Przejdź do treści

Jaka dieta w chorobach autoimmunologicznych?

Szczepionki na choroby autoimmunologiczne
Fot. felipecaparros / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Facebook.com
„Jesteś piękna! Nieważne, czy masz po ciąży wystający brzuch, bliznę po cesarce czy bardziej wiszące cycki” – młoda mama pokazała prawdziwe zdjęcie po porodzie
Unsplash
Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje

Choroby autoimmunologiczne stanowią niejednorodną grupę schorzeń, które mogą dotyczyć wielu narządów. Ich diagnostyka jest trudna. Nie ma sposobu pozwalającego na ich całkowite wyleczenie, jednak istotną rolę w terapii odgrywa dieta.

Choroby autoimmunologiczne stanowią grupę schorzeń, które mogą dotykać różnych narządów w organizmie człowieka. Istnieją dwie główne przyczyny tych chorób: genetyczne i środowiskowe. Te drugie stanowią aż 60%. Co istotne czynniki środowiskowe (zewnętrzne), takie jak dieta, środowisko pracy czy stosowane kosmetyki, są modyfikowalne, a ich zmiana lub wykluczenie może przyczynić się do zmniejszenia lub ustąpienia dolegliwości. W zależności od tego, z jaką chorobą autoimmunologiczną mamy do czynienia, różne produkty spożywcze mogą być zalecane i zakazane. Dieta w chorobach autoimmunologicznych powinna być właściwie zbilansowana.

Chcesz lepszej ochrony organizmu?

Dobre bakterie są naszymi małymi sojusznikami. Sprawdź jak WIMIN może wesprzeć ochronę Twojego organizmu.

Sprawdź

Dlaczego rozwija się choroba autoimmunologiczna?

Etiologia chorób autoimmunologicznych nie jest do końca poznana. Wiadomo, że warunkują ją między innymi czynniki genetyczne, których przyczyną są mutacje genowe. Drugą grupę przyczyn stanowią czynniki środowiskowe, czyli wszystko to, co, pochodząc z zewnątrz, wywiera wpływ na nasz organizm. Mechanizm powstawania chorób autoimmunologicznych, niezależnie od ich lokalizacji, jest taki sam, a polega na produkowaniu przez organizm przeciwciał przeciwko własnym komórkom. Specyficzne przeciwciała atakują komórki narządów, powodując ich niszczenie, a to prowadzi do zaburzeń funkcjonowania, których przejawem są dolegliwości wskazujące na nieprawidłową pracę danego organu.

Według najnowszych teorii do powstania chorób autoimmunologicznych potrzebne są trzy czynniki: predyspozycja genetyczna, czynnik środowiskowy oraz tzw. zespół jelita nieszczelnego, polegający na przerwaniu szczelności bariery jelitowej.

Jakie schorzenia zaliczamy do autoimmunologicznych?

Istnieje kilkaset chorób autoimmunologicznych i mogą one dotyczyć prawie każdego narządu. Są to m.in. reumatoidalne zapalenie stawów, reaktywne zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, toczeń rumieniowaty układowy, twardzina, układowe zapalenie naczyń, cukrzyca typu I, choroba Addisona, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, zaburzenia tarczycy (w tym choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa), miastenia, stwardnienie rozsiane, atopowe zapalenie skóry i wiele innych.

Choroby autoimmunologiczne ‒ dieta

Dieta w chorobach autoimmunologicznych odgrywa dużą rolę. Eliminacja niektórych pokarmów przy chorobie autoimmunologicznej może przynieść wiele korzyści. Włączenie tzw. protokołu autoimmunologicznego, czyli zalecanej diety przy chorobach autoimmunologicznych, może znacząco zmniejszyć lub całkowicie usunąć dolegliwości.

Dieta w chorobie autoimmunologicznej wyklucza sporą część współczesnego pożywienia, ale dostarcza wystarczająco dużo składników odżywczych i nie powoduje żadnych niedoborów. Podstawą w protokole autoimmunologicznym jest restrykcyjna i ścisła dieta paleo. Polega ona na wykluczeniu zbóż (pszenica, żyto, jęczmień, ryż, kukurydza), pseudozbóż (gryka, komosa ryżowa/quinoa), roślin strączkowych i nabiału. Jeśli dieta w takiej postaci nie łagodzi objawów, to warto zastosować jej zaostrzoną formę, czyli dodatkowo unikać jajek, orzechów, pomidorów, papryki, papryki chilli, ostrych przypraw, nasion (w tym kawy i kakao) oraz alkoholu.

Zobacz także

Dieta przy chorobie autoimmunologicznej – co jeść?

W związku ze znaczną ilością produktów, które należy wykluczyć, pozostaje pytanie, co jeść i jak przyrządzać pokarmy, aby działanie diety było jak najlepsze.

Lista produktów zalecanych obejmuje ryby, podroby (np. wątróbka), dobre jakościowo mięso, zwłaszcza z ekologicznych hodowli, duże ilości warzyw w każdej postaci (surowe, gotowane, soki, musy, przeciery), oliwę z oliwek, awokado, olej kokosowy, owoce.

Polecane jest także stosowanie probiotyków w postaci gotowych preparatów bądź jogurtów i  kefirów, które regulują florę jelitową. Aby dodatkowo wspomóc organizm, można stosować suplementy diety z kwasami omega-3, magnezem i witaminami.

Dieta autoimmunologiczna – przepisy

Chcąc włączyć odpowiedni jadłospis np. przy autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy, dieta może być oparta na gotowych przepisach. Istnieje wiele dostępnych jadłospisów na forach internetowych. Najbezpieczniej zaopatrzyć się jednak w fachową publikację z przepisami ułożonymi przez dietetyków, dzięki czemu odżywianie będzie bezpieczne i nie pozbawi naszego organizmu niezbędnych składników. Można również po konsultacji z dietetykiem zamówić dietę w postaci gotowych zestawów potraw zgodnych z dietą autoimmunologiczną, które są dostarczane do domu.

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

Selma Blair

Selma Blair choruje na stwardnienie rozsiane. Aktorka zamieściła poruszające wyznanie

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

odporność

„Zaniedbujemy nasze zdrowie, nie korzystając z dobrodziejstw, jakie daje nam współczesna medycyna” – o naszej odporności mówi Barbara Joanna Bałan, immunolog i internista

kobieta ucząca się reanimacji

Reanimacja a resuscytacja. Jaka jest różnica? Jak je przeprowadzić?

Chora kobieta leży w łóżku

Dlaczego niektóre z nas chorują częściej?

Kobieta na basenie

Co zyskasz, jeśli nie spalisz się tego lata?

https://www.istockphoto.com

Czy antybiotyk obniża odporność dziecka? Wyjaśnia lekarka Joanna Matysiak

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Dwie dziewczyny trzymają arbuzy przy twarzy

Wiesz, czego nie powinnaś jeść, jeśli jesteś uczulona na trawy? O alergiach krzyżowych pisze lekarka Joanna Jamroz-Brzeska

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

Upały? Myj ręce! Okazuje się, że wiele z nas robi to niepoprawnie

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Dieta dla zdrowych stawów

Zadbaj o stawy. Sprawdź, które produkty im sprzyjają, a które szkodzą

Wirus opryszczki, którego mamy prawie wszyscy. Wiesz o nim wszystko?

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

Zdrowe pary na talerzu. Zobacz, co korzystnie jest łączyć w swoim menu

kosz warzyw

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

Zajady – jak je leczyć domowymi sposobami?

kobieta w stanie lękowym

Stany lękowe – jak i dlaczego powstają? Pokonywanie lęku

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

5 powodów, dla których warto jeść jogurt

Jogurt jest super. Poznaj kilka korzyści płynących z jedzenia jogurtu