Przejdź do treści

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Objawy odstawienia alkoholu u osób uzależnionych mogą prezentować się dramatycznie. Jeśli jednak zrezygnujesz tylko z okazjonalnego drinka, masz szanse zaobserwować liczne korzyści z niepicia alkoholu. Co stanie się z Twoim ciałem, kiedy na jeden miesiąc przestaniesz pić? Impreza, kolacja albo serial bez wina czy piwa? Niejednemu z nas trudno to sobie wyobrazić, ale warto spróbować, bo nawet miesiąc abstynencji alkoholowej świetnie wpływa na zdrowie i nastrój. Są na to dowody!

Jakie możesz zauważyć objawy po odstawieniu alkoholu?

Według danych TNS Polska 54 proc. naszych rodaków uważa, że ograniczenie alkoholu poprawiłoby stan ich zdrowia, jednak 60 proc. nie próbowało podjąć w tym celu żadnego wysiłku. Tymczasem już kilka tygodni bez napojów z procentami wystarczy, by w organizmie zaszły korzystne zmiany.

Świadczą o tym wyniki badania przeprowadzonego przez naukowców z University College London. Poddali oni testom 102 osoby, które przez miesiąc nie tknęły alkoholu. Jakie były objawy odstawienia alkoholu? Po upływie tego czasu zaobserwowano u nich:

  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • niższy poziom glukozy (co oznacza lepszą kontrolę cukru we krwi),
  • poprawę nastroju.

A to jeszcze nie wszystkie pozytywne skutki, jakie może spowodować tymczasowa abstynencja. Korzyści z niepicia alkoholu można mnożyć. Sprawdź, co się zmieni, gdy chwilowo wyeliminujesz z diety piwo, wino i spółkę.

 

Wspieraj swój metabolizm w sposób naturalny, korzystając z wysokiej jakości suplementów diety. Znajdziesz je w przestrzeni zakupowej Hellozdrowie.pl

Dzięki odstawieniu alkoholu unikniesz dodatkowych kilogramów

Niektóre zalety niepicia alkoholu będziesz mogła wyraźnie zaobserwować. Alkohol to bomba kaloryczna, dlatego często bywa powodem tycia. Puszka piwa zawiera ok. 154 kcal, kieliszek wina 80‒180 kcal, a drink nawet ponad 400 kcal. W skali miesiąca tego zbędnego balastu może się zebrać naprawdę dużo. Poza tym napoje alkoholowe hamują wydzielanie leptyny, czyli tzw. hormonu sytości, który wysyła mózgowi sygnał: „wystarczy już jedzenia, głód minął”. Pochłaniamy przez to więcej, a co gorsza, ponieważ słabiej się kontrolujemy, chętnie sięgamy po pizzę, orzeszki, chipsy i inne fast foody. I ostatnia sprawa: dla wątroby alkohol jest trucizną, której trzeba się jak najszybciej pozbyć. Organizm w pierwszej kolejności spala więc puste kalorie pochodzące z alkoholu, a reszta, czyli to, co zjedliśmy, musi poczekać. No i czeka… Gdy liczba kalorii jest większa niż nasze zapotrzebowanie energetyczne, nadwyżki są odkładane w postaci dodatkowych kilogramów.

Wnioski? Objawami odstawienia alkoholu może być lepsza kontrola masy ciała i jej utrata. Jeśli przez pewien czas odmówimy sobie procentów, jest szansa, że waga się zatrzyma lub nawet spadnie.

Lepszy sen jako objaw odstawienia alkoholu

Odczuwasz chroniczne zmęczenie, wszystko cię drażni, a przez cały dzień marzysz tylko o tym, by wreszcie znaleźć się w łóżku? Może to być sprawka alkoholu. Dzięki niemu sen przychodzi co prawda szybciej, ale często zamienia noc w koszmar. Objawy odstawienia alkoholu w postaci lepszego snu i większej ilości energii w ciągu dnia możesz zauważyć już pierwszego dnia po rzuceniu picia alkoholu.

Naukowcy z Uniwersytetu z Melbourne sprawdzili, dlaczego tak się dzieje. W tym celu jednego wieczora dawali 35 osobom sok z wódką, a kolejnego tylko sok. I tak co wieczór ‒ raz drink, raz sok. Badania mózgu śpiących ochotników po wypiciu przez nich alkoholu wykazały aktywność fal delta charakterystycznych dla głębokiego snu, gdy organizm odpoczywa, jednak na tym się nie kończyło. Pojawiały się również fale alfa obserwowane normalnie w ciągu dnia, gdy jesteśmy świadomi. Sen z przeplatającymi się falami alfa i delta jest typowy u osób cierpiących na chroniczny ból, podobnie reaguje też organizm poddany w czasie snu elektrowstrząsom. „Ludzie czują, że po alkoholu łatwiej im zasnąć, niestety jest to sen słabej jakości” – tłumaczy dr Christian Nicholas prowadzący badanie.

