Przejdź do treści

Jaka dieta w chorobach autoimmunologicznych?

Szczepionki na choroby autoimmunologiczne
Fot. felipecaparros / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Siedzisz w bezruchu? Zacznij się wiercić!
Siedzisz w bezruchu? Zacznij się wiercić! Wyjdzie ci to na zdrowie
Dziewczyna pije zielony sok
Witaminy i minerały, które zatrzymują czas
Burgery z kalafiora z salsą paprykową
Burgery z kalafiora z salsą paprykową
kawa
„Jeśli jest godzina 13, masz już za sobą dwie filiżanki kawy i czekasz aż twoja herbata wystygnie, to sygnał, że przesadzasz”. O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy, mówi internistka
Kobieta w ciąży podczas badania krzywej cukrowej.
Krzywa cukrowa i jej znaczenie podczas ciąży

Choroby autoimmunologiczne stanowią niejednorodną grupę schorzeń, które mogą dotyczyć wielu narządów. Ich diagnostyka jest trudna. Nie ma sposobu pozwalającego na ich całkowite wyleczenie, jednak istotną rolę w terapii odgrywa dieta.

Choroby autoimmunologiczne stanowią grupę schorzeń, które mogą dotykać różnych narządów w organizmie człowieka. Istnieją dwie główne przyczyny tych chorób: genetyczne i środowiskowe. Te drugie stanowią aż 60%. Co istotne czynniki środowiskowe (zewnętrzne), takie jak dieta, środowisko pracy czy stosowane kosmetyki, są modyfikowalne, a ich zmiana lub wykluczenie może przyczynić się do zmniejszenia lub ustąpienia dolegliwości. W zależności od tego, z jaką chorobą autoimmunologiczną mamy do czynienia, różne produkty spożywcze mogą być zalecane i zakazane. Dieta w chorobach autoimmunologicznych powinna być właściwie zbilansowana.

Dlaczego rozwija się choroba autoimmunologiczna?

Etiologia chorób autoimmunologicznych nie jest do końca poznana. Wiadomo, że warunkują ją między innymi czynniki genetyczne, których przyczyną są mutacje genowe. Drugą grupę przyczyn stanowią czynniki środowiskowe, czyli wszystko to, co, pochodząc z zewnątrz, wywiera wpływ na nasz organizm. Mechanizm powstawania chorób autoimmunologicznych, niezależnie od ich lokalizacji, jest taki sam, a polega na produkowaniu przez organizm przeciwciał przeciwko własnym komórkom. Specyficzne przeciwciała atakują komórki narządów, powodując ich niszczenie, a to prowadzi do zaburzeń funkcjonowania, których przejawem są dolegliwości wskazujące na nieprawidłową pracę danego organu.

Według najnowszych teorii do powstania chorób autoimmunologicznych potrzebne są trzy czynniki: predyspozycja genetyczna, czynnik środowiskowy oraz tzw. zespół jelita nieszczelnego, polegający na przerwaniu szczelności bariery jelitowej.

Jakie schorzenia zaliczamy do autoimmunologicznych?

Istnieje kilkaset chorób autoimmunologicznych i mogą one dotyczyć prawie każdego narządu. Są to m.in. reumatoidalne zapalenie stawów, reaktywne zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, toczeń rumieniowaty układowy, twardzina, układowe zapalenie naczyń, cukrzyca typu I, choroba Addisona, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, zaburzenia tarczycy (w tym choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa), miastenia, stwardnienie rozsiane, atopowe zapalenie skóry i wiele innych.

Choroby autoimmunologiczne ‒ dieta

Dieta w chorobach autoimmunologicznych odgrywa dużą rolę. Eliminacja niektórych pokarmów przy chorobie autoimmunologicznej może przynieść wiele korzyści. Włączenie tzw. protokołu autoimmunologicznego, czyli zalecanej diety przy chorobach autoimmunologicznych, może znacząco zmniejszyć lub całkowicie usunąć dolegliwości.

Dieta w chorobie autoimmunologicznej wyklucza sporą część współczesnego pożywienia, ale dostarcza wystarczająco dużo składników odżywczych i nie powoduje żadnych niedoborów. Podstawą w protokole autoimmunologicznym jest restrykcyjna i ścisła dieta paleo. Polega ona na wykluczeniu zbóż (pszenica, żyto, jęczmień, ryż, kukurydza), pseudozbóż (gryka, komosa ryżowa/quinoa), roślin strączkowych i nabiału. Jeśli dieta w takiej postaci nie łagodzi objawów, to warto zastosować jej zaostrzoną formę, czyli dodatkowo unikać jajek, orzechów, pomidorów, papryki, papryki chilli, ostrych przypraw, nasion (w tym kawy i kakao) oraz alkoholu.

