Przejdź do treści

Sekret długowieczności? 5 wskazówek, które warto zapamiętać

Sekret długowieczności? 5 wskazówek, które warto zapamiętać Jake Young/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

O naszym zdrowiu oraz liczbie przeżytych lat decyduje kilka czynników. Czy można jednak mówić o recepcie na długowieczność?

Niebieskie strefy

Naukowcy wytyczyli pięć obszarów świata, które nazwali „Niebieskimi strefami”. Należą do niej populacje tych miejsc: Okinawa, Japonia, Włochy, Nicoya, Sardynia, Kostaryka, Loma Linda w Kalifornii oraz część Grecji. Zauważono, że w tych częściach świata ludzie żyją najdłużej. Jak to możliwe? Badacze zebrali kilka ich nawyków, które okazują się odpowiedzią na to pytanie.  Zobacz, co robić, aby cieszyć się życiem jak dłużej.

Matka z dwójką dzieci. Jendego syna trzyma na rękach, drugi ich przytula

Więcej warzyw i owoców

Wykazano, że w tych częściach świata, dieta opiera się głównie na produktach roślinnych. Trudno w to uwierzyć, ale około 90 proc. spożywanych tam pokarmów to właśnie rośliny. Warzywa i owoce są w stanie dostarczyć nam wszystkich właściwości odżywczych. Są ponadto zdrowsze niż nabiał i mięso oraz bardziej ekologiczne.

Jeśli chcesz przejść na dietę wegańską, nie rób tego z dnia na dzień, bo może się to okazać zbyt pochopne. Lepiej regularnie redukować produkty odzwierzęce, zastępując je roślinnymi. Ważne jest, aby dieta ta była zbilansowana i obejmowała bardzo różnorodne rośliny, aby twojemu organizmowi nie zabrakło pewnych składników. Nie musisz całkowicie odchodzić od mięsa i nabiału, ale je ograniczyć. Włącz do swojej diety więcej warzyw i owoców. Niech one staną się podstawą posiłku, a reszta tylko dodatkiem.

Postaw na węglowodany

Zaskakujące, prawda? Przecież wszyscy mówią o tym, że węglowodany trzeba ograniczać. To prawda, ale zależy, skąd je pobieramy. Ludzie z „Niebieskich stref” czerpią energię ze zbóż, warzyw, orzechów, a przede wszystkim – z fasoli. Produkty te oprócz węglowodanów, zawierają również ogromne ilości błonnika, które regulują pracę jelit. Króluje wśród nich właśnie fasola. Jedz dużo błonnika oraz produktów roślinnych, które dostarczają energii.

Mięso tylko okazjonalnie

Podobno można jeść mięso tylko pięć razy w miesiącu i być zadowolonym, i zdrowym. Dla niektórych dzień bez mięsa to porażka. Owszem, zawiera ono wiele cennych właściwości, w tym dużo białka. Niestety prowadzi również do wielu chorób, szczególnie serca i krążenia. Zbyt częste jedzenie mięsa to podwyższone ryzyko raka. Ogranicz spożywanie tego produktu i delektuj się nim raz na tydzień. Niech jedzenie mięsa stanie się dla ciebie małą uroczystością. Dzięki temu bardziej docenisz jego smak.

Trening, który cofa czas. Naukowcy potwierdzają jego skuteczność!

Do picia tylko woda, kawa i wino

Rano kawa, w ciągu dnia woda niegazowana, a do kolacji wino. Czy nie brzmi oszczędnie i zdrowo? Zrezygnuj ze słodkich napojów, również tych gazowanych. Nie przesadzaj również z kawą, wystarczy jedna dziennie.

Jeden kieliszek wina do kolacji

Badacze ustalili, że ludzie z „Niebieskich stref” piją codziennie wino do kolacji. Prawdopodobnie jest to jeden z czynników wpływających na długowieczność. Wino zawiera w sobie cenne przeciwutleniacze oraz wspomaga trawienie. Pamiętaj, że ma to być jeden kieliszek, a nie cała butelka. Zbyt duża ilość alkoholu nie działa dobrze na organizm. Potraktuj to jako miły gest na zakończenie dnia.

 

Źródło: wellandgood

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Biegunka po jedzeniu – co powoduje biegunki poposiłkowe?

Co jeść przy biegunce? Dieta, która łagodzi objawy biegunki

„Czuję, że zaraz pęknę”. Co zrobić, gdy się przejadłaś? Mamy rady na 5, 15, 30 minut po… ostatnim kęsie

„Ciałoneutralność to złoty środek, którego szukamy. Nie patrzmy na siebie skrajnie: muszę być chuda albo jestem gruba i okej, nic z tym nie robię” – mówi Oliwia Dąbrowska ze Szczerej Sfery

Butelki wina

Wieczór bez wina to nie wieczór? Sprawdź, co się dzieje z twoim organizmem, gdy po kieliszek sięgasz codziennie

„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

5 codziennych czynności, które mogą pogorszyć stan twojej skóry

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

„Zaburzenia odżywiania u dorosłych pociągają za sobą bardzo wysokie koszty w relacji” – mówi psycholożka Marta Cieśla

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

„Panie, które charakteryzują się prawidłową masą ciała, mają większe skłonności do tego, żeby podjadać pod wpływem nudy” – mówi Aleksandra Ulatowska, psychodietetyczka

Kobieta

Kiepsko sypiasz? 6 wskazówek, dzięki którym będziesz spać jak dziecko

Wzdęcia po seksie? Zobacz, dlaczego tak się dzieje

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

7 sposobów, które pomogą ci przetrwać upały. Znasz je?

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

Jak oszczędzać na jedzeniu, nie oszczędzając przy tym na zdrowiu? Radzi Jagna Niedzielska

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Jak przechowywać przyprawy, aby zachowały świeżość na dłużej?