Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

7 zaskakujących czynników pogarszających objawy alergii

7 zaskakujących czynników pogarszających objawy alergii
Zdjęcie: shutterstock
Większość alergików zdaje sobie sprawę, że wiosna to jeden z najtrudniejszych dla nich okresów. Nie każdy jednak podejrzewa, że za kichaniem lub łzawieniem stać może seler czy zmywarka do naczyń. Nieoczywistych źródeł dodatkowych kłopotów z alergią jest więcej.

Uczulenie na pyłki to jedna z najczęstszych postaci alergii. Według statystyk Polskiego Towarzystwa Alergologicznego w samej Europie Północnej i Wschodniej dotyka aż 39,8 proc. ludzi. Czego mogą więc spodziewać się alergicy o tej porze roku? Są przyzwyczajeni do kataru, łzawienia czy kichania. Nie byłoby w tym nic zaskakującego, gdyby nie to, że czasami zmagają się z przykrymi dolegliwościami bez wyraźnej przyczyny. Wybraliśmy dla was kilka istotnych rzeczy i nawyków, które mogą potęgować objawy alergiczne:

1. Seler

Seler ma zdolność podszywania się pod wroga. Jak to robi? Ma w swoim składzie białka podobne do struktury białek znajdujących się w pyłkach brzozy. Kiedy więc alergik posila się selerem, to jego organizm może mylić go z pyłkami brzozy. I raczej trudno w tym wypadku liczyć na taryfę ulgową. Naukowcy zaobserwowali, że aż u 91 proc. uczestników badania uczulonych na pyłki brzozy pojawiła się reakcja alergiczna po zjedzeniu selera. Pocieszające jest to, że po okresie pylenia można wrócić do bezkarnego jedzenia selerów. Nieco gorsza wiadomość - osoby uczulone na pyłki brzozy zazwyczaj nie mogą jeść też jabłek, owoców pestkowych, kiwi, a nawet surowej marchewki... Dokładnie z tego samego powodu, co selera.

2. Szkła kontaktowe

Alergicy mogą nosić soczewki kontaktowe, jednak powinni pamiętać, że wiąże się to z pewnym ryzykiem. Soczewki przyciągają pyłki i kurze, więc oczy alergików są dodatkowo narażone na podrażnienie. Rzecz jasna problemów można by uniknąć, gdyby soczewki były naprawdę sumiennie i dokładnie czyszczone. Jeśli natomiast wziąć pod uwagę, że według badań tylko 1 osoba na 50 dba o szkła kontaktowe zgodnie z zaleceniami, to łatwo zauważyć, że alergicy w okresie pylenia nie będą mieć łatwego życia. Swędzenie i pieczenie oczu mają niemal gwarantowane.

3. Ćwiczenia na powietrzu

Zmusić alergika do siedzenia w domu przy 25 stopniach Celsjusza w maju, to jak kazać patrzeć dziecku na cukierka i go nie ruszać... Dla większości z nas wiosna to idealny czas na aktywność na powietrzu, natomiast alergicy zdecydowanie powinni uważać. Niebezpieczne stężenie uczulających pyłków w powietrzu może tylko zaostrzać objawy alergii w tym okresie. Najlepszym wyjściem w tej sytuacji będzie codzienne sprawdzanie stężenia pyłków. Takie informacje znajdziemy np. na stronie www.alergen.info.pl. I dostosowanie aktywności do kalendarza pyleń.

4. Mycie naczyń w zmywarce

Czyżby zmywarki nie były na tyle dokładne, że znalazły się na liście rzeczy pogarszających objawy alergii? Nic bardziej mylnego. Chociaż ręcznie nie jesteśmy w stanie zmyć z naczyń wszystkich bakterii, to okazuje się, że jest to lepsze dla zdrowia. Tak twierdzą szwedzcy naukowcy, którzy dowiedli, że kontakt z drobnoustrojami w czasie wczesnego życia pobudza układ odpornościowy dziecka. Jeśli więc dziecko styka się często z różnymi bakteriami, to jego organizm uczy się je zwalczać. Dzięki temu w domach, w których zmywa się ręcznie, alergie u dzieci rozwijają się zdecydowanie rzadziej. Sprawdza się zatem stare porzekadło, że co nas nie zabije, to nas wzmocni.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Alergie, które chodzą parami

Jesteś uczulony na orzeszki ziemne? Uważaj na rośliny strączkowe. Mleko wywołuje u ciebie wysypkę? Ostrożnie...
Jesteś uczulony na orzeszki ziemne? Uważaj na rośliny strączkowe. Mleko wywołuje u ciebie wysypkę? Ostrożnie z wołowiną. Alergie mogą występować w parach. Zdecydowanie warto je znać, zwłaszcza że niektóre z nich są naprawdę zaskakujące!

10 produktów, na które alergicy muszą uważać

Wysypka, swędzenie lub nasilenie objawów atopowego zapalenia skóry to typowe...
Wysypka, swędzenie lub nasilenie objawów atopowego zapalenia skóry to typowe powikłania po zjedzeniu czegoś, co w przewodzie pokarmowym nie powinno się znaleźć. Uzupełniamy i porządkujemy listę produktów, na które alergicy powinni uważać.

10 sposobów na przechytrzenie alergii

Zaczęło się. Uczulone na pyłki roślin maluchy kichają na potęgę, pokasłują i bez przerwy trą oczy. Długotrwała...
Zaczęło się. Uczulone na pyłki roślin maluchy kichają na potęgę, pokasłują i bez przerwy trą oczy. Długotrwała poprawa możliwa jest tylko dzięki lekom lub odczulaniu, ale działanie alergenów można ograniczyć… sprytem.