Przejdź do treści

Zakwaszenie organizmu – przyczyny, objawy i leczenie

zakwaszenie organizmu - ból w przełyku
Fot. Sargis / Adobe
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zakwaszenie organizmu ma miejsce wówczas, gdy dochodzi do zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej. W warunkach fizjologicznych pH krwi człowieka (a zatem stężenia jonów wodorowych) wynosić powinno 7,35–7,45. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej mogą być groźne dla fizjologicznego funkcjonowania wielu układów organizmu.

lek. Marta Dąbrowska

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Marta Dąbrowska

lekarz

Zakwaszenie organizmu a dieta – co powoduje zakwaszenie organizmu?

Stan zakwaszenia organizmu pojawia się, gdy równowaga kwasowo-zasadowa przesuwa się w kierunku pH poniżej 7. Świadczy to o kwasicy metabolicznej lub oddechowej. W przypadku diety mieszanej, zawierającej zarówno mięso, nabiał, owoce i warzywa pH moczu powinno być lekko kwaśne (6–6,5). Wynik ten obniża się, gdy spożywa się przede wszystkim mięso, jaja i ryby – pH ok 5,5. Dieta wegetarian i wegan utrzymuje pH moczu na poziomie ok. 7–8.

Mechanizmy regulujące utrzymanie optymalnego pH wymagają prawidłowej pracy buforów tkanek i krwi, co usprawnia usuwanie zbyt dużej ilości dwutlenku węgla przez płuca i nerki. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej powodujące nawet niewielkie odchylenia od normy stanowią zagrożenie dla zdrowia człowieka. Przyczyn zakwaszenia organizmu może być wiele. Nie ulega wątpliwości, że to, co spożywa człowiek, wpływa na pH krwi, jednakże tylko w niewielkim stopniu. Taka sama niewielka zależność między pH a pożywieniem dotyczy moczu. Do innych potencjalnych przyczyn zakwaszenia organizmu zalicza się: przewlekły stres, głodzenie się lub stosowanie używek.

Zakwaszenie organizmu wynikać może z niewłaściwej diety ubogiej w warzywa i owoce, a bogatej w wysoko przetworzone produkty, jak sery żółte lub twarogi. Jednak według badań naukowych żywienie wpływa na pH krwi w zakresie jedynie 0,01 a 0,02 jednostek. Większe zmiany obserwuje się w moczu, gdzie pH przy spożywaniu produktów zakwaszających może obniżyć się nawet o 1 jednostkę. Zakwaszenie organizmu objawia się m.in. stanami depresyjnymi, chronicznym zmęczeniem i sennością, zapaleniem dziąseł, zajadami, wypadaniem włosów, słabymi paznokciami, suchą skórą, chorobami dróg moczowych, zapaleniem stawów, osteoporozą, reumatyzmem, artretyzmem oraz nawracającymi zapaleniami ścięgien. Powszechnym objawem zakwaszenia organizmu jest również zapalenie jelit. Warto zaznaczyć, że objawy zakwaszenia organizmu zależą od stopnia przypadłości. Tym samym w zakwaszeniu I stopnia dominują zaparcia, nudności, senność, zgaga, problemy skórne czy problemy z potencją. Wraz z zakwaszeniem się organizmu i pojawieniem się II stopnia schorzenia objawy te nasilają się. Dochodzi również otyłość, insulinooporność, zwiększa się poziom cholesterolu oraz prawdopodobieństwo nadciśnień i chorób serca. Na skutek obniżenia odporności i diety bogatej w cukry osoba z zakwaszeniem organizmu częściej choruje na infekcje grzybicze i bakteryjne. Ignorowanie tych objawów lub lekceważenie zaleceń lekarzy doprowadza najczęściej do rozwinięcia się III stopnia zakwaszenia organizmu. Jest to stan zagrażający zdrowiu, a w dłuższej perspektywie życiu człowieka. Silne zakwaszenie może być przyczyną rozwoju nowotworów, reumatoidalnego zapalenia stawów, tocznia, gruźlicy i stwardnienia rozsianego.

Antybiotyk a wirus

Zakwaszenie organizmu – leczenie

Przy zakwaszeniu organizmu leki dają jedynie chwilowy wzrost pH, tak samo jak i suplementy diety dostępne bez recepty. Niektóre badania mówią nawet o tym, że leki na zakwaszenie organizmu mogą zawierać w sobie składniki, które spożywane dłużej mogą przyczyniać się do pogorszenia stanu zdrowia i pogłębienia zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej. Co na zakwaszenie organizmu jest najlepszym rozwiązaniem? Uważa się, że najlepszym sposobem na unormowanie pH jest dieta alkaliczna, czyli taka, która przyczynia się do podniesienia wielkości pH. Produkty spożywcze o odczynie zasadowym to głównie warzywa i owoce, które powinny stanowić około 85% codziennej diety. W Internecie można znaleźć tabelę produktów z określonym wskaźnikiem PRAL (potencjalne obciążenie kwasem nerek). Wysoki wskaźnik PRAL znajduje się nie tylko w mięsie (drób, wieprzowina, wołowina) i nabiale (sery topione, pleśniowe, jaja), ale także w wysoko przetworzonym pożywieniu typu fast food. Do zakwaszających substancji zalicza również alkohol, kawę, herbatę, słodkie napoje gazowane, dżemy, ciasta i ciastka, czekoladę, chleb pszenny i makarony, chipsy czy też produkty typu instant.

Zobacz także

Konsekwencje zakwaszenia organizmu

Wiele badań wskazuje na to, że spożywanie dużej ilości produktów o wysokim PRAL przyczynia się do kwasicy organizmu, co w konsekwencji zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju chorób cywilizacyjnych. Rośnie również ryzyko pojawienia się niewydolności nerek, chorób wątroby oraz kamieni nerkowych. Kwasicę, zarówno metaboliczną jak i oddechową, łączy się także z nadciśnieniem tętniczym oraz cukrzycą typu 2. Skutki zakwaszenia organizmu dotyczą także układu pokarmowego, co objawia się nudnościami, wymiotami oraz brakiem apetytu. Co więcej, zakwaszony organizm zwiększa podatność na infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze.

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.