Przejdź do treści

Po co ciężarnej foliany? Farmaceutka Zofia Winczewska wyjaśnia

Tekst o potrzebie suplementacji folianów w ciąży. Na zdjęciu: Kobieta trzymająca wiązankę szpinaku - HelloZdrowie
Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Foliany są rozpuszczalnymi w wodzie witaminami z grupy B. Należy do nich kwas foliowy i jego związki pokrewne. W trakcie ciąży, by pokryć zapotrzebowanie na te związki, kobieta powinna zjadać 1 kg szpinaku. I to codziennie! Dlaczego foliany są ważne w ciąży?

Ciąża to ważny okres w życiu kobiety. W ciągu 9 miesięcy w jej organizmie rośnie nowy człowiek! Nie oznacza to jednak, że ciężarna powinna jeść za dwoje. Inaczej sprawa wygląda z zapotrzebowaniem na witaminy i składniki mineralne. Podczas ciąży suplementacja jest niezwykle ważna.

 

Dr Małgorzata Andrzejewska

Tematem tym zajęła się Zofia Winczewska, farmaceutka. Na jej Instagramie niedawno pojawił się post na temat folianów w ciąży. O czym pisze specjalistka?

„W trakcie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na foliany (kwas foliowy i jego pochodne), a sama dieta NIE JEST w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania z powodu ich słabej przyswajalności z pokarmów. Stąd rutynowo zalecana jest ich SUPLEMENTACJA” – tłumaczy farmaceutka.

Jak podaje Winczewska, foliany zmniejszają ryzyko wad cewy nerwowej, rozszczepu wargi i podniebienia, a także zespołu Downa. Zbyt mała ilość dostarczanych folianów może prowadzić do wzrostu homocysteiny, co z kolei zwiększa ryzyko poronień.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Planujesz ciążę? Farmaceutka podaje kilka wskazówek.

„Rozpocznij suplementację kwasu foliowego ok. 3 miesiące przed planowanym zajściem w ciążę i kontynuuj AŻ DO ZAKOŃCZENIA LAKTACJI (najnowsze rekomendacje).

Niedobór folianów jest zjawiskiem powszechnym w społeczeństwie, ale szczególnie niebezpiecznym u rozwijającego się płodu.

Z powodu dość powszechnej mutacji genetycznej nawet połowa kobiet może mieć problem z przyswajaniem „zwykłego” kwasu foliowego.

Dlatego też zaleca się suplementować tzw. aktywną postać folianów (nazywany 5-MTHF lub po prostu zmetylowanym kwasem foliowym), które wchłaniają się nawet przy występowaniu wspomnianej mutacji. Są one dostępne zarówno w preparatach witaminowych dla kobiet w ciąży, jak i monopreparatach.

Poza suplementacją pamiętaj o diecie bogatej w zielone warzywa (tj. brukselka, szpinak, brokuły, sałata, kapusta)” – wyjaśnia mgr Zofia Winczewska.

Metylowany kwas foliowy

Część kobiet jest niezdolna do metabolizowania kwasu foliowego z pożywienia lub suplementów. Wówczas należy sięgnąć po jego metylowaną formę – FOLIAN 5-MTHF. Substancja ta przechodzi przez barierę żołądkową i jest absorbowana głównie w jelicie cienkim. Zapewni nam to wszystko, co potrzebne do prawidłowego rozwoju ciąży. 

Gdzie go znajdziesz? W kapsułce WIMIN.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: