Przejdź do treści

Witamina PP – jaka jest jej rola w organizmie?

Witamina PP - jaka jest jej rola w organizmie?
Witamina PP - jaka jest jej rola w organizmie?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Witamina PP odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego. Jaką jeszcze pełni rolę w organizmie? Czym skutkuje niedobór witaminy PP? Wyjaśniamy! 

Witamina PP – czym jest?

Witamina PP, inaczej witamina B3, to wspólna nazwa na określenie dwóch związków – kwasu nikotynowego (niacyny) i jego amidu (który w wyglądzie przypomina bezbarwny kryształ).

Kwas nikotynowy z witaminy odpowiedzialny jest za syntezę hormonów płciowych, tyroksyny, insuliny i kortyzolu. Dzięki witaminie B3 nasze komórki odpornościowe mają zdolność zabijania bakterii Staphylococcus aureusgronkowca złocistego.

Witamina PP zwiększa produkcję mitochondriów w jądrze półleżącym (to rejon mózgu odpowiedzialny za odczuwanie przyjemności).

Gryzonie, którym niacyna została zaaplikowana, stawały się pewniejsze w stadzie i osiągały większe sukcesy. Badania te zostały przeprowadzone przez naukowców z Politechniki Federalnej w Lozannie.

Witamina PP – czym grozi jej niedobór?

Niedobór niacyny w organizmie może prowadzić do rozwoju pelagry (rumień lombardzki lub choroba 3D).

Objawy niedoboru witaminy PP w organizmie to:

  • pęcherze, które po pęknięciu zmieniają się we wrzody;
  • stan zapalny jamy ustnej i języka;
  • ciemnobrązowe plamy na dłoniach, szyi, twarzy;
  • złuszczenie naskórka;
  • zaczerwienienie i szorstkość skóry w miejscach narażonych na promienie słoneczne, otarcia i ucisk;
  • zaburzenia układu pokarmowego prowadzące do biegunki;
  • zaburzenia układu nerwowego;
  • zaburzenia psychiczne;
  • zapalenie nerwów.
kobieta jedząca babeczkę

Witamina PP – czym grozi jej nadmiar?

Zbyt duża ilość niacyny w organizmie wywołuje:

Witamina PP – jakie są jej źródła?

Źródłem witaminy PP (zawartość niacyny w 100 g powyżej 10 mg) są:

  • wątroba wołowa, wieprzowa i drobiowa;
  • orzechy arachidowe;
  • mięso i polędwica z piersi kurczaka.

Zawartość niacyny w 100 g od 5 mg do 10 mg występuje w takich produktach jak:

  • schab;
  • mięso z udźca indyka;
  • łosoś, makrela wędzona;
  • zarodki pszenne;
  • otręby pszenne;
  • kurczaki;
  • polędwica sopocka.

Zawartość niacyny w 100 g od 1 mg do 5 mg występuje w takich produktach jak:

  • kasza gryczana i jęczmienna;
  • ziemniaki;
  • chleb graham;
  • ryż brązowy;
  • fasola biała;
  • pomidory;
  • mięso z piersi indyka;
  • mintaje, dorsze, śledzie.

Zawartość niacyny w 100 g poniżej 1 mg występuje w takich produktach jak:

  • makaron,
  • kasza manna,
  • ryż biały,
  • płatki owsiane,
  • kiwi, morele, jabłka, pomarańcze, truskawki,
  • brokuły, brukselka, biała cebula, marchew,
  • mleko, jogurty, sery twarogowe, płatki kukurydziane, mąka pszenna wrocławska.

Najmniej witaminy PP znaleźć można w serach topionych i dojrzewających, śmietanie, jajach kurzych, kefirach.

Witamina PP – dawkowanie dla różnych grup wiekowych

Zalecane dzienne spożycie tej witaminy wynosi:

  • dla dzieci od pierwszego do trzeciego roku życia – 6 mg; od czwartego  do szóstego roku życia – 8 mg; od siódmego do dziewiątego roku życia – 12 mg;
  • chłopcy od dziesiątego do dwunastego roku życia – 12 mg; od trzynastego do osiemnastego roku życia – 16 mg;
  • dziewczęta od dziesiątego do dwunastego roku życia – 12 mg; od trzynastego do osiemnastego roku życia – 14 mg.

U osób dorosłych dawkowanie wynosi:

  • mężczyźni – 16 mg;
  • kobiety – 14 mg;
  • kobiety w ciąży – 18 mg;
  • kobiety karmiące – 17 mg.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: