Przejdź do treści

Zanieczyszczone leki na cukrzycę – badania wciąż trwają. Cukrzycy muszą poczekać

Tabletki wysypane z filki na leki
GIF potwierdza: zmiana terminu przeprowadzenia analizy ryzyka zanieczyszczeń nitrozoaminami. Cukrzycy muszą poczekać/ Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wykryte zanieczyszczenia popularnych leków, m.in. na cukrzycę i zgagę, rakotwórczymi nitrozoaminami w ubiegłym roku spowodowało duże zamieszanie na rynku farmceutycznym. Ryzyko zdrowotne wystąpienia tej substancji w produktach leczniczych jest w trakcie badań, jednak termin wydania opinii został przesunięty na 1 października. 

Analiza ryzyka wystąpienia nitrozoaminów w lekach

Prawie 2 mln cukrzyków, którzy stale przyjmują leki z metforminą, poczuło się zaniepokojonych, kiedy w ubiegłym roku wykryto zanieczyszczenie w popularnych lekach na cukrzycę.

Komitet ds. Produktów Leczniczych stosowanych przez ludzi Europejskiej Agencji Leków bada przyczynę pojawienia się nitrozoaminy o nazwie N-nitrozodimetyloamina (NDMA) w lekach, które zawierają ranitydynę (leki na zgagę i wrzody żołądka) a także w partiach leków zawierających metforminę (leki na cukrzycę). Czekano już na kolejne wyniki badań, jednak etap 1 oceny został przedłużony do 1 października.

MA rekomenduje podmiotom odpowiedzialnym przesyłanie wyników etapu 1 przed 1 października 2020 r., jak tylko zostanie zakończone oszacowanie ryzyka lub w przypadku, gdy zostanie zidentyfikowane ryzyko w produkcie leczniczym – czytamy na stronie GIF.

Nitrozoaminy – czym są?

Przypominamy – nitrozoaminy są substancjami toksycznymi, które wstrzykuje się szczurom, by przyspieszyć u nich postęp choroby nowotworowej. Zanieczyszczenie zostało zlokalizowane w Azji oraz w Niemczech, w lekach produkowanych w Chinach. Prawdopodobnie normy toksycznego środka mogły być przekroczone nawet kilkunastokrotnie. Wady jakościowe w szczególności dotyczą leków na cukrzycę z metforminą oraz leków na zgagę i wrzody żołądka.

Na podstawie badań na zwierzętach, nitrozaminy zostały sklasyfikowane jako prawdopodobne czynniki rakotwórcze (substancje mogące mieć wpływ na wzrost zachorowalności na raka). Są one obecne w niektórych produktach spożywczych (żywność, woda), lecz nie przewiduje się ich niekorzystnego wpływu na zdrowie po spożyciu w niewielkich ilościach. Ryzyko pozostaje na niskim poziomie również w przypadku pacjentów zażywających produkty lecznicze, w których wykryto nitrozaminy

– podaje GIF.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.