Przejdź do treści

Gorycz w ustach – co oznacza gorzki smak rano lub po lekach?

Gorycz w ustach - co oznacza gorzki smak rano lub po lekach?
Gorycz w ustach - co oznacza gorzki smak rano lub po lekach? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Tabletka
Tabletki antykoncepcyjne – kiedy mogą nie zadziałać?
Opieka paliatywna – na czym polega i jakie są jej rodzaje. Dla kogo jest przeznaczona taka forma opieki?
Opieka paliatywna – na czym polega i jakie są jej rodzaje. Dla kogo jest przeznaczona taka forma opieki?
Nawet łagodny Covid-19 może mieć długotrwały wpływ na zdrowie młodych ludzi - wynika z badania naukowców
Nawet łagodny przebieg COVID-19 może mieć długotrwały wpływ na zdrowie młodych ludzi – wynika z badania naukowców
Wiadomo, kiedy będziemy mogli korzystać z paszportów szczepionkowych. Szefowa KE podała termin
Wiadomo, kiedy będziemy mogli korzystać z paszportów szczepionkowych. Szefowa KE podała termin
Czym jest slut-shaming? Przedstawiamy fragment książki „Dziwki, zdziry, szmaty. Opowieści o slutshamingu”

Gorycz w ustach po spożyciu posiłku zawierającego produkty spożywcze o gorzkim smaku nie dziwi i nie budzi niepokoju. Co może jednak oznaczać uczucie goryczy w jamie ustnej rano, gdy nic jeszcze nie jedliśmy? Czy odczuwanie gorzkiego smaku jest normalne po niektórych lekach? W poniższym artykule rozwiejemy wątpliwości dotyczące możliwych przyczyn uczucia goryczy w ustach.

Odczuwanie goryczy w ustach a leki

Wiele związków chemicznych popularnie stosowanych w farmakoterapii może wpływać negatywnie na funkcje smakowe. Jakie procesy za tym stoją?

Duża część substancji aktywnych zawartych w lekach doustnych bezpośrednio stymuluje receptory smakowe na języku wywołując uczucie nieprzyjemnego, gorzkiego smaku.

Niektóre farmaceutyki oddziałują miejscowo na włókna nerwowe, co także może skutkować odczuwaniem gorzkiego posmaku w ustach.

Przyjmowanie wybranych leków może powodować także obniżenie stężenia cynku we krwi, a niedobory tego składnika mineralnego objawiają się u części pacjentów zaburzeniami smaku, m.in. nasileniem odczuwania wrażeń smakowych. Produkty o lekko gorzkim posmaku mogą u tych osób wywoływać silne odczucie goryczy w jamie ustnej.

Co ciekawe, substancje aktywne z leków stanowią jedną z przyczyn odczuwania goryczy w ustach także po wchłonięciu z przewodu pokarmowego. Jak to działa? Substancje wywołujące gorzki smak po podaniu doustnym trafiają do jelit a następnie do krwiobiegu. Stamtąd wraz z krwią są transportowane po całym organizmie. Z naczyń krwionośnych języka mogą przechodzić do śliny i przez to wywoływać uczucie goryczy w ustach na długo po czasie przyjęcia leków. Jest to jeden z procesów, który może odpowiadać za odczuwanie goryczy w ustach rano, po przebudzeniu.

Do grup leków, których objawem niepożądanym jest uczucie goryczy w ustach należą:

  • leki moczopędne,
  • inhibitory konwertazy angiotensyny (np. kaptopril; leki te stosowane są u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, niewydolnością serca, chorobie niedokrwiennej serca, czasami w chorobach nerek),
  • antybiotyki,
  • leki stosowane w celu stymulacji wydzielania kwasów żółciowych.
Alkohol i antybiotyki - 5 ważnych faktów na temat tego połączenia

Gorycz w ustach w ciąży

Wiele kobiet w czasie ciąży zgłasza zmiany w odczuwaniu smaku – często postrzegają one smak gorzki jako odczuwany w tym okresie silniej niż wcześniej. Dane naukowe potwierdzają, że niektóre zmiany fizjologiczne zachodzące w czasie ciąży, m.in. związane z ilościami wydzielanego progesteronu i estrogenu, mogą wpływać na zmysł smaku.

Zgodnie z jednym z badań, odczuwanie gorzkiego smaku nasila się w I trymestrze ciąży, a następnie zmniejsza się w II oraz III trymestrze. Na tej podstawie badacze wysnuli hipotezę, że zmiany intensywności odczuwania gorzkiego smaku ewolucyjnie mogły pomagać w utrzymaniu ciąży. W I trymestrze – krytycznym okresie wczesnego rozwoju płodu, nasilony zmysł gorzkiego smaku chronił przed spożyciem trujących produktów. W II i III trymestrze, gdy znacząco zwiększa się zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, osłabienie odczuwania gorzkiego smaku sprzyjało z kolei zróżnicowanej diecie.

Trzeba podkreślić jednak, że wyniki różnych badań dotyczących percepcji smaku gorzkiego u kobiet w ciąży nie są jednoznaczne i nie pozwalają na wyciągnięcie ostatecznych wniosków co do zmian odczuwania wrażeń smakowych w tym okresie.

Gorycz w ustach a choroby wątroby i trzustki

Niedobory cynku, jak wspomniane zostało powyżej, mogą powodować zaburzenia smaku, a jedną ze zmian, które wywołuje deficyt tego pierwiastka jest nasilenie odczuwania wrażeń smakowych.

Wątroba to narząd odpowiedzialny za metabolizm cynku. W związku z tym stężenie tego składnika mineralnego często bywa niższe u pacjentów z chorobami wątroby, m.in. marskością, co tłumaczy silniejsze odczuwanie goryczy przez osoby z tymi schorzeniami.

Niedobory cynku mogą leżeć także u podłoża nasilonego odczuwania gorzkiego smaku u pacjentów z przewlekłym zapaleniem trzustki.

cynk w migdałach

Inne przyczyny goryczy w ustach

Zaburzenia odczuwania smaku mogą towarzyszyć także innym chorobom, m.in. schorzeniom nerek i przewodu pokarmowego.

Wymagający hemodializy pacjenci z chorobami nerek w zaawansowanych stadiach mogą doświadczać zmniejszenia produkcji śliny i wywołanego przez to zwiększenia w niej stężenia substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe. Z tego powodu w czasie jedzenia gorzkich produktów, gorycz w ustach może być przez te osoby silniej odczuwana. Pacjenci hemodializowani są także narażeni na niedobory cynku, co u niektórych z nich jest przyczyną nasilonej percepcji smaku.

Przyczyną odczuwania goryczy w ustach może być także choroba refluksowa przełyku. Do objawów schorzenia należą m.in. palący ból za mostkiem oraz pieczenie języka, błon śluzowych jamy ustnej lub warg. Symptomy u pacjentów z chorobą refluksową przełyku nasilają się około 30 minut po obfitym posiłku, po wysiłku fizycznym, w pozycji leżącej lub przy pochylaniu się do przodu.

Prawidłowe funkcjonowanie zmysłu smaku jest z jednym z niezbędnych czynników warunkujących spożywanie wystarczającej ilości żywności i co za tym idzie – odpowiedniej ilości składników odżywczych potrzebnych do optymalnego funkcjonowania.

Zaburzenia odczuwania smaku prowadzą często do nieprawidłowości w stanie odżywienia, ponieważ wpływają na apetyt, a przez to także na masę ciała i ryzyko niedoborów składników pokarmowych. Ze względu na to, że jedzenie jest jednym z ważnych źródeł przyjemności, nieprawidłowe odczuwanie smaku negatywnie wpływa także na postrzeganą jakość życia. W związku z tym niezwykle ważne jest, by zidentyfikować przyczyny leżące u podłoża zaburzeń smaku.

W przypadku występowania niepokojących objawów związanych z zaburzeniami odczuwania smaku, skonsultuj się ze lekarzem. Powyższy tekst ma charakter poglądowy i nie może zastąpić konsultacji ze specjalistą.

