GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

się ten artykuł?
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jaj „Moja Kurka” z chowu na wolnym wybiegu. Znaleziono na nich pałeczki Salmonella Enteritidis. Jajka można było kupić w Biedronce. Sprawdź, czy nie masz ich w domu!
Salmonella na skorupkach jaj
Decyzja GIS-u dotyczy jednej partii produktu o numerze POW12 20.11 i kodem na skorupkach jaj 1PL 10161326 oraz terminem ważności 20.11.2021. Jaja zostały dostarczone do sklepów Biedronka przez firmę OVOVITA.
„Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami” – czytamy w komunikacie.
GIS informuje, że Zakład Pakowania Jaj „Prawda” natychmiast po otrzymaniu informacji o wykryciu salmonelli na powierzchni jaj rozpoczął procedurę wycofania felernej partii z obrotu oraz poinformował o tym fermę, z której pochodziły jaja. Kontrola wewnętrzna w zakładzie nie wykazała żadnych nieprawidłowości. Wciąż więc poszukiwana jest przyczyna pojawienia się salmonelli na skorupkach.
Salmonella – czym jest i jakie są objawy zakażenia
Salmonella to rodzaj bakterii Enterobacteriaceae. Grupują one Gram-ujemne względnie beztlenowe pałeczki. Są to bakterie, które znajdują się we wnętrzach zakażonych organizmów.
Rocznie w Polsce zatrucie bakteriami Salmonelli wykrywa się u ok. 30 tys. osób. Do zatrucia może dojść poprzez: spożywanie skażonych produktów spożywczych, bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą lub zwierzęciem albo picie wody zanieczyszczonej odchodami.
Objawy zakażenia salmonellą to: gorączka, nudności, ból brzucha, wymioty, biegunka.
Polecamy

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Po czym poznasz, że ryba nie nadaje się do jedzenia?

Czym jest zatrucie? Jak wpływa na ludzki organizm? Jak sobie pomóc?
