Przejdź do treści

Zakwaszenie organizmu – przyczyny, objawy i leczenie

zakwaszenie organizmu - ból w przełyku
Fot. Sargis / Adobe
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
dziewczyna z lodami
Niepozorne nawyki, które niszczą zęby. Oto 6 rzeczy, których dla dobra zębów lepiej nie robić
Chuda niekoniecznie znaczy zdrowa
Uważaj przy odchudzaniu. „Chuda” niekoniecznie znaczy „zdrowa”
Drożdżówki z rabarbarem
Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem
kolor oczu
Czy kolor oczu ma znaczenie dla naszego zdrowia? Odpowiada dr n. med. Andrzej Styszyński, okulista i ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej
cellulit
Cellulit – da się go pokonać?

Zakwaszenie organizmu ma miejsce wówczas, gdy dochodzi do zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej. W warunkach fizjologicznych pH krwi człowieka (a zatem stężenia jonów wodorowych) wynosić powinno 7,35–7,45. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej mogą być groźne dla fizjologicznego funkcjonowania wielu układów organizmu.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

Zakwaszenie organizmu a dieta – co powoduje zakwaszenie organizmu?

Stan zakwaszenia organizmu pojawia się, gdy równowaga kwasowo-zasadowa przesuwa się w kierunku pH poniżej 7. Świadczy to o kwasicy metabolicznej lub oddechowej. W przypadku diety mieszanej, zawierającej zarówno mięso, nabiał, owoce i warzywa pH moczu powinno być lekko kwaśne (6–6,5). Wynik ten obniża się, gdy spożywa się przede wszystkim mięso, jaja i ryby – pH ok 5,5. Dieta wegetarian i wegan utrzymuje pH moczu na poziomie ok. 7–8.

Mechanizmy regulujące utrzymanie optymalnego pH wymagają prawidłowej pracy buforów tkanek i krwi, co usprawnia usuwanie zbyt dużej ilości dwutlenku węgla przez płuca i nerki. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej powodujące nawet niewielkie odchylenia od normy stanowią zagrożenie dla zdrowia człowieka. Przyczyn zakwaszenia organizmu może być wiele. Nie ulega wątpliwości, że to, co spożywa człowiek, wpływa na pH krwi, jednakże tylko w niewielkim stopniu. Taka sama niewielka zależność między pH a pożywieniem dotyczy moczu. Do innych potencjalnych przyczyn zakwaszenia organizmu zalicza się: przewlekły stres, głodzenie się lub stosowanie używek.

Zakwaszenie organizmu wynikać może z niewłaściwej diety ubogiej w warzywa i owoce, a bogatej w wysoko przetworzone produkty, jak sery żółte lub twarogi. Jednak według badań naukowych żywienie wpływa na pH krwi w zakresie jedynie 0,01 a 0,02 jednostek. Większe zmiany obserwuje się w moczu, gdzie pH przy spożywaniu produktów zakwaszających może obniżyć się nawet o 1 jednostkę. Zakwaszenie organizmu objawia się m.in. stanami depresyjnymi, chronicznym zmęczeniem i sennością, zapaleniem dziąseł, zajadami, wypadaniem włosów, słabymi paznokciami, suchą skórą, chorobami dróg moczowych, zapaleniem stawów, osteoporozą, reumatyzmem, artretyzmem oraz nawracającymi zapaleniami ścięgien. Powszechnym objawem zakwaszenia organizmu jest również zapalenie jelit. Warto zaznaczyć, że objawy zakwaszenia organizmu zależą od stopnia przypadłości. Tym samym w zakwaszeniu I stopnia dominują zaparcia, nudności, senność, zgaga, problemy skórne czy problemy z potencją. Wraz z zakwaszeniem się organizmu i pojawieniem się II stopnia schorzenia objawy te nasilają się. Dochodzi również otyłość, insulinooporność, zwiększa się poziom cholesterolu oraz prawdopodobieństwo nadciśnień i chorób serca. Na skutek obniżenia odporności i diety bogatej w cukry osoba z zakwaszeniem organizmu częściej choruje na infekcje grzybicze i bakteryjne. Ignorowanie tych objawów lub lekceważenie zaleceń lekarzy doprowadza najczęściej do rozwinięcia się III stopnia zakwaszenia organizmu. Jest to stan zagrażający zdrowiu, a w dłuższej perspektywie życiu człowieka. Silne zakwaszenie może być przyczyną rozwoju nowotworów, reumatoidalnego zapalenia stawów, tocznia, gruźlicy i stwardnienia rozsianego.

Antybiotyk a wirus

Zakwaszenie organizmu – leczenie

Przy zakwaszeniu organizmu leki dają jedynie chwilowy wzrost pH, tak samo jak i suplementy diety dostępne bez recepty. Niektóre badania mówią nawet o tym, że leki na zakwaszenie organizmu mogą zawierać w sobie składniki, które spożywane dłużej mogą przyczyniać się do pogorszenia stanu zdrowia i pogłębienia zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej. Co na zakwaszenie organizmu jest najlepszym rozwiązaniem? Uważa się, że najlepszym sposobem na unormowanie pH jest dieta alkaliczna, czyli taka, która przyczynia się do podniesienia wielkości pH. Produkty spożywcze o odczynie zasadowym to głównie warzywa i owoce, które powinny stanowić około 85% codziennej diety. W Internecie można znaleźć tabelę produktów z określonym wskaźnikiem PRAL (potencjalne obciążenie kwasem nerek). Wysoki wskaźnik PRAL znajduje się nie tylko w mięsie (drób, wieprzowina, wołowina) i nabiale (sery topione, pleśniowe, jaja), ale także w wysoko przetworzonym pożywieniu typu fast food. Do zakwaszających substancji zalicza również alkohol, kawę, herbatę, słodkie napoje gazowane, dżemy, ciasta i ciastka, czekoladę, chleb pszenny i makarony, chipsy czy też produkty typu instant.

Zobacz także

Konsekwencje zakwaszenia organizmu

Wiele badań wskazuje na to, że spożywanie dużej ilości produktów o wysokim PRAL przyczynia się do kwasicy organizmu, co w konsekwencji zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju chorób cywilizacyjnych. Rośnie również ryzyko pojawienia się niewydolności nerek, chorób wątroby oraz kamieni nerkowych. Kwasicę, zarówno metaboliczną jak i oddechową, łączy się także z nadciśnieniem tętniczym oraz cukrzycą typu 2. Skutki zakwaszenia organizmu dotyczą także układu pokarmowego, co objawia się nudnościami, wymiotami oraz brakiem apetytu. Co więcej, zakwaszony organizm zwiększa podatność na infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze.

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

Zainteresują cię również:

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

kobieta ucząca się reanimacji

Reanimacja a resuscytacja. Jaka jest różnica? Jak je przeprowadzić?

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

kobieta w stanie lękowym

Stany lękowe – jak i dlaczego powstają? Pokonywanie lęku

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

Biegacz ze zdjętymi butami sportowymi i skręconą kostką siedzi na ziemi

Objawy i sposoby leczenia skręconej kostki

kobieta na ćwiczeniach

Tiki nerwowe – jakie są przyczyny, rodzaje i objawy powtarzalnych ruchów mięśni?

Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język

Co można wyczytać z języka? Kolor, nalot i faktura mówią dużo o twoim stanie zdrowia

ilustracja przedstawiająca neuroprzekaźniki

Rola neuroprzekaźników w poprawnym funkcjonowaniu organizmu

ilustracja ukazująca leukocyty

Co to są leukocyty? Funkcje białych krwinek oraz przyczyny ich nieprawidłowych wyników

kobieta cierpiąca na leukoplakię otwiera usta

Leukoplakia – jakie czynniki predysponują do jej powstania? Czym jest stan przedrakowy?

lekarz przeprowadzający badania genetyczne

Jak przebiegają badania genetyczne i jakie choroby pozwalają wykryć?

Neurolog omawia z pacjentką wyniki badań

Neurolog, czyli specjalista od schorzeń i chorób układu nerwowego. Jakie dokładnie leczy choroby?

różne rodzaje opatrunków w postaci plastrów i bandaża

Opatrunki – rodzaje, wskazania oraz sposób doboru odpowiedniego środka

Wykonywanie badania elektromiograficznego

Badanie EMG – elektromiografia. Jak wygląda badanie i jakie są wskazania?

Zabieg wstrzykiwania toksyny botulinowej

Toksyna botulinowa w praktyce neurologicznej oraz kosmetologii

Pływające bakterie na odporność

Co to jest immunologia i jakie są jej rodzaje? Badania immunologiczne w diagnostyce

kobieta leży na stole do masażu i korzysta z talasoterapii

Talasoterapia – co to jest i jak działa? Czy zabiegi talasoterapii są skuteczne?

leki psychotropowe w postaci tabletek wysypane na stół

Działanie leków psychotropowych. Przebieg leczenia, skutki uboczne, efekty

Badanie psychologiczne u psychologa

Jak wyglądają badania psychologiczne kierowców oraz w wojsku?

kobieta cierpiąca na abulię spogląda z balkonu na ulicę

Abulia jako przykład zaburzeń woli i aktywności złożonej

kobieta dotyka szyi aby sprawdzić, czy nie znajdują się na niej wole tarczycy

Wole tarczycowe – jakie są przyczyny powiększenia się tarczycy?

Badanie mające sprawdzić czy chory potrzebuje kolostomii

Czym jest kolostomia i jak wygląda życie po zabiegu? Wskazania do wykonania kolostomii