Zobacz także

Dieta przy chorobie autoimmunologicznej – co jeść?

W związku ze znaczną ilością produktów, które należy wykluczyć, pozostaje pytanie, co jeść i jak przyrządzać pokarmy, aby działanie diety było jak najlepsze.

Lista produktów zalecanych obejmuje ryby, podroby (np. wątróbka), dobre jakościowo mięso, zwłaszcza z ekologicznych hodowli, duże ilości warzyw w każdej postaci (surowe, gotowane, soki, musy, przeciery), oliwę z oliwek, awokado, olej kokosowy, owoce.

Polecane jest także stosowanie probiotyków w postaci gotowych preparatów bądź jogurtów i  kefirów, które regulują florę jelitową. Aby dodatkowo wspomóc organizm, można stosować suplementy diety z kwasami omega-3, magnezem i witaminami.

Dieta autoimmunologiczna – przepisy

Chcąc włączyć odpowiedni jadłospis np. przy autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy, dieta może być oparta na gotowych przepisach. Istnieje wiele dostępnych jadłospisów na forach internetowych. Najbezpieczniej zaopatrzyć się jednak w fachową publikację z przepisami ułożonymi przez dietetyków, dzięki czemu odżywianie będzie bezpieczne i nie pozbawi naszego organizmu niezbędnych składników. Można również po konsultacji z dietetykiem zamówić dietę w postaci gotowych zestawów potraw zgodnych z dietą autoimmunologiczną, które są dostarczane do domu.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Jędrne piersi to zdrowe piersi! Zobacz, jak je zbadać, by uniknąć błędów

Czystek dobry na wszystko? Poznaj jego właściwości

Czystek dobry na wszystko? Poznaj jego właściwości

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Jestem ciągle zmęczona. Dlaczego? Jakie mogą być przyczyny?

jedzenie w torebkach

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedziała o zdrowym odżywianiu

Chcesz być zdrowsza? Poznaj 8 sekretów ludzi, którzy nie chorują

kobieta w ciasnym pomieszczeniu

Klaustrofobia – na czym polega schorzenie i jak sobie z nim radzić?

Weekendowy cheatmeal

Weekendowy cheatmeal. Jak się przygotować?

Chorzy od pracy

5 negatywnych syndromów chorób, które mogą pojawić się podczas pracy

znudzone dziecko

ADHD – czym się objawia i kogo dotyka najczęściej?

mleko

Mleko bez laktozy – nietolerancja czy trend żywieniowy? O tym, dla kogo są produkty bez laktozy, mówi dietetyk

kobieta trzymająca się za bolący prawy bark

Ból stawów barkowych, czyli objaw o charakterze miejscowym i rzutowanym – domowe sposoby walki z dolegliwością

Kobieta siedzi po turecku na biurku i medytuje. Przed nią stoi na biurku laptop, za nią regał z książkami, fotel i okno

5 biurowych trików, które ratują kręgosłup

Kobieta pod zabiegu mikrodermabrazji

Mikrodermabrazja – na czym polega ten zabieg i czy jest skuteczny?

Nie wiesz, jak zapanować nad apetytem? Sprawdź 10 rzeczy, które sprawiają, że ciągle odczuwasz głód

Kobieta cierpiąca na obsesję korzysta z telefonu komórkowego

Obsesja – jak może się objawiać? Czy leczenie może pomóc pozbyć się obsesji?

kobieta siedząca na łóżku trzymająca się za lędźwie

Co może oznaczać ból w kościach? Przyczyny, charakter, sposoby łagodzenia dolegliwości

alergolog

Lekarz alergolog – kim jest, czym się zajmuje i jak wygląda wizyta?

Dieta ketogeniczna – czy jest bezpieczna? Wyjaśnia dietetyczka

Zadbaj o układ pokarmowy. 10 lekkostrawnych produktów

Zastanawiasz się nad dietą pudełkową? Sprawdź najpierw jej wszystkie wady i zalety

Osoba cierpiąca na osteomalację

Czym jest osteomalacja? Poznaj objawy choroby i dowiedz się, jakie leczenie można zastosować

Kobieta na wizycie u lekarza na badaniu profilaktycznym

Badania profilaktyczne – jak często je wykonywać? Najlepszy sposób na kontrolę stanu zdrowia