Przejdź do treści

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

mięso, jaja i ryby
AzotiStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Boris Johnson i Carrie Johnson
Boris Johnson i jego żona Carrie spodziewają się 'tęczowego dziecka'
Sokoli wzrok po borówkach - optometrystka wyjaśnia, ile w tym prawdy
Borówki panaceum na problemy ze wzrokiem? Wyjaśnia optometrystka Justyna Nater
MOJA SUPLEMENTACJA: dr Monika Piecuch-Kilarowska
W jaki sposób psychoterapia „uszczelnia” jelita w depresji? Tłumaczy dr n. med. Leszek Rudzki, psychiatra
Szczepionka
Szczepionki na COVID-19 będą droższe. Pfizer i Moderna podnoszą ceny

Azot, wraz z tlenem, węglem i wodorem, jest pierwiastkiem niezbędnym do życia i prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. W postaci organicznych związków azotowych, czyli białek, kwasów nukleinowych i aminokwasów, stanowi 1/5 ciała ludzkiego. 

 

Co to jest azot?

Azot (N) to pierwiastek występujący w stanie wolnym w postaci dwuatomowej cząsteczki jako gaz. Azot jest podstawowym składnikiem powietrza, ponadto tworzy liczne związki organiczne i nieorganiczne – tlenki, kwasy czy sole.

Właściwości azotu

Azot to niezbędny składnik białek budujących komórki organizmu, kwasów nukleinowych, peptydów, enzymów czy neuroprzekaźników. To najważniejsza rola azotu w organizmie. Ponadto azot w połączeniu z tlenem azot tworzy tlenek azotu – związek odpowiedzialny za rozszerzenie naczyń krwionośnych.

Dzienne zapotrzebowanie na azot

W celu dostarczenia optymalnych ilości azotu, należy spożywać odpowiednie ilości białka. Średnie zapotrzebowanie na białko to około 1 g/ kg m. c.

Zwiększone zapotrzebowanie na azot

Większe zapotrzebowanie na białko, a tym samym azot wykazują osoby:

  • intensywnie uprawiające sport
  • stosujące dietę niskokaloryczną, ale także wegańską i wegetariańską, zapewniające przewagę białek roślinnych nad zwierzęcymi, które mają wyższą wartość biologiczną.

Źródła azotu w diecie

Naturalnymi źródłami azotu są produkty zawierające aminokwasy budujące białka w produktach zwierzęcych (mięso, ryby, owoce morza, nabiał, jaja) i roślinnych, takich jak nasiona strączkowe, orzechy i pestki, pełne ziarna zbóż. Z kolei wysoką zawartością argininy, niezbędnej w syntezie tlenku azotu wyróżniają się buraki, szpinak, rukola, kapusta pekińska czy rzodkiewki.

Niedobór azotu w organizmie

Niedobór azotu może manifestować się jako:

Nadmiar azotu w organizmie

Nadmiar azotu w organizmie jest konsekwencją zbyt wysokiego spożycia białka. Towarzyszy mu obniżenia poziomu wapnia w organizmie, obciążenie wątroby i nerek, zwiększając ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

Bibliografia:

Galloway J. i in., A chronology of human understanding of the nitrogen cycle; Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci, Jul 2013

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta

Endorfiny – co to za hormony i co je wytwarza?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Źle śpisz? Przyczyna może być prozaiczna

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

szczupła dziewczyna

Chudnięcie – ile można zdrowo chudnąć? Jem i chudnę – przyczyny

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Potas – źródła w diecie oraz skutki niedoboru i nadmiaru

owoce

Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór

siemię lniane

Kwas alfa-linolenowy (ALA) – rola, źródła, skutki niedoboru

Brokuły na stole

Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

orzechy brazylijskie

Selen – właściwości, niedobór i przedawkowanie, źródła

Produkty bogate w molibden

Molibden – rola w organizmie, zapotrzebowanie, niedobór

Miedź

Miedź – właściwości, źródła nadmiar i niedobór w organizmie

suplement diety

Mangan – właściwości, nadmiar, niedobór, źródła w diecie

owoce morza

Kobalt – właściwości, niedobór, źródła, alergia na kobalt

produkty spożywcze

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

ucho kobiety

Domowe sposoby na zatkane ucho. Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

kobieta z problemami skórnymi

Wybroczyny (petocje) – co to jest, dlaczego powstają i jak sobie z nimi poradzić?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Bąbel po oparzeniu - dowiedz się, jak leczyć pęcherze

Bąbel po oparzeniu – dowiedz się, jak leczyć pęcherze

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

Torbiel - twarz kobiety z widocznymi krostkami

Torbiel – czym jest, gdzie występuje i czy jest groźna dla zdrowia?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Badanie krwi AST - co to jest i jak interpretować wyniki?

Badanie krwi AST – co to jest i jak interpretować wyniki?

plamy na nogach

Czym są czerwone plamy na nogach i co może być ich przyczyną?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!