Przejdź do treści

Amigdalina (witamina B17) – lek na raka czy trucizna?

Amigdalina (witamina B17) - lek na raka czy trucizna?
Amigdalina (witamina B17) - lek na raka czy trucizna?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta w trakcie szczepienia
Powinniśmy znać kalendarz szczepień dla dorosłych!
Tabletki na stole spadają z góry
Jak odpowiednio brać antybiotyki? Insta Pediatra: jeśli nie będziemy tego dobrze robić, to antybiotyki przestaną być skuteczne, a my zostaniemy bez broni w walce z bakteriami
Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką
Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik
Dr Michał Czapla / Instagram.com
Dr Michał Czapla: regularna aktywność fizyczna jest podstawą skutecznej profilaktyki chorób serca
Jedzenie słodyczy / istockphoto.com
Chcesz skończyć z jedzeniem słodyczy? Zadaj sobie kilka pytań, a odpowiedzi spisz na kartce. To sposób dietetyczki Darii Rybickiej

Amigdalina inaczej letril lub laetrile nazywana jest także witaminą B17. Niesłusznie, ponieważ taka witamina w rzeczywistości nie istnieje. Zwolennicy niekonwencjonalnej medycyny przekonują o jej leczniczych właściwościach i skutecznym działaniu w terapii nowotworów. Mimo tego, żadne prowadzone do tej pory badania nie potwierdziły jej antynowotworowego działania. Co więcej, badania wykazały trujący wpływ amigdaliny i liczne skutki uboczne wywoływane przez jej przyjmowanie. Jakie więc jest jej działanie? Skąd przypuszczenia o jej leczniczym działaniu?

Amigdalina na raka?

Uważane za lecznicze, właściwości witaminy B17 były znane i stosowane już w starożytności (między innymi w Egipcie, Grecji czy Rzymie). Na jej bazie produkowano różnego rodzaju roztwory. Amigdalina odgrywała swoją rolę również w tradycyjnej chińskiej medycynie, gdzie gorzki smak wykorzystywany był do leczenia stanów zapalnych. W roku 1845 roku zaś Rosjanie jako pierwsi zastosowali ją do leczenia nowotworów. Naprawdę głośno o amigdalinie zrobiło się jednak 100 lat później, gdy na jej bazie wyprodukowano preparat o nazwie Laetrile. Miał on zwalczać nowotwory. Również wtedy substancja uzyskiwana z amigdaliny niesłusznie zyskała miano witaminy. Wszystko po to, aby minąć restrykcyjną procedurę nadzoru, która już wtedy towarzyszyła rejestracji leków. Szybko jednak, ponieważ już w latach 70 XX wieku amerykańska Agencja Żywności i Leków – FDA  (później również Komisja Europejska) uznała, że witamina B17 nie ma działania przeciwrakowego i zakazała sprzedaży Laetril.

Przeprowadzono liczne badania, których wyniki nie przyniosły zadowalających i jednoznacznych doniesień na temat pozytywnego wpływu amigdaliny. Jednocześnie wykazano jej niepożądane działanie. Obecne stanowisko FDA, NCI oraz amerykańskiej organizacji koordynującej i finansującej badania nad rakiem pozostało niezmienne – amigdalina nie posiada właściwości zwalczających nowotwory czy jakiekolwiek inne choroby, a jej stosowanie nie jest zalecane.

Witamina B17 – właściwości lecznicze?

Leczniczego działania witaminy B17 dopatrywało się w cyjanowodorze. Podejrzewano, że w komórkach nowotworowych w większej ilości niż w tkance zdrowej występuje enzym, który odpowiada za uwalnianie cyjanku z cząsteczek amigdaliny. Jednocześnie enzym ten miał w zdrowych komórkach wykazywać większe zdolności ochronne przed cyjankami. Wszystko to składało się na teorię o wybiórczym niszczeniu komórek nowotworowych. W rzeczywistości jednak mechanizm ten oddziałuje w taki sam sposób na zdrowe, jak i nowotworowe komórki. Nie ma więc dowodów na istnienie leczniczego mechanizmu, za który odpowiedzialna byłaby amigdalina.

Występowanie amigdaliny

Amigdalina jest substancją występującą naturalnie. Można spotkać ją w pestkach wielu dobrze nam znany roślin. Jej największe stężenie zawierają nasiona: migdałowca zwyczajnego, pigwy pospolitej, moreli, wiśni, czeremchy, brzoskwiń, śliwek. Występuje również w: orzechach nerkowca, orzeszkach makadamia, owocach o drobnych pestkach (jagodach, aronii, żurawinie, jeżynach, truskawkach, malinach), nasionach (sezamu, siemienia lnianego, fasoli, bobu,, soczewicy), zbożach (w życie, owsie, jęczmieniu, gryce, brązowym ryżu, pszenicy). Po raz pierwszy została wyodrębniona przez francuskich chemików z gorzkich migdałów. Amigdalina nadaje nasionom, w których występuje gorzki smak i bardzo specyficzny aromat. Sama w sobie toksyczna nie jest. Jednak w wyniku jej rozkładu powstaje kwas pruski, który w dużych ilościach może stanowić dla organizmu poważne zagrożenie. Nasze babcie i mamy wiedziały co robią przestrzegając nas przed połykaniem i rozgryzaniem pestek lubianych przez wszystkich owoców.