Po odstawieniu alkoholu będziesz lepiej (i młodziej!) wyglądać

To, ile pijemy, widać gołym okiem. Zdradza nas przesuszona, ziemista, pozbawiona blasku cera oraz zmarszczki. Osoby, które przesadzają z procentami, z marnym skutkiem walczą też z łamliwymi włosami i rozdwajającymi się końcówkami. To efekty nadużywania alkoholu, który fatalnie wpływa na skórę. Przede wszystkim bardzo ją wysusza, powoduje niedobory witamin A, B oraz C (co utrudnia jej odnowę), jest też przyczyną rozszerzania się naczynek krwionośnych. Mamy jednak dobrą wiadomość: odstawienie alkoholu rozpoczyna proces regeneracji. Objawy odstawienia alkoholu zauważysz szybko – po kilku tygodniach „detoksu” cera powinna odzyskać ładny odcień i zwiększyć swoją elastyczność.

Objawem odstawienia alkoholu jest wzmocniona odporność

Nasz układ immunologiczny źle toleruje alkohol. Jeśli ma z nim do czynienia za często, słabiej broni nas przed wirusami lub bakteriami i mniej skutecznie walczy z nimi, gdy uda im się wtargnąć do organizmu. Dlaczego? Badania przeprowadzone na myszach pokazały, że napoje z procentami w dużym stężeniu hamują produkcję białek, które zwykle przygotowują komórki odpornościowe do walki z intruzem i dają im sygnał do działania. Pojawiają się za to białka wygaszające stany zapalne. Według lidera badań dr. Stephena Pruetta z Uniwersytetu Missisipi taki stan osłabienia po alkoholu może się utrzymywać nawet do 24 godzin od momentu pojawienia się alkoholu w organizmie. Zatem im mniej procentów, tym mniej infekcji. 

W przypadku obniżonej odporności możesz wspomóc swój organizm naturalną suplementacją. Produkty poprawiające działanie układu immunologicznego znajdziesz w sklepie Hellozdrowie.pl

Dzięki odstawieniu alkoholu obniżysz poziom „złego” cholesterolu

Wiele badań wskazuje na to, że umiarkowane picie alkoholu chroni serce, bo powoduje wzrost „dobrego” cholesterolu (HDL). Podkreślmy jednak, że chodzi tu o przysłowiową lampkę wina do obiadu. Gdy przesadzamy, o korzyściach dla zdrowia możemy zapomnieć (limity spożycia alkoholu zalecane przez Światową Organizację Zdrowia znajdziesz w zakładce „Działanie alkoholu”). Naukowcy z japońskiego Hyogo College of Medicine stwierdzili, że nawet sporadyczne picie dużych ilości napojów wyskokowych podnosi poziom „złego” cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. To zaś prowadzi do podwyższenia ciśnienia krwi i grozi chorobami serca oraz układu krążenia. Objawy odstawienia alkoholu zauważysz także w swoich wynikach badań krwi. Zapomnij o napojach z procentami chociaż na kilka tygodni, a twój cholesterol zbliży się do zalecanych norm.

Poprawa stanu wątroby jako objaw odstawienia alkoholu

Kilka lat temu pracownicy internetowego wydania tygodnika „New Scientist” postanowili sprawdzić na sobie, czy pięć tygodni abstynencji przyniesie im jakiekolwiek korzyści zdrowotne. Eksperyment miało zakończyć m.in. USG wątroby, którą alkohol najbardziej obciąża. Dziesięciu dziennikarzy na ponad miesiąc zrezygnowało więc z picia, a czterech pozostało przy swoich nawykach. Wyniki tego testu, przedstawione przez dr. Rajiva Jalana z University College London Medical School, okazały się zaskakujące. Jakie były skutki życia bez alkoholu? U osób pijących właściwie nic się nie zmieniło, za to u reszty średnio o 15 proc. (u niektórych o 20 proc.) zmniejszyła się ilość tłuszczu w wątrobie! Gdyby udało im się utrzymać tę tendencję, byliby mniej narażeni na ryzyko marskości tego narządu i zachorowania na nowotwór. Specjalista od wątroby dr Scott Friedman ze szpitala Mount Shinai w Nowym Jorku był zdziwiony, że podobny efekt udało się uzyskać w tak krótkim czasie: „Łatwo sobie wyobrazić, jaka poprawa nastąpiłaby w przypadku dłuższej abstynencji od alkoholu” – podsumował.

Mamy jeszcze jedną ważną informację. Badania pokazują, że po choćby kilkutygodniowej abstynencji alkoholowej zwykle pijemy alkohol już w mniejszych ilościach i rzadziej. Wygląda na to, że z czasem coraz łatwiej byłoby opisane objawy odstawienia alkoholu zatrzymać na stałe. Może więc jednak warto podjąć wyzwanie?

 

Bibliografia

  1. Wakabayashi I. (2018) Difference in sensitivities of blood HDL cholesterol and LDL cholesterol levels to alcohol in middle-aged Japanese men, Alcohol, 67: 45-50.
  2. Pruett S., Fan R. (2009) Ethanol inhibits LPS-induced signaling and modulates cytokine production in peritoneal macrophages in vivo in a model for binge-drinking, BMC Immunology, 10: 49

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.