Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Psychobiotyki – bakterie dla mózgu

Psychobiotyki – bakterie dla mózgu
Psychobiotyki zawarte w kiszonej kapuście działają nie tylko na ciało, ale i umysł. Zdjęcie: shutterstock

Probiotyki – żadna nowość. Ale psychobiotyki? Tak w piśmie Biological Psychiatry badacze nazwali żywe bakterie, które wpływają nie tylko na ciało, ale i umysł. Te małe organizmy działają na linii jelita-mózg i dzięki nim wydziela się więcej hormonów szczęścia. Jak dla mnie - rewelacja!

Sto lat temu rosyjski badacz i laureat Nobla Ilja Miecznikow potwierdził, że zawarte w fermentującym mleku bakterie korzystnie wpływają na zdrowie ludzi. Całkiem niedawno, trochę przypadkowo, naukowcy odkryli powiązanie składu mikroflory jelitowej z nastrojem człowieka. Zauważyli, że jednym ze skutków ubocznych zespołu jelita drażliwego (IBS) mogą być zaburzenia lękowe i depresja. A przy tej dolegliwości w jelitach jest mniej dobrych bakterii. W ten sposób natknęli się na nowe właściwości probiotyków.

Konkretnie - bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium zwiększają aktywność neuroprzekaźnika GABA - jego niedobór, jak pokazują badania, powoduje gorsze samopoczucie, lęki i nawet depresję. Bakterie Lactobacillus to bakterie fermentacji mlekowej. Znajdziecie je w jogurtach, kefirach, maślance, ale też kiszonych ogórkach i kapuście. Bifidobacterium mają podobne działanie. Psychobiotyki zwiększają poziom hormonów szczęścia, serotoniny i dopaminy.

Trochę upraszczając, dzieje się tak, bo sygnały z jelita trafiają do mózgu przez układ neuroenodkrynny, rdzeń kręgowy lub tak zwany nerw błędny.

Może brzmi to dla niektórych niewiarygodnie. Kefir a depresja i lęki? Naukowcy nie mówią, że wypicie kefiru wyeliminuje od razu problem psychiczny. Ale dbanie o prawidłowy skład mikroflory jelit jest na pewno szansą na poprawę stanu umysłu. Dzięki tej wiedzy (to przełomowe odkrycie w neurologii) jest szansa na wynalezienie leków na zaburzenia psychiczne, które będą dawać mniej niepożądanych objawów – co jest sporym problemem w psychiatrii.

To kefirki w górę!

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Grzegorz Pudelek zapytał(a) 28 czerwca 2017
Pytanie dotyczy artykułu Psychobiotyki – bakterie dla mózgu
Dowód, że probiotyki działają. http://grzegorzpu.probiotics.pl/40/stosowanie-esencji-probiotycznej-praktyce-profesjonalnej-dietetyczki.html http://www.fpn.ipin.edu.pl/archiwum/2013-zeszyt-2/wplyw-jelitowej-flory-bakteryjnej-na-osrodkowy-uklad-nerwowy-i-jej-potencjalne-znaczenie-w-leczeniu-zaburzen-psychicznych.html

Najpopularniejsze na blogu

Powiązane artykuły

Top 10 produktów na leniwe jelita

Badania pokazują, że coraz więcej osób ma problem z leniwymi jelitami. Sprzyja temu siedzący tryb życia,...
Badania pokazują, że coraz więcej osób ma problem z leniwymi jelitami. Sprzyja temu siedzący tryb życia, brak ruchu w czasie wolnym, stres oraz nadmiar żywności wysokoprzetworzonej w diecie.

3 produkty na dobrą pamięć i koncentrację

Masz kłopoty z koncentracją, nauka sprawia ci trudności i wciąż masz wrażenie,...
Masz kłopoty z koncentracją, nauka sprawia ci trudności i wciąż masz wrażenie, że o czymś zapomniałeś? Dostosuj dietę do potrzeb mózgu! Zobacz, czego nie może zabraknąć na talerzu, by centrum dowodzenia działało sprawnie.

Wiosenny detoks

Wiosna to idealny moment, by oczyścić swój organizm z zanieczyszczeń i toksyn. Ale nawet świetnie przeprowadzony...
Wiosna to idealny moment, by oczyścić swój organizm z zanieczyszczeń i toksyn. Ale nawet świetnie przeprowadzony detoks nie wystarczy, jeśli nie będziemy odpowiednio dbać o wątrobę, nerki, jelita i skórę – to najważniejsi aktorzy odpowiedzialni za porządek w organizmie.

Kisić, co się da!

Kisić czas. I to nie tylko kapustę, ale też ogórki, buraki, grzyby. Kiszone warzywa i owoce nie tylko...
Kisić czas. I to nie tylko kapustę, ale też ogórki, buraki, grzyby. Kiszone warzywa i owoce nie tylko nie tracą cennych witamin, ale mają ich nawet więcej niż świeże. A zatem słoje w dłoń!