Przejdź do treści

Siedem błędów, które popełniamy w kuchni. Nie chodzi o gotowanie, ale o… sprzątanie

Woda z kranu kuchennego
Wiesz, jak zadbać o bezpieczeństwo w kuchni? Fot. Pixabay.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Ignoruj zagrożenia, pamiętaj o lansie, nadużywaj słońca…Sposobów na zepsuty urlop jest znacznie więcej!
Orgazm pochwowy bez tabu
Domowe sposoby na zatkane ucho. Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą?
Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi? Podpowiadamy!
5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

W swojej własnej kuchni rzadko kiedy myślimy o tym, jak ważne jest bezpieczeństwo i higiena przygotowania posiłków. Zanim ty i twoja rodzina się pochorujecie, sprawdź, jakie błędy popełniacie w kuchni i jak najszybciej je wyeliminujcie.

Dlaczego kuchnia jest tak niebezpiecznym miejscem? Wilgotne środowisko, resztki jedzenia – kuchnia tworzy doskonałe warunki do rozwoju patogenów, a podczas gotowania możesz nimi zanieczyścić jedzenie. Koniecznie więc sprawdź, czy nie popełniasz któregoś z tych błędów.

Używasz ciągle tej samej gąbki do naczyń

Badania pokazują, że gąbka do naczyń jest jednym z najbrudniejszych przedmiotów w twojej kuchni. Nie zapominaj o tym, że należy regularnie ją wymieniać, bo jej porowata struktura i wilgoć sprawiają, że jest idealnym miejscem na siedlisko baterii. Dobrym rozwiązaniem będzie zamiana gąbki na specjalną szczotkę do naczyń albo myjki jutowe. Mają one naturalnie przeciwbakteryjne właściwości, do tego nie mają gąbczastej struktury.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jaki wpływ na psychikę ma sprzątanie? Wyjaśnia psycholożka Justyna Kaczmarczyk/rawpixel

Myjesz blat, ale nie tak jak powinnaś

Po każdym przygotowaniu posiłku dokładnie ścierasz blat na mokro? To dobrze, ale takie czyszczenie nie wystarczy. Blat przetarty mokrą ściereczką może wizualnie jest czysty, ale pełno na nim patogenów, które dodatkowo rozniosłaś po całej powierzchni, wycierając go. Dlatego jeśli chcesz, aby blat był bezpiecznym miejscem, musisz go dodatkowo zdezynfekować. Do dezynfekcji blatów kuchennych używaj alkoholu, octu z wodą albo specjalnych środków. Upewnij się tylko, czy na pewno mogą one być używane do powierzchni mających kontakt z żywnością – inaczej możesz poważnie zaszkodzić sobie i swojej rodzinie.

Nie pierzesz regularnie ściereczek kuchennych

Ścierki kuchenne to kolejne siedlisko bakterii. Na szczęście wystarczy je regularnie prać i często wymieniać. Nie zapomnij o tym, aby prać je w wysokiej temperaturze, możesz do prania także użyć odrobiny wybielacza albo specjalnego proszku dezynfekującego.

Nie czyścisz dokładnie blendera kielichowego

Codziennie rano przygotowujesz zdrowe koktajle dla całej rodziny? Jeśli zapominasz o higienie, wcale nie będą one takie zdrowe… Blender kielichowy ma wiele zakamarków, a ich doczyszczenie może być kłopotliwe. Nie zapomnij o dokładnym wymyciu go po użyciu. Większość modeli można rozłożyć na czynniki pierwsze – zrób to i koniecznie umyj dokładnie wszystkie noże i uszczelki.

ocet jabłkowy

Nie myjesz kosza na śmieci

Skoro kosz przeznaczony jest na śmieci, to nie trzeba go myć, prawda? Nie do końca! Patogeny z kosza na śmieci mogą być roznoszone po całym pomieszczeniu. Po każdym wyrzuceniu śmieci, spryskaj wnętrze kosza środkiem do dezynfekcji. Raz na jakiś czas porządnie umyj kosz płynem do naczyń i ciepłą wodą.

Zapominasz o dzbanku filtrującym

Korzystasz z dzbanka filtrującego? To dobry wybór – dzbanek usuwa z wody zanieczyszczenia i sprawia, że jest ona mniej twarda. Do tego jest to bardzo ekonomiczne i ekologiczne rozwiązanie, ponieważ pozwala ci zrezygnować z zakupu wody w butelkach.  Musisz jednak pamiętać o tym, aby regularnie myć dzbanek i wymieniać filtry.

Filtr należy wymieniać przynajmniej raz na miesiąc, a jeśli masz twardą wodę to nawet raz na dwa tygodnie. Jeśli przez dłuższy czas nie masz zamiaru z niego korzystać, to koniecznie opróżnij dzbanek wody i dokładnie wysusz, zanim odstawisz go do szafki.

Nie dezynfekujesz rączek od lodówki i szafek

Podczas przygotowania posiłków często sięgasz do lodówki czy szafek, a potem bez mycia rąk wracasz do gotowania. To ogromny błąd. Musisz pamiętać o tym, aby regularnie dezynfekować uchwyty i rączki. Dezynfekcję przeprowadzaj przy użyciu sprawdzonych środków.

Jak widać, odpowiednie dbanie o higienę w kuchni jest bardzo ważne. Dzięki temu ty i twoja rodzina możecie spać spokojnie.

 

Źródło: EatThis 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co zrobić, aby komary cię nie gryzły? 11 sposobów, które naprawdę działają

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Czujesz ból, gdy siusiasz? Osiem możliwych powodów

Seks oralny zaburza mikroflorę pochwy? Naukowcy widzą związek

Córka z ojcem sprzątają blat kuchenny

„Sprzątanie może przyczyniać się do otyłości u dzieci” – alarmuje chemiczka Sylwia Panek

Czasem trzeba się porządnie wypłakać. Ale musisz pamiętać o ważnej rzeczy

Brak snu nie jest niczym dobrym, ale jego nadmiar też ma negatywne konsekwencje

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Jesteś już zmęczona ciągłym podejmowaniem decyzji? Wypróbuj te sposoby

wino

Wieczór bez wina to nie wieczór? Sprawdź, co się dzieje z twoim organizmem, gdy po kieliszek sięgasz codziennie

Jak sikać, by nie szkodzić mięśniom dna miednicy? Kluczowe jest ułożenie… łokci

Stara toaleta, sławojka

Po powrocie z urlopu spuść wodę w toalecie! Może cię to ustrzec przed ciężką chorobą układu oddechowego

Zadbaj o dobry sen! Oto 10 powodów, dla których lepiej kłaść się wcześniej spać

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Kobieta

Zdrowie masz w.. nosie? Tak, twój nos ma własny mikrobiom!

Bad hair day? Czas przyjrzeć się swojej pielęgnacji!

Używasz płynu do płukania zębów po ćwiczeniach? To nie jest bezpieczne

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Pies w wannie

Mama Chemik: Substancje wchodzące w skład środków czystości mogą wnikać przez skórę. Szczególnie jeśli bierzemy właśnie gorącą kąpiel

Kobieta wyciera szklankę ścierką

Mama Chemik: bakterie, grzyby i wirusy kolonizują nasze gąbki w zastraszającym tempie, a my często nie jesteśmy tego nawet świadomi

Kobieta

Epigenetyka – zdrowie to nie tylko geny

Szklanka z wodą i tabletki

W jaki sposób bezpiecznie podzielić tabletki? Czy można je kruszyć? Wyjaśnia pielęgniarka Natalia Lekowska

Najpopularniejsze

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

kobieta z problemami skórnymi

Wybroczyny (petocje) – co to jest, dlaczego powstają i jak sobie z nimi poradzić?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Wysoki cholesterol - jakie są przyczyny i objawy? Sposoby na wysoki cholesterol

Wysoki cholesterol – jakie są przyczyny i objawy? Jak go obniżyć?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

MCV – morfologia, wyniki, norma. MCV podwyższone i za niskie

×