Przejdź do treści

Ptasia grypa

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Niepożądany odczyn poszczepienny. Jak często występuje?
Mama Kosmetolog o bliznowcu – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Joanna Horodyńska
Karolina Gilon i Joanna Horodyńska zachęcają do badań piersi
magda gessler
Magda Gessler ambasadorką kampanii „Diagnostyka Jajnika”
Keira Knightley
Keira Knightley zakazała swojej córce oglądania filmów Disneya

Ptasia grypa, zwana w skrócie H5N1, to ostra choroba zakaźna, która występuje powszechnie u ptaków. Jest to odmiana grypy wywołana przez wirus typu A.

„Szum medialny” wokół infekcji wywołał w ostatnim czasie społeczną panikę przed chorobą. Śmiertelność u osób z H5N1 jest rzeczywiście bardzo wysoka, jednak zakażenie u ludzi występuje bardzo rzadko. Przy przestrzeganiu zasad higieny wirus nie stanowi dla nas praktycznego zagrożenia. Największe niebezpieczeństwo stanowią wolno żyjące ptaki, które są najczęstszym nosicielem wirusa i mogą zarazić drób domowy przez bezpośredni lub pośredni kontakt (np. woda do picia). Zarażone ptactwo hodowlane stanowi jedyne bezpośrednie zagrożenie dla człowieka. By grypę „złapać”, konieczny jest kontakt z jakąkolwiek wydzieliną lub płynem produkowanym przez zakażonego ptaka.

Początkowy etap zachorowania człowieka na ptasią grypę niewiele różni się od zwykłej grypy. Najczęstsze objawy to: gorączka, kaszel, ból gardła oraz bóle mięśni i stawów. Czasami występuje także zapalenie spojówek. Chorobie towarzyszy ogólne osłabienie organizmu. Ptasia grypa ma jednak o wiele cięższy przebieg niż „klasyczna” odmiana choroby – infekcja może powodować poważne problemy z oddychaniem i prowadzić do wirusowego zapalenia płuc, w wyniku którego najczęściej dochodzi do ostrej niewydolności oddechowej. Podobnie jak w przypadku zwykłej grypy leczenie ma charakter głównie objawowy. Na polskim rynku dostępny jest jeden rekomendowany przez WHO lek stosowany w przypadku zdiagnozowania grypy. Przepisuje go lekarz.

By zmniejszyć ryzyko zachorowania, należy unikać kontaktu z wszelkim ptactwem niezależnie od stanu jego zdrowia. Niebezpieczne bywają fermy, kurniki i stada gołębi na placach. Nie trzeba rezygnować z mięsa drobiowego i jajek, ale przed spożyciem należy poddać je obróbce termicznej powyżej 50 st. C.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy