Przejdź do treści

Refluks – czego nie robić gdy pali i piecze

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Polskie nastolatki uważają się za grube. Badania pokazują co innego
Ginekolog Michał Lipa o tym, jak i kiedy można ocenić długość i wagę dziecka
Chemioterapia: kobiety silniej odczuwają skutki niż mężczyźni
Mama Ginekolog: nie sprawdzajcie w ulotkach, czy dany lek można stosować w trakcie karmienia piersią
michał domaszewski
Dr Michał Domaszewski: nie bójmy się odpoczywać, kiedy chorujemy

Zgaga, częste odbijania, bóle brzucha, nudności, bóle w klatce piersiowej, przewlekły kaszel, chrypka. To typowe objawy choroby refluksowej. Odpowiednia dieta jest niezbędna w leczeniu tego schorzenia. Warto ograniczyć spożywanie tłustych mięs, kofeiny, napojów gazowanych.

Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (GERD, ang. gastroesophageal reflux disease) jest schorzeniem przewlekłym, które polega na zarzucaniu kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Czy wiesz, że to, co jesz, może wpływać na to, jak się czujesz? Sposób odżywiania pomaga również zmniejszyć ryzyko powikłań.

Refluks – których produktów unikać?

Dania tłuste i smażone na tłuszczu 

Unikaj tłustych wędlin, mięs, dań smażonych na tłuszczu, ciast z kremem, śmietany, czekolady. I innych tłustych produktów i potraw. Dlaczego? Pokarmy o dużej zawartości tłuszczów spowalniają opróżnianie żołądka. Ponadto wpływają na rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku, a jeśli ten „się nie domyka”, wtedy nietrudno o cofanie się treści pokarmowej do przełyku. Uważaj na te produkty szczególnie wieczorem!

Słone, pikantne i ostro przyprawione

Badania dowodzą, że sól oraz ostre przyprawy pogłębiają objawy GERD. Dlatego radzę: pożegnaj solniczkę i nie dosalaj gotowych dań. Zmniejsz także ilość soli, której używasz do przygotowywania posiłków. To samo dotyczy ostrych przypraw, np. ostrej papryki, chilli. Oczywiście możesz dania doprawiać, używając łagodniejszych przypraw.

Owoce cytrusowe, pomidory

Oraz ich przetwory, np. soki z owoców cytrusowych czy pomidorówka. Z doświadczenia wiem, że osoby chore często uskarżają się na nasilenie objawów refluksu właśnie po zjedzeniu tych produktów. Powód? Wzmagają one czynności wydzielnicze żołądka. Dyskomfort wzmaga się także po esencjonalnych bulionach, galaretach i sosach mięsnych i z grzybami.

Mocna kawa i herbata 

Kofeina wpływa na obniżenie napięcia w dolnym zwieraczu przełyku, dlatego nasila refluks. Znacznie rozcieńczona kawa lub słaba herbata ma już jednak mniejsze działanie, stąd jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki kawy czy herbaty, możesz je pić, ale w ograniczonych ilościach (różni autorzy podają, że maksymalnie 2 filiżanki kawy dziennie, oczywiście słabiutkiej!).

Gazowane napoje

Bąbelki w napojach gazowanych zwiększają ciśnienie wewnątrzżołądkowe i nasilają zarzucanie kwaśnej treści pokarmowej do przełyku. Lepiej nie ryzykuj. Zgagę będziesz mieć jak w banku po wypiciu napojów energetyzujących. Raz, że bąbelki, dwa, że kofeina, co razem zadziała, jakbyś dolewał oliwę do ognia.

Alkohol

Czy to wino, piwo czy inny alkoholowy trunek, ze względu na zawartość etanolu podrażniają błonę śluzową przełyku, która jest już i tak podrażniona przez cofanie się kwasów żołądkowych. Dlatego właśnie wypicie alkoholu skutkuje natarczywym pieczeniem.

Zdjęcie: shutterstock

Co jest równie ważne?

