz turecki, anyż, kozieradka).

Salicylany zawiera także żywność przetworzona, alkohol, kawa, herbata, coca-cola. Ekstremalnie dużo salicylanów zawierają korniszony, suszone morele, suszone daktyle, rodzynki, czerwona porzeczka, maliny i śliwki.

Zobacz także

Uczulenie na salicylany – objawy

Leki zawierające salicylany, kosmetyki, a także niektóre produkty spożywcze mogą wywołać u osoby cierpiącej na alergię na salicylany niegroźną reakcję skórną, atak astmy, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Zależy to od indywidualnej reakcji organizmu i stopnia uczulenia na dany alergen. Alergia na salicylany – objawy podstawowe to:

  • zmiany skórne, np. pokrzywka,
  • alergiczny nieżyt nosa,
  • obrzęk naczynioruchowy,
  • reakcje anafilaktyczne.

Uczulenie na salicylany – dieta

Skutki uczulenia na salicylany mogą być w przypadku niektórych osób tak poważne, że zaleca się im maksymalne ograniczenie kontaktu z tą substancją. Jednym ze sposobów ograniczenia dostępu salicylanów do organizmu jest wprowadzenie dość restrykcyjnej diety. Odczulanie w przypadku alergii na salicylany jest nieskuteczne. Dlatego też jedynym wyjściem, aby uchronić się przed zatruciem salicylanami, jest ograniczenie leków zawierających ten składnik, a także zmiana diety.

Dieta bez salicylanów, uboga w ten składnik, powinna opierać się na następujących produktach:

  • pieczywo,
  • ziarna zbóż: gryka, proso, owies, żyto, pszenica, ryż, orkisz,
  • warzywa: ziemniaki (białe, obrane ze skórki), zielona kapusta, biała kapusta, selery, suszona fasolka, fasolka z puszki bez dodatku soli i cukru,
  • owoce: banany, granaty, mango, papaja,
  • bakalie: orzechy nerkowca i laskowe, słonecznik,
  • mięsa, ryby, jaja,
  • nabiał: biały ser, mleko, sery, jogurt naturalny,
  • tłuszcze: olej słonecznikowy, sojowy (bez konserwantów, tłoczone na zimno), masło i margaryna.

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

swędząca skóra

Dlaczego skóra swędzi? Sprawdź, jaka może być przyczyna problemu

Istockphoto

7 problemów zdrowotnych, które częściej atakują latem

6 zaskakujących rzeczy, na które możesz mieć uczulenie

Najleosza pogoda dla alergika

Najlepsza i najgorsza pogoda dla alergika. Kiedy i gdzie najlepiej zaplanować wyjazd?

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

kobieta ucząca się reanimacji

Reanimacja a resuscytacja. Jaka jest różnica? Jak je przeprowadzić?

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

Czy stres ma wpływ na alergię?

leki a alkohol

Przyjmujesz leki na alergię i zamierzasz wypić lampkę wina? Sprawdź, co mówi alergolog

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

9 nawyków nasilających objawy alergii. Może niektóre dotyczą ciebie?

kobieta czyta etykietę

„Diagnozowanie na własną rękę jest niebezpieczne”. O słuszności wykonywania testów alergicznych mówi alergolog

Nie tylko katar i swędzenie gardła. Jakie jeszcze inne objawy daje alergia wczesnym latem?

kobieta w stanie lękowym

Stany lękowe – jak i dlaczego powstają? Pokonywanie lęku

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

Biegacz ze zdjętymi butami sportowymi i skręconą kostką siedzi na ziemi

Objawy i sposoby leczenia skręconej kostki

kobieta na ćwiczeniach

Tiki nerwowe – jakie są przyczyny, rodzaje i objawy powtarzalnych ruchów mięśni?

Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język

Co można wyczytać z języka? Kolor, nalot i faktura mówią dużo o twoim stanie zdrowia

ilustracja przedstawiająca neuroprzekaźniki

Rola neuroprzekaźników w poprawnym funkcjonowaniu organizmu

ilustracja ukazująca leukocyty

Co to są leukocyty? Funkcje białych krwinek oraz przyczyny ich nieprawidłowych wyników

kobieta cierpiąca na leukoplakię otwiera usta

Leukoplakia – jakie czynniki predysponują do jej powstania? Czym jest stan przedrakowy?

lekarz przeprowadzający badania genetyczne

Jak przebiegają badania genetyczne i jakie choroby pozwalają wykryć?

Neurolog omawia z pacjentką wyniki badań

Neurolog, czyli specjalista od schorzeń i chorób układu nerwowego. Jakie dokładnie leczy choroby?