Przejdź do treści

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

mięso, jaja i ryby
AzotiStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Azot, wraz z tlenem, węglem i wodorem, jest pierwiastkiem niezbędnym do życia i prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. W postaci organicznych związków azotowych, czyli białek, kwasów nukleinowych i aminokwasów, stanowi 1/5 ciała ludzkiego. 

 

Co to jest azot?

Azot (N) to pierwiastek występujący w stanie wolnym w postaci dwuatomowej cząsteczki jako gaz. Azot jest podstawowym składnikiem powietrza, ponadto tworzy liczne związki organiczne i nieorganiczne – tlenki, kwasy czy sole.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Beauty
Naturell Cynk Organiczny + C, 100 tabletek
12,99 zł
Beauty
Vianek, Łagodzący peeling do skóry głowy, 150ml
28,49 zł
Odporność
Naturell Ester-C® PLUS 100 tabletek
57,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Mulltilac
Multilac Synbiotyk, 20 kapsułek
23,39 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł

Właściwości azotu

Azot to niezbędny składnik białek budujących komórki organizmu, kwasów nukleinowych, peptydów, enzymów czy neuroprzekaźników. To najważniejsza rola azotu w organizmie. Ponadto azot w połączeniu z tlenem azot tworzy tlenek azotu – związek odpowiedzialny za rozszerzenie naczyń krwionośnych.

Dzienne zapotrzebowanie na azot

W celu dostarczenia optymalnych ilości azotu, należy spożywać odpowiednie ilości białka. Średnie zapotrzebowanie na białko to około 1 g/ kg m. c.

Zwiększone zapotrzebowanie na azot

Większe zapotrzebowanie na białko, a tym samym azot wykazują osoby:

  • intensywnie uprawiające sport
  • stosujące dietę niskokaloryczną, ale także wegańską i wegetariańską, zapewniające przewagę białek roślinnych nad zwierzęcymi, które mają wyższą wartość biologiczną.

Źródła azotu w diecie

Naturalnymi źródłami azotu są produkty zawierające aminokwasy budujące białka w produktach zwierzęcych (mięso, ryby, owoce morza, nabiał, jaja) i roślinnych, takich jak nasiona strączkowe, orzechy i pestki, pełne ziarna zbóż. Z kolei wysoką zawartością argininy, niezbędnej w syntezie tlenku azotu wyróżniają się buraki, szpinak, rukola, kapusta pekińska czy rzodkiewki.

Niedobór azotu w organizmie

Niedobór azotu może manifestować się jako:

Nadmiar azotu w organizmie

Nadmiar azotu w organizmie jest konsekwencją zbyt wysokiego spożycia białka. Towarzyszy mu obniżenia poziomu wapnia w organizmie, obciążenie wątroby i nerek, zwiększając ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

Bibliografia:

Galloway J. i in., A chronology of human understanding of the nitrogen cycle; Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci, Jul 2013

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Źle śpisz? Przyczyna może być prozaiczna

Jod - właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła /fot. iStock

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

kanapka z łososiem i avocado

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

Kobieta

Endorfiny – co to za hormony i co je wytwarza?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

szczupła dziewczyna

Chudnięcie – ile można zdrowo chudnąć? Jem i chudnę – przyczyny

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor ma wpływ na Twoje zdrowie. Sprawdź, czym grozi jego nadmiar lub niedobór!

×