Przejdź do treści

Amigdalina (witamina B17) – lek na raka czy trucizna?

Amigdalina (witamina B17) - lek na raka czy trucizna?
Amigdalina (witamina B17) - lek na raka czy trucizna? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Tylko pacjent mający cztery wskazane objawy może z teleporady zostać skierowany na test na koronawirusa. Lekarze rodzinni się temu sprzeciwiają
Chrissy Teigen, amerykańska modelka i prezenterka telewizyjna, poroniła. „Odczuwamy ból, jakiego nigdy wcześniej nie czuliśmy”
Chłopiec z nebulizatorem
Jak wybrać dobry i bezpieczny dla dziecka nebulizator? Wyjaśnia specjalistka
Amarantus – zbożowy hit. Nie tylko dla zestresowanych
Patenty na potencjalne leki antynowotworowe dl badaczy z Uniwersytetu Gdańskiego
Niezwykłe dokonanie badaczy z Gdańska! Pomoże w walce z nowotworami

Amigdalina, inaczej „letril” lub „laetrile”, nazywana jest także witaminą B17. Niesłusznie, ponieważ taka witamina w rzeczywistości nie istnieje. Zwolennicy niekonwencjonalnej medycyny przekonują o jej leczniczych właściwościach i skutecznym działaniu w terapii nowotworów. Co jest prawdą o amigdalinie? Jakie są skutki uboczne jej stosowania?

O amigdalinie jest głośno już od wielu lat. Mimo tego, że żadne prowadzone do tej pory badania nie potwierdziły jej antynowotworowego działania. Badania wykazały jedynie trujący wpływ amigdaliny i liczne skutki uboczne wywoływane przez jej przyjmowanie. Skąd więc przypuszczenia o jej leczniczym działaniu?

Amigdalina (witamina B17) na raka?

Uważane za lecznicze właściwości witaminy B17 były znane i stosowane już w starożytności (między innymi w Egipcie, Grecji czy Rzymie). Na jej bazie produkowano różnego rodzaju roztwory. Amigdalina odgrywała swoją rolę również w tradycyjnej chińskiej medycynie, gdzie gorzki smak wykorzystywany był do leczenia stanów zapalnych. W roku 1845 roku zaś Rosjanie jako pierwsi zastosowali ją do leczenia nowotworów.

Naprawdę głośno o amigdalinie zrobiło się jednak 100 lat później, gdy na jej bazie wyprodukowano preparat o nazwie Laetrile. Miał on zwalczać nowotwory. Również wtedy substancja uzyskiwana z amigdaliny niesłusznie zyskała miano witaminy. Wszystko po to, aby minąć restrykcyjną procedurę nadzoru, która już wtedy towarzyszyła rejestracji leków. Szybko jednak, ponieważ już w latach 70. XX wieku, amerykańska Agencja Żywności i Leków – FDA (później również Komisja Europejska) uznała, że witamina B17 nie ma działania przeciwrakowego i zakazała sprzedaży Laetrile.

Przeprowadzono liczne badania, których wyniki nie przyniosły zadowalających i jednoznacznych doniesień na temat pozytywnego wpływu amigdaliny. Jednocześnie wykazano jej niepożądane działanie. Obecne stanowisko FDA, NCI oraz amerykańskiej organizacji koordynującej i finansującej badania nad rakiem pozostało niezmienne – amigdalina nie posiada właściwości zwalczających nowotwory czy jakiekolwiek inne choroby, a jej stosowanie nie jest zalecane.

Witamina B17 – właściwości lecznicze?

Leczniczego działania witaminy B17 dopatrywano się w cyjanowodorze. Podejrzewano, że w komórkach nowotworowych w większej ilości niż w tkance zdrowej występuje enzym, który odpowiada za uwalnianie cyjanku z cząsteczek amigdaliny. Jednocześnie enzym ten miał w zdrowych komórkach wykazywać większe zdolności ochronne przed cyjankami.

Wszystko to składało się na teorię o wybiórczym niszczeniu komórek nowotworowych. W rzeczywistości jednak mechanizm ten oddziałuje w taki sam sposób na zdrowe, jak i nowotworowe komórki.

Występowanie amigdaliny

Amigdalina jest substancją występującą naturalnie. Można spotkać ją w pestkach wielu dobrze znanych nam roślin.

Jej największe stężenie zawierają nasiona:

  • migdałowca zwyczajnego,
  • pigwy pospolitej,
  • moreli,
  • wiśni,
  • czeremchy,
  • brzoskwiń,
  • śliwek.

Występuje również w:

  • orzechach nerkowca,
  • orzeszkach makadamia,
  • owocach o drobnych pestkach (jagodach, aronii, żurawinie, jeżynach, truskawkach, malinach),
  • nasionach (sezamu, siemienia lnianego, fasoli, bobu, soczewicy),
  • zbożach (w życie, owsie, jęczmieniu, gryce, brązowym ryżu, pszenicy).

Amigdalina po raz pierwszy została wyodrębniona przez francuskich chemików z gorzkich migdałów. Witamina B17, jak się ją niesłusznie nazywa, nadaje nasionom, w których występuje, gorzki smak i bardzo specyficzny aromat. Sama w sobie toksyczna nie jest. Jednak w wyniku jej rozkładu powstaje kwas pruski, który w dużych ilościach może stanowić dla organizmu poważne zagrożenie. Nasze babcie i mamy wiedziały co robią, przestrzegając nas przed połykaniem i rozgryzaniem pestek lubianych przez wszystkich owoców.

Amigdalina (witamina B17) – skutki uboczne

Na co pomaga amigdalina? Badania raczej nie donoszą o jej leczniczym działaniu. Wręcz przeciwnie, przyjmowanie amigdaliny czy witaminy B17 może spowodować wiele szkód w naszym organizmie. Amigdalina rozkłada się w organizmie człowieka na: glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór, czyli kwas pruski.

Cyjanowodór przyjmowany w dużych dawkach (jednorazowo 50-60 mg) może doprowadzić nawet do śmierci. Mniejsze dawki, przyjmowane regularnie i przez długi czas, mogą doprowadzić do cukrzycy, niedoczynności tarczycy, neuropatii. Amigdalina obniża także ciśnienie krwi.

W wyniku zatrucia cyjanowodorem może dojść do:

  • niewydolności nerek,
  • uszkodzeń wątroby,
  • uszkodzeń układu nerwowego,
  • małopłytkowości,
  • kwasicy.

Warto podkreślić, że ryzyko zatrucia cyjanowodorem wzrasta, gdy jednocześnie przyjmuje się także duże dawki witaminy C lub cierpi się na niedobór witaminy B12. Do wymienionych zatruć i uszkodzeń w organizmie dochodzi jedynie w sytuacjach przyjmowania kapsułek lub tabletek zawierających amigdalinę (witaminę B17). Samo jedzenie pestek, nasion czy zbóż, w których ona występuje, nie spowoduje tak silnych skutków ubocznych. Może jednak spowodować wystąpienie wymiotów, biegunki, bóli brzucha czy nieprzyjemnego posmaku goryczy w ustach.

Odradza się też podawanie np. pestek moreli dzieciom, kobietom w ciąży oraz kobietom karmiącym. Lekarze nie zalecają stosowania amigdaliny osobom chorującym na raka. Może ona pogorszyć u chorego tolerancję chemioterapii.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta w ciąży siedzi na kanapie

Suplementacja w ciąży. Rekomendacje na 2020 rok. Po które suplementy należy sięgnąć? Wyjaśnia farmaceutka

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Co jeść, by być zdrowym i szczęśliwym?

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Witamina C lewoskrętna i prawoskrętna

Witamina C lewoskrętna i prawoskrętna – właściwości witaminy C

5 warzyw, które muszą znaleźć się w twojej diecie. Polecają dietetycy

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Ogórkowe love. 3 letnie przepisy

Suplementy dietu

Przedawkowanie witaminy B – objawy i przyczyny

Śniadanie na stole

Masz zachcianki na konkretne produkty? Zobacz, czego może domagać się twój organizm

Chciałabyś, ale nie potrafisz być na diecie wegetariańskiej? Oto możliwe przyczyny

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Truskawki to zdrowie w czystej postaci! Ekspertki z Czytamy Etykiety wyjaśniają, dlaczego warto je jeść

Truskawki to zdrowie w czystej postaci! Ekspertki z Czytamy Etykiety wyjaśniają, dlaczego warto je jeść

Zielone warzywa liściaste a kwas foliowy

Kwas foliowy (witamina B9) – źródła, niedobór, nadmiar i suplementacja

witamina k, Produkty zawierające witaminę K

Witamina K – występowanie i rola w organizmie. Czym grozi niedobór?

Witaminy, które warto suplementować w czasie pandemii (i nie tylko)

Kobalt - występowanie, właściwości i działanie niezbędnego składnika witaminy B12

Kobalt – występowanie, właściwości i działanie niezbędnego składnika witaminy B12

Witamina E / istock

Witamina E. Co warto wiedzieć o tym ważnym przeciwutleniaczu?

Witamina B6

Witamina B6 – skutki niedoboru i nadmiaru. Gdzie się znajduje?

Witamina D - jak przyjmować i czego unikać?

Jak zażywać witaminę D3? Z czym wiąże się niedobór i nadmiar witaminy D3?

Witamina B5 (kwas pantotenowy) – skutki nadmiaru i niedoboru

Magnez i potas razem? Jak łączyć witaminy i mikroelementy

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.