4 min.
Witamina PP – jaka jest jej rola w organizmie?

Witamina PP - jaka jest jej rola w organizmie?
Najnowsze
16.01.2021
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
16.01.2021
Zmagasz się z wypadającymi włosami, gromadzeniem wody i workami pod oczami? To mogą być objawy chorych nerek
16.01.2021
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
16.01.2021
Grozi nam kolejna epidemia? Wirus Nipah może zabić 75 proc. zakażonych
16.01.2021
Niekonwencjonalnie: kręgarstwo. Czym jest i na czym polega? Czy jest bezpieczne?
Witamina PP odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego. Jaką jeszcze pełni rolę w organizmie? Czym skutkuje niedobór witaminy PP? Wyjaśniamy!
Spis treści
Witamina PP – czym jest?
Witamina PP, inaczej witamina B3, to wspólna nazwa na określenie dwóch związków – kwasu nikotynowego (niacyny) i jego amidu (który w wyglądzie przypomina bezbarwny kryształ).
Kwas nikotynowy z witaminy odpowiedzialny jest za syntezę hormonów płciowych, tyroksyny, insuliny i kortyzolu. Dzięki witaminie B3 nasze komórki odpornościowe mają zdolność zabijania bakterii Staphylococcus aureus – gronkowca złocistego.
Witamina PP zwiększa produkcję mitochondriów w jądrze półleżącym (to rejon mózgu odpowiedzialny za odczuwanie przyjemności).
Gryzonie, którym niacyna została zaaplikowana, stawały się pewniejsze w stadzie i osiągały większe sukcesy. Badania te zostały przeprowadzone przez naukowców z Politechniki Federalnej w Lozannie.
Witamina PP – czym grozi jej niedobór?
Niedobór niacyny w organizmie może prowadzić do rozwoju pelagry (rumień lombardzki lub choroba 3D).
Objawy niedoboru witaminy PP w organizmie to:
- pęcherze, które po pęknięciu zmieniają się we wrzody;
- stan zapalny jamy ustnej i języka;
- ciemnobrązowe plamy na dłoniach, szyi, twarzy;
- złuszczenie naskórka;
- zaczerwienienie i szorstkość skóry w miejscach narażonych na promienie słoneczne, otarcia i ucisk;
- zaburzenia układu pokarmowego prowadzące do biegunki;
- zaburzenia układu nerwowego;
- zaburzenia psychiczne;
- zapalenie nerwów.
Witamina PP – czym grozi jej nadmiar?
Zbyt duża ilość niacyny w organizmie wywołuje:
- arytmię serca;
- zaburzenia skórne;
- martwicę wątroby;
- zwiększenie odporności na insulinę u osób dorosłych z wysokim ryzykiem wystąpienia cukrzycy insulinozależnej.
Witamina PP – jakie są jej źródła?
Źródłem witaminy PP (zawartość niacyny w 100 g powyżej 10 mg) są:
- wątroba wołowa, wieprzowa i drobiowa;
- orzechy arachidowe;
- mięso i polędwica z piersi kurczaka.
Zawartość niacyny w 100 g od 5 mg do 10 mg występuje w takich produktach jak:
- schab;
- mięso z udźca indyka;
- łosoś, makrela wędzona;
- zarodki pszenne;
- otręby pszenne;
- kurczaki;
- polędwica sopocka.
Zawartość niacyny w 100 g od 1 mg do 5 mg występuje w takich produktach jak:
- kasza gryczana i jęczmienna;
- ziemniaki;
- chleb graham;
- ryż brązowy;
- fasola biała;
- pomidory;
- mięso z piersi indyka;
- mintaje, dorsze, śledzie.
Zawartość niacyny w 100 g poniżej 1 mg występuje w takich produktach jak:
- makaron,
- kasza manna,
- ryż biały,
- płatki owsiane,
- kiwi, morele, jabłka, pomarańcze, truskawki,
- brokuły, brukselka, biała cebula, marchew,
- mleko, jogurty, sery twarogowe, płatki kukurydziane, mąka pszenna wrocławska.
Najmniej witaminy PP znaleźć można w serach topionych i dojrzewających, śmietanie, jajach kurzych, kefirach.
Witamina PP – dawkowanie dla różnych grup wiekowych
Zalecane dzienne spożycie tej witaminy wynosi:
- dla dzieci od pierwszego do trzeciego roku życia – 6 mg; od czwartego do szóstego roku życia – 8 mg; od siódmego do dziewiątego roku życia – 12 mg;
- chłopcy od dziesiątego do dwunastego roku życia – 12 mg; od trzynastego do osiemnastego roku życia – 16 mg;
- dziewczęta od dziesiątego do dwunastego roku życia – 12 mg; od trzynastego do osiemnastego roku życia – 14 mg.
U osób dorosłych dawkowanie wynosi:
- mężczyźni – 16 mg;
- kobiety – 14 mg;
- kobiety w ciąży – 18 mg;
- kobiety karmiące – 17 mg.
Zobacz także

„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil

„Kiedy uprawiamy ziemię, zaczynamy pracę wiosną i kończymy ją późną jesienią. Zimą ziemia odpoczywa. Tak samo jest z naszym organizmem i jego energią” – mówi Maria Nowak-Szabat, nauczycielka ajurwedy

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance!
Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet
Poznaj WIMINPodoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.01.2021
Kim Cattrall: Bezsenność? To jakby trzytonowy goryl siedział mi na piersi

15.01.2021
Minął 13. miesiąc, od kiedy Julia nie opuściła domu. „Nie chcę ryzykować życiem”

14.01.2021
Zawał szkodzi sercu i… psychice. „To potężna bomba, która spada na człowieka i nie kończy się na szpitalu” – mówi dr n. med. Michał Chudzik

14.01.2021