Amigdalina skutki uboczne

Na co pomaga amigdalina? Badania raczej nie donoszą o jej leczniczym działaniu. Wręcz przeciwnie, przyjmowanie amigdaliny czy witaminy B17 może spowodować wiele szkód w naszym organizmie. Amigdalina rozkłada się w organizmie człowieka na glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór, czyli kwas pruski. Cyjanowodór przyjmowany w dużych dawkach (jednorazowo 50-60 mg) może doprowadzić nawet do śmierci. Mniejsze dawki, przyjmowane regularnie i przez długi czas mogą doprowadzić do cukrzycy, niedoczynności tarczycy, neuropatii. Amigdalina obniża także ciśnienie krwi. W wyniku zatrucia cyjanowodorem może dojść do: niewydolności nerek, uszkodzeń wątroby, uszkodzeń układu nerwowego, małopłytkowości czy kwasicy. Warto podkreślić, że ryzyko zatrucia cyjanowodorem wzrasta, gdy jednocześnie przyjmuje się także duże dawki witaminy C lub cierpi się na niedobór witaminy B12. Do wymienionych zatruć i uszkodzeń w organizmie dochodzi jedynie w sytuacjach przyjmowania kapsułek lub tabletek zawierających amigdalinę (witaminę B17). Samo jedzenie pestek, nasion czy zbór, w których ona występuje nie spowoduje tak silnych skutków ubocznych. Może jednak spowodować wystąpienie wymiotów, biegunki, bóli brzucha czy nieprzyjemnego posmaku goryczy w ustach. Odradza się te podawanie np. pestek moreli dzieciom, kobietom w ciąży oraz kobietom karmiącym. Lekarze nie zalecają stosowania amigdaliny osobom chorującym na raka. Może ona pogorszyć u chorego tolerancję chemioterapii.

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

9 faktów o witaminie C, których możesz nie znać

Choroba Beri-Beri - czym się charakteryzuje i jakie niesie ze sobą konsekwencje?

Choroba Beri-Beri – jakie są jej objawy i jakie niesie konsekwencje?

Witamina PP - jaka jest jej rola w organizmie?

Witamina PP – jaka jest jej rola w organizmie?

Witaminy z grupy B – komu grozi niedobór?

Kobieta w kapeluszu i kręconych włosach stoi na targu,patrzy się na nas,, w jednej ręce ma kubek z pomidorami, w drugiej trzyma jednego pomidora zakrywając sobie nim oko

Dieta na lepszą pamięć i koncentrację. Co powinno znaleźć się w naszym menu? Wymieniają dietetycy

Witaminy - ich rola i znaczenie dla człowieka

Witaminy – ich rola i znaczenie dla człowieka

Niedobór witaminy D – konsekwencje u dzieci i dorosłych

Witamina D3 - prawidłowy poziom, skutki niedoboru i przedawkowania

Witamina D3 – prawidłowy poziom, skutki niedoboru i przedawkowania

kapsułki

Witaminy – kiedy, które i dla kogo?

Witamina B12 – czy jest nam potrzebna do życia

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Pexels.com

Dr Lifestyle: Owocowe smoothie może być mniej wartościowe niż te same owoce zjedzone w całości

Fot. Pexels.com

Witaminy i suplementy – jakich potrzebujemy latem?

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Witaminy i mikroelementy: sprawdź, jak powinno się je łączyć. Niewiedza może być niebezpieczna

Dziewczyna trzyma w dłoni tabletkę żelaza.

Niedobór żelaza – dlaczego jest taki niebezpieczny i jak go uzupełnić?

Żelazo – pierwiastek na wagę złota. Poznaj produkty bogate w żelazo!

Żelazo – pierwiastek na wagę złota. Poznaj produkty bogate w żelazo!

źle czująca się kobieta

Hipokaliemia, czyli wysoki niedobór potasu. Jak go podwyższyć potas?

witaminy

Hiperwitaminoza – niebezpieczny nadmiar witamin w organizmie. Objawy i leczenie

produkty wysokie w żelazo

Nadmiar żelaza – dlaczego się pojawia i jak sobie z nim radzić? Jakie objawy świadczą o jego wysokim poziomie w organizmie?

Porozrzucane tabletki magnezu, jedną z nich ktoś wrzuca do szklanki z wodą.

Niedobór magnezu w organizmie – przyczyny, objawy i skutki. Jak uzupełnić niedobory tego pierwiastka?

Pięć łyżek na których są produkty bogate w magnez ułożonych dookoła wzoru Mg

Magnez i jego wpływ na organizm człowieka. Jakie są skutki niedoboru i nadmiaru magnezu?

Kobieta w ciąży z odkrytym brzuchem stoi za stołem i kroi warzywa.

Jaki magnez wybrać w ciąży i jaka jest bezpieczna dawka? Dlaczego niedobór magnezu jest niebezpieczny?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

„Życie człowieka, którym się zajmuję, nie może zależeć od tego czy mi smutno, czy jestem zły, czy się boję” – mówi Mateusz Sieradzan, znany na FB jako Pan Pielęgniarka