Przejdź do treści

Niestrawność – czym jest? Przyczyny, objawy i leczenie niestrawności

Niestrawność
Niestrawność
Podoba Ci
się ten artykuł?

Niestrawność, zwana też dyspepsją, to dyskomfort w jamie brzusznej. Najczęstsze objawy niestrawności to: ból brzucha, odbijanie, nudności, uczucie pełności czy wzdęcia. Jednym z rodzajów niestrawności jest niestrawność fermentacyjna, która powoduje też nadmiar gazów fermentacyjnych. Co warto wiedzieć o dyspepsji?

Niestrawność – czym jest i jakie są jej rodzaje?

Niestrawność, inaczej nazywana dyspepsją, jest zespołem przewlekłych dolegliwości ze strony układu trawienia. Przyczyną jej pojawienia się mogą być też inne choroby.

Wyróżniamy kilka rodzajów niestrawności:

  • niestrawność organiczną,
  • niestrawność czynnościową.

Niektórzy jako kolejny rodzaj wymieniają też niestrawność fermentacyjną.

Lekka i niegroźna niestrawność występuje zazwyczaj po przejedzeniu się.

Może być także objawem poważniejszych schorzeń, np.:

Może mieć też podłoże psychiczne – stanowi wtedy reakcję na silny stres.

Niestrawność organiczna

Niestrawność (dyspepsja) organiczna pojawia się jako wynik choroby refluksowej przełyku bądź wrzodów trawiennych żołądka i dwunastnicy. Powstaje też jako skutek stosowania niektórych antybiotyków i leków.

Niestrawność czynnościowa

Niestrawność (dyspepsja) czynnościowa nie jest spowodowana konkretną chorobą. Specjaliści wskazują, że może pojawić się ona u osób ze słabą reakcją przewodu pokarmowego na bodźce zewnętrzne bądź z nieprawidłową kurczliwością niektórych fragmentów przewodu pokarmowego.

Niestrawność czynnościowa pojawia się także u osób z Helicobacter pylori, nadwrażliwością trzewną oraz u osób uzależnionych od alkoholu, nikotyny czy przyjmujących niektóre leki.

Objawy niestrawności

Najczęstsze objawy niestrawności to:

  • nudności,
  • uczucie pełności,
  • ucisk w nadbrzuszu,
  • zgaga,
  • wzdęcia,
  • nieprzyjemny posmak w ustach.

Zdarzają się także zaburzenia w wypróżnianiu, nadmiar gazów fermentacyjnych w przewodzie pokarmowym i wymioty.

Diagnostyka niestrawności

Diagnostyka zbyt częstego występowania niestrawności opiera się przede wszystkim na gastroskopii, USG, badaniu kału oraz sprawdzeniu czynności motorycznej przełyku (manometria).

schabowy

Leczenie niestrawności

W leczeniu dolegliwości wykorzystuje się środki hamujące wydzielanie kwasu solnego oraz preparaty poprawiające działanie przewodu pokarmowego. Jeżeli została stwierdzona infekcja wywołana przez Helicobacter pylori, stosuje się także terapię antybiotykową. W przypadku psychologicznego podłoża występowania niestrawności zaleca się psychoterapię.

Zarówno w leczeniu, jak i w zapobieganiu, najważniejszą rolę odgrywa odpowiednio dobrana dieta. Osoby cierpiące na niestrawność powinny unikać tłustych pokarmów, napojów gazowanych i zbyt obfitych lub przyjmowanych późnym wieczorem posiłków. Niewskazane jest palenie papierosów oraz picie alkoholu i kawy.

Zaleca się lekkostrawną dietę, która zawiera potrawy z niską zawartością tłuszczu, najlepiej gotowane na parze. Należy pić duże ilości wody. Pomocne bywają także herbaty ziołowe, zwłaszcza z rumianku, mięty pieprzowej i dziurawca.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?