Przejdź do treści

Molibden – rola w organizmie, zapotrzebowanie, niedobór

Produkty bogate w molibden
Molibden/iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Molibden jest niezbędnym minerałem w organizmie, podobnie jak żelazo i magnez. Jest obecny w glebie i przenoszony do diety podczas spożywania roślin, a także zwierząt, które żywią się tymi roślinami. Dwusiarczek molibdenu znajduje zastosowanie jako składnik oleju silnikowego. A jaka jest rola molibdenu w organizmie?

Molibden – co to jest?

Molibden to pierwiastek zaliczany do metali przejściowych; jest to jeden z najrzadziej występujących w przyrodzie pierwiastków. Także w organizmie człowieka znaleźć można jedynie śladowe ilości molibdenu. Właściwości tego pierwiastka to przede wszystkim niska aktywność chemiczna oraz tworzenie trwałych związków z innymi pierwiastkami.

Rola molibdenu w organizmie

Molibden to pierwiastek o wszechstronnej roli w organizmie. Przede wszystkim – molibden w organizmie jest kofaktorem licznych enzymów związanych m.in. z syntezą białek czy kwasu moczowego, odtruwaniem organizmu, metabolizmem tłuszczów i węglowodanów czy żelaza.  Ponadto molibden w organizmie człowieka wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Dobowe zapotrzebowanie na molibden

Dzienne zapotrzebowanie na molibden wynosi około 45 mikrogramów. U kobiet w ciąży i karmiących piersią zapotrzebowanie to wzrasta to 50 mikrogramów na dzień.

Zwiększone zapotrzebowanie na molibden

Większe od przeciętnego zapotrzebowanie na molibden dotyczy osób:

  • nadużywających alkoholu
  • cierpiących na zaburzenia wchłaniania
  • stosujących dietę ubogą w wartości odżywcze.

Źródła molibdenu w diecie

Molibden znaleźć można w takich produktach jak: podroby (wątroba i nerki), mleko, pełnoziarniste produkty zbożowe, soja i inne nasiona roślin strączkowych, zielonolistne warzywa, drożdże piwne, orzechy i pestki.

Objawy niedoboru molibdenu

Zbyt niski poziom molibdenu w organizmie nie jest obserwowany u zdrowych osób, spotykany jest natomiast u osób dotkniętych defektem metabolicznym – niedoborem kofaktora molibdenu. Zbyt niskiemu poziomowi molibdenu towarzyszą takie objawy jak:

Skutki nadmiaru molibdenu

Związki molibdenu mają niską toksyczność. Kiedy można przedawkować molibden? Suplement diety zawierający ten pierwiastek, który zażywany jest w znacznie większych dawkach (powyżej 10 mg dziennie) może skutkować przedawkowaniem molibdenu, Takiego ryzyka nie ma, gdy preparat stosowany jest zgodnie z zaleceniami. Przyjęcie zbyt wysokich dawek molibdenu może skutkować wystąpieniem takich efektów ubocznych jak:  biegunki, anemia spowodowana niedoborami miedzi, spadek masy ciała, podwyższenie poziomu kwasu moczowego dające objawy dny moczanowej: opuchnięcie i sztywność stawów.

Bibliografia:

Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc; Institute of Medicine, Panel of Micronutrients, 2001.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Cholesterol całkowity – co to? Kiedy jego poziom jest niebezpieczny?

Hiperkaliemia – kiedy poziom potasu we krwi stanowi zagrożenie?

Kto i kiedy powinien stosować dietę eliminacyjną?

Masz ciągłe uczucie głodu? Sprawdź, co to może oznaczać!

Na czym polega dieta niskotłuszczowa i kiedy ją stosować?

Witamina B2 – ważna nie tylko dla zdrowej skóry! Gdzie jej szukać?

Witamina A – na odporność, dobry wzrok i piękne ciało. Gdzie jej szukać, jak suplementować

Witamina B12 – pogromca anemii i zmian neurologicznych. Kiedy potrzebujesz jej więcej?

Dieta bogatoresztkowa – na czym polega i kiedy ją stosować?

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Dieta bezglutenowa – dla kogo jest wskazana i co jeść?

„Działając zgodnie z wartościami, nie poniesiemy porażki. Tylko najpierw trzeba odróżnić je od celów”. O zastosowaniu terapii ACT w zmianie diety mówi Anna Paluch

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Tych rzeczy nie jedz przed randką! Sprawdź naszą czarną listę

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Źle śpisz? Przyczyna może być prozaiczna

Niedokrwistość z niedoboru żelaza. Jakie są przyczyny i objawy anemii, jak ją leczyć, jakie badania wykonać?

Jod - właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła /fot. iStock

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Gospodarka wapniowo-fosforanowa – zaburzenia. Fosforany wapnia w moczu