Przejdź do treści

Czy pogoda ma wpływ na układ odpornościowy?

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Małgorzata Rozenek
Małgorzata Rozenek pokazała zdjęcie z płaczącym synkiem. Oburzone głosy: to obrzydliwe gwałcenie praw dziecka
Pigwa - owoc w sam raz na zimowe infekcje!
Pigwa – owoc, który w mig przegoni infekcje! Dietetyczka tłumaczy, dlaczego warto po nią sięgać
koronawirus, lekarze rodzinni
Powtarzał: dajcie lekarzom rodzinnym zlecać testy, a zobaczycie skalę epidemii. Michał Domaszewski o rekordach zakażeń w Polsce
Kobieta wstrzykuje sobie insulinę w brzuch
Insulina przy cukrzycy typu II – czy można ją odstawić tak, jak zrobił to Lech Wałęsa? Wyjaśnia diabetolożka Barbara Soróbka
Wielka lekcja WF tylko dla dziewcząt. Wraz z nimi ćwiczyć będą Otylia Jędrzejczak, Anita Włodarczyk i inne mistrzynie sportu
Rusza akcja „Mistrzynie w Szkołach” skierowana do uczennic. Otylia Jędrzejczak: będę przekonywać je, że lekcja WF może być fajna

Jesienią i zimą najczęściej dopada nas przeziębienie lub grypa. Wynika z tego, że zimno i wilgoć mają znaczący wpływ na nasz układ immunologiczny. Czy tak jest na pewno? Nie tylko zimno jest niebezpieczne dla zdrowia. Na układ immunologiczny źle działają również szaruga i brak słońca. Niedobór witaminy D jest powiązany ze zwiększoną reakcją autoimmunologiczną oraz podatnością na infekcje.

Odporność – kiedy spada?

Sprawa powiązania odporności z pogodą jest skomplikowana i w medycznym świecie istnieją dwa różne podejścia. W 1970 roku w „The New England Journal of Medicine” ukazały się głośne wyniki badań, które jednoznacznie sugerowały, że wystawianie się na zimno nie wywołuje przeziębienia i grypy. I rzeczywiście dziś zalecenia typu „ubierz się ciepło, bo złapiesz wilka” postrzegamy jako mit, za który wyśmiewamy nadopiekuńcze mamy.

Poza tym niektórzy uważają, że jest wręcz odwrotnie – na przykład morsy – i rzeczywiście pojawiło się kilka mniejszych badań, w których wykazywano, że hartowanie wzmacnia odporność. Ale czy to zamyka dyskusję? Badacze z uniwersytetu w Yale potencjalny problem niskich temperatur zauważyli w nosie.

Odporność – problem tkwi w naszym nosie!

Dwie dziurki, przez które oddychamy, są fosą układu immunologicznego. Ich wnętrze pokryte jest rzęskami i malutkimi włoskami, które razem z wilgotną wydzieliną zatrzymują kurz, bakterie i inne potencjalne patogeny. Naukowcy z Yale dowiedli, że niska temperatura może upośledzać pracę nosa i tym samym zwiększać prawdopodobieństwo przedostatnia się bakterii i wirusów do wnętrza organizmu.

Jednak najpewniejsza przyczyna zwiększonej zachorowalności w okresie jesienno-zimowym nie leży w naszym układzie immunologicznym, ale w rinowirusach, które szczególnie dobrze rozmnażają się w zimnie. To one odpowiadają za 50 proc. zachorowań na przeziębienie. Badania potwierdzające tę tezę ukazały się w 2015 roku w „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Wystarczy już o 3 stopnie obniżyć temperaturę ciała, żeby rinowirusom stworzyć przytulny kącik.

Wtedy nie dość, że namnażają się szybciej, to jeszcze produkują więcej zaraźliwych cząstek. Na koniec trzeba dodać, że nie tylko zimno jest niebezpieczne dla zdrowia. Na układ immunologiczny źle działają również szaruga i brak słońca. Niedobór witaminy D jest powiązany ze zwiększoną reakcją autoimmunologiczną oraz podatnością na infekcje.

Jak kontrolować stres?

Odporność – czy wpływa na nią zła pogoda?

Czy zła pogoda wpływa na naszą odporność? Nie można zaprzeczyć, ale nie jest to takie oczywiste powiązanie. Możecie znacznie pogorszyć swoją sytuację w sezonie, biorąc sobie do serca rozważania naukowców i zamykając się na cztery spusty w czterech ścianach pokoju. Być może unikniecie infekcji, ale humor i dobre samopoczucie na pewno wam nie dopiszą…

Zawsze warto uzupełnić dietę w składniki wpływające na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i oddechowego. Nigdy nie jest za późno, nawet jeśli sezon jest w pełni. Sezon na poprawienie odporności jest zawsze!

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

9 sposobów, by uniknąć infekcji tej jesieni

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Imbir i cytryna na talerzu

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Kobieta owinięta w szalik, a tle rozmyty jesienny krajobraz.

Z czym najczęściej przychodzimy do lekarza jesienią i zimą? Jak uniknąć choroby? Radzi lekarz rodzinny Michał Sutkowski

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

pelargonia afrykańska

Pelargonia afrykańska – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Odporność organizmu / unsplash

5 sygnałów z organizmu, które wskazują, że coś jest nie tak z naszą odpornością

Stań na głowie

Stanie na głowie – joga, technika. Jak się tego nauczyć?

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

przeziębiona kobieta

Przeziębienie – objawy, jakie leki na przeziębienie stosować?

Kobieta chora na sarkoidozę rozmawia z lekarką.

Sarkoidoza – przyczyny i objawy. Przebieg oraz leczenie choroby

Chora kobieta z gorączką

Jak szybko zachorować na grypę? Oto skuteczne sposoby!

badanie ANA - fiolka

ANA – w jakich chorobach ANA jest dodatnie? Jak pozbyć się przeciwciał ANA?

Gdy skończy się pandemia – co możesz zrobić dla poprawienia swojej odporności

Gdy skończy się pandemia – co możesz zrobić dla poprawienia swojej odporności?

4 patenty na wzmocnienie odporności. Tylko naturalne składniki

4 patenty na wzmocnienie odporności. Tylko naturalne składniki

Wek na odporność: czosnek marynowany

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

8 sposobów na poprawienie odporności w czasie epidemii

8 sposobów na poprawienie odporności w czasie epidemii

Dieta w czasie kwarantanny - jak wzmocnić organizm i nie przytyć?

Dieta w czasie kwarantanny – jak wzmocnić organizm i nie przytyć?

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Przesilenie wiosenne – objawy, przyczyny, sposoby