Przejdź do treści

Czym jest osmoza i jakie jest jej zastosowanie? Czy pić taką wodę?

Kropla wody z drzewkiem i do niej podłączony kran
fot. Chinnapong/AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Osmoza to proces fizjologiczny, opierający się na przechodzeniu cząsteczek przez półprzepuszczalną błonę. Zjawisko to często wykorzystywane jest w oczyszczaniu wody, a także konserwowaniu żywności i w innych miejscach. Sprawdź, czym dokładnie jest osmoza i jakie jest jej zastosowanie praktyczne. 

Czym jest osmoza? 

Osmoza to termin znany od 1747 roku, opisany przez J.A. Nolleta. Badacz ten przeprowadził eksperyment, w którym zdecydował się na użycie zwierzęcego pęcherza i oddzielenie w ten sposób dwóch komór, przy czym w jednej z nich znajdowała się woda, a w drugiej wino. Spostrzegł, że w komorze z winem wzrosło ciśnienie oraz objętość. Zjawisko to obecnie wykorzystywane jest przede wszystkim we filtrach do wody, jednak w formie odwróconej osmozy.  

Czym cechuje się odwrócona osmoza i filtr odwróconej osmozy? 

W procesie odwróconej osmozy woda przemieszcza się od roztworu bardziej stężonego do mniej stężonego, dzięki czemu następuje jej oczyszczenie. Stosowanie filtrów do osmozy odwróconej sprawia, że możliwe jest uzyskanie wody o bardzo wysokim poziomie czystości, prawie tak wysokim jak w przypadku wody destylowanej. Dzięki odwróconej osmozie usuwane są arsen, chlor, żelazo, nawozy. Niestety, w tym procesie również tracone są takie elementy jak magnez, wapń, potas i inne. Woda jest jednak oczyszczona w stanie od 98 do 100%.

Jakie jest zastosowanie zjawiska osmozy? 

Osmoza znajduje zastosowanie w wielu różnych działaniach we współczesnym świecie oraz w środowisku naturalnym, a do najważniejszych można zakwalifikować: 

  • konserwowanie żywności, w tym również mięsa; 
  • wchłanianie wody przez skórę; 
  • filtrowanie wody.

Czy warto pić wodę przefiltrowaną? 

Woda filtrowana uznawana jest za zdrową i odpowiednią do picia dla ludzi. Rzeczywiście zwykle ma ona lepsze właściwości prozdrowotne niż woda z kranu. Dobrze jednak wiedzieć o tym, że w niektórych miastach w Polsce polecane jest właśnie picie wody z kranu. Przykładowo w Krakowie woda taka jest nie tylko oczyszczona z bakterii, ale także zawiera wapń, sód, potas i magnez.  

Z kolei w niektórych, innych miastach znacznie lepszym rozwiązaniem jest picie wody przefiltrowanej – jest ona przede wszystkim oczyszczona z bakterii, chloru i osadu. Jeżeli nie masz pewności, jak to wygląda w twoim mieście, najlepszym rozwiązaniem będzie skontaktowanie się z firmą wodociągową, która odpowiada za doprowadzanie wody w tej okolicy i spytanie o jej jakość. 

Dodatkowo picie wody filtrowanej jest bardziej ekologiczne niż tej butelkowanej, jednak aby uzyskać bąbelki, konieczne jest zakupienie saturatora, co wiąże się już z większymi kosztami. Woda filtrowana może nawet poprawiać jakość gotowanych potraw, więc pośrednio wiąże się z doskonałym smakiem dań, ale także serwowanych napojów, takich jak kawa czy herbata.

 

Bibliografia: 

  1. Kowalska H., Odwrocona osmoza – bezpieczne filtrowanie cz. I, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 2010, nr 7: 55-57. 
  2. Malińska L., Sobieszczuk-Nowicka E., Rybska E., Adamiec M., Osmoza dotyczy wody, a dyfuzja innych cząsteczek. Czyli błędnie mniemanie studentów o procesach dyfuzji i osmozy, Edukacja Biologiczna i Środowiskowa 2014, nr 1: 85-91. 
  3. Totczyk G., Okoński R., Boszke L., Uzdatnianie wody podziemnej do celów kotłowych z zastosowaniem odwróconej osmozy, 2012. 

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.