4 min.
„U coraz większej liczby pacjentów, zwłaszcza młodych, pierwszym objawem koronawirusa są zaburzenia węchu i smaku”. Czym jest anosmia?

Lek. Dorota Kotowska / http://kotowskamedycyna.pl/
Zaburzenia węchu i smaku pojawiają się u coraz większej liczby osób zakażonych koronawirusem. – Zwykle potem pojawia się gorączka, kaszel, bóle mięśniowe, osłabienie. Bywa również tak, że zaburzenia węchu i smaku są jedynym objawem zakażenia koronawirusem. To objaw mało specyficzny” – tłumaczy lek. Dorota Kotowska, otolaryngolożka. Czym jest anosmia i dlaczego pojawia się u chorych?
Spis treści
Nowe objawy koronawirusa?
Nie tylko wysoka gorączka, suchy kaszel czy bóle mięśni mogą być objawem zakażenia koronawirusem. Coraz więcej osób mówi o utracie smaku i węchu.
„Mój brat przeszedł pozytywnie test na obecność koronawirusa w organizmie. Jedynymi objawami, które posiadał, były utrata węchu i smaku plus delikatne kłucie w klatce piersiowej przy bardzo głębokim wdechu. Żadnej gorączki (przez cały czas temperatura idealna – 36,6 stopni Celsjusza), żadnego kaszlu czy duszności, generalnie nic więcej, samopoczucie 10/10″ – pisze na profilu na Facebooku Marta Caban.
Utrata węchu a koronawirus
– U coraz większej liczby pacjentów, zwłaszcza młodych, pierwszym objawem są zaburzenia węchu i smaku. Zwykle potem pojawiają się gorączka, kaszel, bóle mięśniowe, osłabienie. Bywa również tak, że zaburzenia węchu i smaku są jedynym objawem zakażenia koronawirusem. Jednakże jest to objaw mało specyficzny.
Dolegliwości takie mogą być związane z zapaleniem zatok czy zwykłym przeziębieniem. Zwykle jednak wtedy mamy objawy nieżytu nosa, czego nie ma w przypadku koronawirusa – wyjaśnia lek. med. Dorota Kotowska, otolaryngolożka.
Ekspertka dodaje, że do tej pory nie wiadomo jednak, w jakim mechanizmie dochodzi do zaburzeń węchu.
– Prawdopodobnie ma to związek z powinowactwem wirusa do nerwu węchowego. Może też mieć to związek z gromadzeniem się wirusa w obrębie nosa i gardła i bezpośrednim uszkodzeniem receptorów – wyjaśnia Kotowska.
Wystąpienie zaburzeń węchu i smaku może być wczesnym, a czasami jedynym objawem zachorowania. Jest jednak również dobra wiadomość. Z dotychczasowych obserwacji wynika, że węch i smak wracają do normy po ustąpieniu infekcji.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Anosmia – czym jest?
Jak wyjaśnia specjalistka, zaburzenia węchu mogą przyjmować różną formę:
- zaburzeń ilościowych – upośledzenie węchu w różnym stopniu, aż do zupełnej utraty zdolności rozpoznawania zapachów – to jest właśnie anosmia;
- zaburzeń jakościowych – odczuwanie zapachów innych niż prawdziwe, złudzenia węchowe, odczuwanie zapachu przy nieobecności bodźca węchowego.
– Przyczyny zaburzeń węchu mogą być związane z obecnością przeszkody utrudniającej dotarcie powietrza do tych miejsc w jamach nosa, gdzie zlokalizowane są receptory węchu (obrzęk błony śluzowej, skrzywienie przegrody nosa).
Duża grupa przyczyn zaburzeń węchu ma związek z uszkodzeniem nerwu węchowego: w przebiegu różnych schorzeń neurologicznych, zaburzeń hormonalnych, po ekspozycji na związki toksyczne czy w wyniku przebytego urazu – tłumaczy lek. Kotowska.
Leczenie anosmii
Specjalistka wyjaśnia, że postępowanie w przypadku zaburzeń węchu i smaku polega przede wszystkim na znalezieniu przyczyny dolegliwości.
– Od tego jest uzależnione leczenie. Może to być działanie w kierunku udrożnienia nosa, usunięcie z otoczenia toksycznych substancji czy zwiększenie kontroli leczenia chorób przewlekłych takich jak: cukrzyca, zaburzenia hormonalne i inne – dodaje otolaryngolożka.
Jak działa zmysł węchu?
W nosie znajdują się receptory węchowe. Są one zlokalizowane w szczytach przewodów nosowych. Każdy z receptorów jest komórką układu nerwowego, która od strony jamy nosowej ma 10-20 tzw. rzęsek. Aby doszło do pobudzenia receptorów, lotna substancja zapachowa wraz z wdychanym powietrzem dociera do nabłonka węchowego i rozpuszcza się w pokrywającym go śluzie. Dochodzi do pobudzenia rzęsek.
– Rozpoczyna to reakcje biochemiczne prowadzące do powstania impulsów elektrycznych w nerwie węchowym. Impulsy te są przekazywane do kory węchowej mózgu i odczuwamy je jako wrażenie zapachowe. Sprawne działanie zmysłu węchu jest również niezbędne do prawidłowego odczuwania smaków – dodaje Kotowska.
Zobacz także
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

28.01.2023
Pozostawiano macicę niezaszytą, uważając, że zrośnie się dzięki naturalnym skurczom. Jak kiedyś robiono cesarskie cięcie

25.01.2023
„Kiedy usłyszałam diagnozę, pomyślałam sobie: Czyli że co? Ja za pół roku umrę? Mam 28 lat!”. Rozmawiamy z Patrycją Lisiecką, która stworzyła projekt fotograficzny Młode z Rakiem

24.01.2023
Łukasz Tchórzewski: „Kultura” picia alkoholu w Polsce jest zjawiskiem patologicznym. W ten sposób wychowuje się pokolenia kolejnych alkoholików

21.01.2023