Przejdź do treści

Jelita a zdrowie psychiczne. „Wiele doświadczanych emocji dzieje się w jelitach a nie w mózgu”

Wiele doświadczanych emocji odzwierciedla to, co się dzieje w jelitach”. Farmaceutka wyjaśnia powiązanie pomiędzy jelitami a zdrowiem psychicznym
Wiele doświadczanych emocji odzwierciedla to, co się dzieje w jelitach”. Farmaceutka wyjaśnia powiązanie pomiędzy jelitami a zdrowiem psychicznym / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Coraz więcej dowodów sugeruje silny związek pomiędzy składem mikrobioty a rozwojem zaburzeń depresyjnych i lękowych” – zauważa farmaceutka Zofia Winczewska. Dlaczego tak się dzieje i jak możemy na to wpłynąć? 

Emocje rodzą się w jelitach?

„Wiele doświadczanych emocji nie rodzi się w mózgu, a odzwierciedla to, co się dzieje w jelitach” – to według farmaceutki Zofii Winczewskiej jedno z ważniejszych podsumowań ubiegłotygodniowego wykładu na kongresie poświęconym depresji.

„Wiemy dziś, że ekosystem jelitowy jest bardzo ważnym 'organem’ mającym wielokierunkowy wpływ na nasze zdrowie, w tym na kondycję psychiczną. Okazuje się, że mikroorganizmy jelitowe pozostają w nieustającej komunikacji z naszym mózgiem, regulują produkcję neuroprzekaźników (serotonina!), cytokin prozapalnych/przeciwzapalnych. Coraz więcej dowodów sugeruje też silny związek pomiędzy składem mikrobioty a rozwojem zaburzeń depresyjnych i lękowych” – zauważa Zofia Winczewska.

Jak więc zapewnić dobre warunki „mieszkaniowe” naszej mikroflorze?

Dieta FODMAP / pexels

Jak pomóc mikroflorze i mózgowi?

Farmaceutka podpowiada, jak możemy pomóc naszej mikroflorze, a zarazem mózgowi. Jeśli chcesz o nie zadbać, powinnaś:

  • sięgać po możliwie nieprzetworzone jedzenie, sezonowe warzywa i owoce bogate w błonnik i antyoksydanty – tym karmimy naszych „jelitowych mikroprzyjaciół”;
  • zadbać o dobrą dietę – pamiętaj o tłuszczach (ryby, orzechy, awokado, oliwa, pestki), węglowodanach złożonych (kasze, ziarna) i kiszonkach; włącz do diety zieloną herbatę, gorzką czekoladę i kakao;
  • dbać o odpowiednią podaż witaminy D, tłuszczów omega-3 (zwłaszcza EPA), cynku i witaminy A. Badania sugerują też, że dodatek kurkuminy do prowadzonej farmakoterapii w depresji może poprawiać nastrój oraz funkcje kognitywne.
  • spróbować psychobiotyków, czyli probiotyków wpływających na funkcjonowanie osi jelitowo- mózgowej, mających korzystny wpływ na zdrowie psychiczne.

„Dotychczasowe badania sugerują, że spersonalizowana probiotykoterapia (określonym, przebadanymi szczepami) może być wsparciem w terapii stanów depresyjnych– zwłaszcza stosowanie probiotyków wieloszczepowych” – podkreśla Zofia Winczewska.

Zofia Winczewska

Farmaceutka Zofia Winczewska w swoich mediach społecznościowych i na blogu stara się przemycać wiedzę na temat racjonalnej suplementacji, dietoterapii i zdrowego stylu życia. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 8 tys. osób. 

„Tłumaczę, w jakich sytuacjach suplementacja diety jest korzystnym elementem profilaktyki zdrowotnej czy uzupełnieniem terapii lekowych. Pokazuję wam na blogu, jak racjonalnie podchodzić do tematu suplementacji, nie wpadając przy okazji w pułapki marketingowe” – pisze o sobie farmaceutka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

To jedno z ważniejszych podsumowań ubiegłotygodniowego wykładu na kongresie poświęconym depresji. ? Wiemy dziś, że ekosystem jelitowy jest bardzo ważnym „organem” mającym wielokierunkowy wpływ na nasze zdrowie, w tym na kondycję psychiczną. Okazuje się, że mikroorganizmy jelitowe pozostają w nieustającej komunikacji z naszym ?, regulują produkcję neuroprzekaźników (serotonina!), cytokin prozapalnych/przeciwzapalnych. Coraz więcej dowodów sugeruje też silny związek pomiędzy składem mikrobioty a rozwojem zaburzeń depresyjnych i lękowych. Jak więc zapewnić dobre warunki „mieszkaniowe” naszej mikroflorze? ? z pewnością sięgać po możliwie nieprzetworzone jedzenie, sezonowe warzywa i owoce bogate w błonnik i antyoksydanty- tym karmimy naszych jelitowych mikroprzyjaciół (moje ulubione: maliny, porzeczki, jagody już pomroziłam na zimowe wyżerki). Pamiętajmy też o tłuszczach (ryby, orzechy, awokado, oliwa, pestki), złożonych węglach (kasze, ziarna) i kiszonkach! Polecam Wam niezmiennie zieloną herbatę, gorzką czeko i kakao. Takie nawyki zdecydowanie popłacają! ☕️ ? warto dbać o odpowiednią podaż witaminy D, tłuszczów omega-3 (zwłaszcza EPA), cynku i witaminy A. Badania sugerują też, że dodatek kurkuminy do prowadzonej farmakoterapii w depresji może poprawiać nastrój oraz funkcje kognitywne. ? psychobiotyki- czyli z definicji: probiotyki wpływające na funkcjonowanie osi jelitowo- mózgowej, mające korzystny wpływ na zdrowie psychiczne. Dotychczasowe badania sugerują, że spersonalizowana probiotykoterapia (określonym, przebadanymi szczepami) może być wsparciem w terapii stanów depresyjnych- zwłaszcza stosowanie probiotyków wieloszczepowych. ? Jedzmy dobrze tej jesieni. ?? Deal? ? #jesien#depresja#probiotyki#omega3#kurkumina#zdrowie#psychika#farmaceutka

Post udostępniony przez Zosia Winczewska (@zosia_winczewska)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.