 

Źródła:

  1. Hummel, T., Landis, B., Hüttenbrink, K. (2012) Smell and taste disorders, GMS Current Topics in Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgery, 10, 1–15.
  2. Sadananda Naik B., Shetty N., Maben E. (2010) Drug-induced taste disorders, European Journal of Internal Medicine, 21: 240-243.
  3. Schiffman S. (2018) Influence of medications on taste and smell, World Journal of Otorhinolaringology – Head and Neck Surgery, 4: 84-91.
  4. Choo E., Dando R. (2017) The Impact of Pregnancy on Taste Function, Chemical Senses, 42: 279-286.
  5. Bielecki K. (2009) Łagodne choroby przełyku leczone chirurgicznie, Borgis – Postępy Nauk Medycznych 3: 173-179.
  6. Grungreiff K., Reinhold D., Wedemeyer H. (2016) The role of zinc in liver cirrhosis, Annals of Hepatology, 15: 7-16.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Choroba Zollingera-Ellisona (ZZE) – objawy i leczenie

Płyn Lugola. Skład, zastosowanie i dawkowanie

Płyn Lugola. Skład, zastosowanie i dawkowanie

laboratorium, poszukiwanie leku na covid-10

Akryflawina – naprawdę skuteczny lek na COVID-19? Wstępne wyniki badań zachęcające

Inwermektyna w leczeniu COVID-19

Nie należy stosować iwermektyny do leczenia COVID-19 – ostrzega WHO

Ruszają badania kliniczne nad amantadyną

Ruszają badania kliniczne nad amantadyną. Sprawdzą, czy lek jest skuteczny i bezpieczny dla pacjentów z COVID-19

Kobieta w laboratorium

Pfizer rozpoczął testowanie doustnego leku przeciwwirusowego na COVID-19. Będzie dostępny jeszcze w tym roku?

Sertralina – działanie, dawkowanie, skutki uboczne, cena

covid-19, szpital, leczenie

Europejska Agencja Leków zatwierdziła do użytku nowy lek na COVID-19. „Przynosi nadzieję”

Fluoksetyna – działanie, wskazania, dawkowanie, cena

Ketokonazol – co to za lek, działanie i przeciwwskazania

Wenlafaksyna – działanie, skutki uboczne, odstawienie

Itrakonazol – zastosowanie, dawkowanie, cena leku

Farmaceutka stanowczo o dacie ważności leków: szacować to można sobie wydatki na zakupy, a nie moc przeterminowanego leku

Farmaceutka stanowczo o dacie ważności leków: szacować to można sobie wydatki na zakupy, a nie moc przeterminowanego leku

Atropina – działanie, przeciwwskazania i skutki uboczne

depresja, leczenie, diagnoza

„Nowa nadzieja dla osób z depresją”. Zidentyfikowano białka, które mogą odpowiadać za zaburzenia nastroju

Na horyzoncie pojawił się nowy lek na koronawirusa. Badanie wykazało, że jest 27-krotnie bardziej skuteczny niż remdesiwir

Na horyzoncie pojawił się nowy lek na koronawirusa. Badanie wykazało, że jest 27-krotnie bardziej skuteczny niż remdesiwir

metformina a covid-19

Metformina zmniejsza ryzyko ciężkiego przebiegu choroby i zgonu z powodu COVID-19 – wskazują badania

Wiesz na jakie pytanie lekarza 60 proc. pacjentów nie zna odpowiedzi? Wydaje się proste, jednak wiele osób zaskakuje

Wiesz, na jakie pytanie lekarza 60 proc. pacjentów nie zna odpowiedzi? Wydaje się proste, jednak wiele osób zaskakuje

Anna Wieczorek, psycholog

„Nie rezygnuj z antydepresantów tylko dlatego, że mają takie skutki uboczne!”. Anna Wieczorek o wpływie leków przeciwdepresyjnych na życie seksualne

Spray do nosa może zabić koronawirusa? Badania wykazały, że ma niemal 100 proc. skuteczności

Spray do nosa może zabić koronawirusa? Badania wykazały, że ma niemal 100 proc. skuteczności

Szklanka z wodą i tabletki

W jaki sposób bezpiecznie podzielić tabletki? Czy można je kruszyć? Wyjaśnia pielęgniarka Natalia Lekowska

Cholecystokinina – funkcje, badanie, norma i interpretacja

„W Polsce do 2050 roku długość życia z powodu otyłości skróci się o 4 lata” – alarmuje prof. Paweł Bogdański

Maleinian feniraminy – działanie, zastosowanie, skutki uboczne

Najpopularniejsze

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Respirator

Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?