Unikaj obfitych posiłków

Jednym z podstawowych zaleceń dietetycznych w GERD jest unikanie obfitych posiłków. Jedz często, ale niewielkie objętościowo posiłki. Wtedy objętość pożywienia wewnątrz twojego żołądka będzie niewielka, co skutkuje wolniejszym wzrostem ciśnienia wewnątrzżołądkowego niż przy zjedzeniu solidnej porcji jedzenia. Radzę ci: delektuj się jedzeniem, przeżuwaj powoli, jedz spokojnie. Twój żołądek i przełyk będą ci za to wdzięczne.

Zrzuć brzuszek

Badania pokazują, że osoby z nadwagą i otyłością częściej cierpią na refluks. Dotyczy to głównie osób z otyłością brzuszną. Dlatego jeśli masz nadmierne kilogramy, umów się do dietetyka, który tak skomponuje twoją dietę, że będziesz je tracić bezpiecznie oraz zmniejszysz objawy choroby. Ze swojego doświadczenia wiem, że w niektórych przypadkach zmniejszenie obwodu pasa umożliwia nawet zaprzestanie dotychczasowego leczenia farmakologicznego (oczywiście w porozumieniu z lekarzem)!

Nie ściskaj się w pasie

Poluzuj pasek, zrezygnuj z obcisłych spodni, a modelującą bieliznę noś niezbyt często.

Nie jedz wieczorem płynnych posiłków

Zupa na kolację to nie jest dobre rozwiązanie dla ciebie. Nie popijaj też kolacji dużą ilością płynów. Ostatni posiłek powinien mieć jak najbardziej stałą konsystencję – wtedy mniejsze jest ryzyko, że treść pokarmowa się cofnie, gdy położysz się spać.

Nie kładź się zaraz po posiłku

Nie kładź się bezpośrednio po zjedzonym posiłku. Również nie zginaj się, nie pracuj w pozycji zgiętej. W praktyce: nie planuj joggingu, prac w ogrodzie czy mycia podłóg zaraz po jedzeniu. A kolację zjedz minimum 3 godziny przed snem.

Śpij w pozycji półsiedzącej

Jeśli objawy refluksu są bardzo uporczywe i nasilają się głównie w nocy, powinieneś spróbować spania w pozycji półsiedzącej lub z głową uniesioną wyżej niż ciało. Na pewno poczujesz różnicę. Pamiętaj także, że w twoim przypadku sjesta w ciągu dnia zaraz po posiłku nie jest dobrym rozwiązaniem.

Rzuć palenie

Wyniki badań sugerują, że palenie tytoniu może być czynnikiem ryzyka choroby refluksowej. Palenie jest związane z wystąpieniem, nasileniem a także zwiększeniem częstotliwości objawów choroby. Na nasilenie zgagi ma wpływ czas palenia tytoniu. U osób, które palą powyżej 20 lat, objawy refluksu są bardziej nasilone w porównaniu z osobami, które palą krócej.

Z doświadczenia wiem, że pacjenci, którzy cierpią na refluks, widzą ogromną poprawę po wprowadzeniu zmian w swojej diecie i stylu życia. Choć niektóre z nich mogą być sporym wyzwaniem, to warto, bo korzyści z nich płynące będą zauważalne w krótkim czasie: pożegnanie zgagi, bólu brzucha, brak kaszlu i chrypki, poprawa samopoczucia. Być może reagujesz zaostrzeniem choroby po zjedzeniu jeszcze innych, niewymienionych przeze mnie produktów – obserwuj swój organizm, to na pewno pomoże ci w pokonaniu schorzenia.

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

6 produktów najgorszych dla mózgu

5 produktów zmniejszających apetyt

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

Dieta w insulinooporności

10 najlepszych przeciwutleniaczy na talerzu

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

Jesz ryż? Uważaj na arsen

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

5 zmian w diecie dla ciągle zmęczonych

10 wegetariańskich źródeł żelaza

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców