Siedem błędów, które popełniamy w kuchni. Nie chodzi o gotowanie, ale o… sprzątanie
W swojej własnej kuchni rzadko kiedy myślimy o tym, jak ważne jest bezpieczeństwo i higiena przygotowania posiłków. Zanim ty i twoja rodzina się pochorujecie, sprawdź, jakie błędy popełniacie w kuchni i jak najszybciej je wyeliminujcie.
Dlaczego kuchnia jest tak niebezpiecznym miejscem? Wilgotne środowisko, resztki jedzenia – kuchnia tworzy doskonałe warunki do rozwoju patogenów, a podczas gotowania możesz nimi zanieczyścić jedzenie. Koniecznie więc sprawdź, czy nie popełniasz któregoś z tych błędów.
Używasz ciągle tej samej gąbki do naczyń
Badania pokazują, że gąbka do naczyń jest jednym z najbrudniejszych przedmiotów w twojej kuchni. Nie zapominaj o tym, że należy regularnie ją wymieniać, bo jej porowata struktura i wilgoć sprawiają, że jest idealnym miejscem na siedlisko baterii. Dobrym rozwiązaniem będzie zamiana gąbki na specjalną szczotkę do naczyń albo myjki jutowe. Mają one naturalnie przeciwbakteryjne właściwości, do tego nie mają gąbczastej struktury.
Myjesz blat, ale nie tak jak powinnaś
Po każdym przygotowaniu posiłku dokładnie ścierasz blat na mokro? To dobrze, ale takie czyszczenie nie wystarczy. Blat przetarty mokrą ściereczką może wizualnie jest czysty, ale pełno na nim patogenów, które dodatkowo rozniosłaś po całej powierzchni, wycierając go. Dlatego jeśli chcesz, aby blat był bezpiecznym miejscem, musisz go dodatkowo zdezynfekować. Do dezynfekcji blatów kuchennych używaj alkoholu, octu z wodą albo specjalnych środków. Upewnij się tylko, czy na pewno mogą one być używane do powierzchni mających kontakt z żywnością – inaczej możesz poważnie zaszkodzić sobie i swojej rodzinie.
Nie pierzesz regularnie ściereczek kuchennych
Ścierki kuchenne to kolejne siedlisko bakterii. Na szczęście wystarczy je regularnie prać i często wymieniać. Nie zapomnij o tym, aby prać je w wysokiej temperaturze, możesz do prania także użyć odrobiny wybielacza albo specjalnego proszku dezynfekującego.
Nie czyścisz dokładnie blendera kielichowego
Codziennie rano przygotowujesz zdrowe koktajle dla całej rodziny? Jeśli zapominasz o higienie, wcale nie będą one takie zdrowe… Blender kielichowy ma wiele zakamarków, a ich doczyszczenie może być kłopotliwe. Nie zapomnij o dokładnym wymyciu go po użyciu. Większość modeli można rozłożyć na czynniki pierwsze – zrób to i koniecznie umyj dokładnie wszystkie noże i uszczelki.
Nie myjesz kosza na śmieci
Skoro kosz przeznaczony jest na śmieci, to nie trzeba go myć, prawda? Nie do końca! Patogeny z kosza na śmieci mogą być roznoszone po całym pomieszczeniu. Po każdym wyrzuceniu śmieci, spryskaj wnętrze kosza środkiem do dezynfekcji. Raz na jakiś czas porządnie umyj kosz płynem do naczyń i ciepłą wodą.
Zapominasz o dzbanku filtrującym
Korzystasz z dzbanka filtrującego? To dobry wybór – dzbanek usuwa z wody zanieczyszczenia i sprawia, że jest ona mniej twarda. Do tego jest to bardzo ekonomiczne i ekologiczne rozwiązanie, ponieważ pozwala ci zrezygnować z zakupu wody w butelkach. Musisz jednak pamiętać o tym, aby regularnie myć dzbanek i wymieniać filtry.
Filtr należy wymieniać przynajmniej raz na miesiąc, a jeśli masz twardą wodę to nawet raz na dwa tygodnie. Jeśli przez dłuższy czas nie masz zamiaru z niego korzystać, to koniecznie opróżnij dzbanek wody i dokładnie wysusz, zanim odstawisz go do szafki.
Nie dezynfekujesz rączek od lodówki i szafek
Podczas przygotowania posiłków często sięgasz do lodówki czy szafek, a potem bez mycia rąk wracasz do gotowania. To ogromny błąd. Musisz pamiętać o tym, aby regularnie dezynfekować uchwyty i rączki. Dezynfekcję przeprowadzaj przy użyciu sprawdzonych środków.
Jak widać, odpowiednie dbanie o higienę w kuchni jest bardzo ważne. Dzięki temu ty i twoja rodzina możecie spać spokojnie.
Źródło: EatThis
Polecamy
Stosujesz detergenty? Uważaj! Mogą one wywołać zaburzenia rozwojowe u dzieci
Wieczór bez wina to nie wieczór? Sprawdź, co się dzieje z twoim organizmem, gdy po kieliszek sięgasz codziennie
Jak często robić pranie? Podpowiadamy
Czy mycie naczyń w zmywarce ma wpływ na twoje zdrowie? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia
się ten artykuł?