Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Co cukier robi z twoim mózgiem?

Co cukier robi z twoim mózgiem?
Ilustracja: shutterstock
Mózg to najbardziej energochłonny organ naszego ciała. W dodatku kocha glukozę i przy wzmożonej aktywności potrafi zużyć połowę jej zapasów. Jednak „szara masa” źle znosi przesadę. Pod wpływem przesłodzonej diety zaczyna szwankować i stopniowo ulega degeneracji.

Ludzki mózg jest (prawdopodobnie) najbardziej skomplikowaną strukturą we wszechświecie. Nic dziwnego, że do prawidłowego działania potrzebuje sporej ilości energii. Jego zdolność do przetwarzania danych i zapisywania ich w pamięci uzależniona jest od zasilania paliwem w postaci glukozy. – To ulubione pożywienie mózgu. Pod tym względem organ ten jest „bezwzględnym hedonistą”, który dba o to, by najwięcej glukozy dostało się właśnie jemu. W sytuacji niedoboru pożywienia odcinane są dostawy do wielu narządów. Mózg jako ostatni odczuje skutki ograniczenia – mówi mgr Agnieszka Małgorzata Zielińska, psycholożka, specjalistka psychodietetyki i dietetyczka w warszawskim Instytucie Psychodietetyki. Na samo bierne funkcjonowanie mózg zużywa w ciągu doby ok. 240 kcal na kilogram swojej masy. Zakładając, że średnia masa tego organu wynosi 1,3 kg, daje to ok. 310 kcal na dobę.

Cukier pod pręgierzem

Fakt, że mózg potrzebuje glukozy, nie stanowi podstawy do zwiększania dawki cukru w diecie. Raczej przeciwnie. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia jedynie 5 proc. kalorii w dziennym jadłospisie powinno pochodzić z węglowodanów prostych. Rekomendacje te uwzględniają oczywiście potrzeby mózgu. Tymczasem w typowej zachodniej diecie cukier stanowi źródło ponad 10 proc. kalorii. Co z tego wynika? Głównie problemy – dla całego organizmu, ze szczególnym uwzględnieniem mózgu.

Według informacji brytyjskiej organizacji Food for the Brain (Pokarm dla mózgu) nadmierne wahania stężenia glukozy we krwi wynikające z przesłodzonej diety są główną przyczyną zaburzeń nastroju wśród osób korzystających z pomocy tej instytucji. Negatywny wpływ przesłodzonego jadłospisu na mózg, zarówno w aspekcie psychologicznym, jak i fizjologicznym, potwierdzają liczne badania. W 2012 r. naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że nadmierne spożycie fruktozy sprzyja starzeniu komórek, również tych układu nerwowego. W tym samym roku w tekście na łamach „British Journal of Psychiatry” opisany został wpływ diety fastfoodowej, bogatej w tłuszcze trans i cukier, na depresję. W 2009 r. zespół badaczy z Uniwersytetu w Montrealu i Boston College ustalił, że zbyt duża dawka glukozy w jadłospisie negatywnie odbija się na pamięci i zdolnościach poznawczych. Dwa niezależne badania z lat 2007 i 2011 dowiodły, że nadmiar „słodyczy” sprzyja rozwojowi choroby Alzheimera. Z kolei w 2004 r. naukowcy wykazali, że dieta obfitująca w cukier wzmacnia objawy u pacjentów chorych na schizofrenię.

Od wyliczania badań dowodzących szkodliwości cukru dla mózgu można dostać zadyszki, a to bynajmniej nie koniec „materiału dowodowego”. Warto zatem przyjrzeć się, jak wygląda mechanizm odpowiadający za negatywny wpływ cukru na centralny układ nerwowy.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij