Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Nietolerancja histaminy - znasz jej objawy?

Nietolerancja histaminy - znasz jej objawy?
Histamina w podwyższonych ilościach jest obecna m.in. w serach. Zdjęcie: shutterstock

Histamina to substancja, która wydzielana jest przez nasz organizm podczas reakcji alergicznej. Poza organizmem histaminę można znaleźć również w niektórych pokarmach i napojach. Jeśli po ich spożyciu pojawiają się objawy alergii, to oznacza jedno – nietolerancję histaminy.

Słupki powodzenia alergologów pną się ciągle w górę, a nasze portfele chudną przy aptecznych okienkach. W rezultacie niekorzystnych zmian w naszym otoczeniu organizm stawia opór i przestaje tolerować niektóre czynniki. I mamy chociażby nietolerancję glutenu czy nietolerancję laktozy, o których wiadomo już wiele. Jednak rzadko wspominamy o nietolerancji histaminy. Jak pokazują statystyki, dotyka przynajmniej 1 na 100 osób (dane za: American Journal of Clinical Nutrition, 2007 r.). To sporo.

Histamina – coś wam to mówi? Możecie kojarzyć to określenie np. z nazwy leków przeciwhistaminowych, czyli blokujących reakcję alergiczną. I tak drogą dedukcji dochodzimy do sedna: histamina to substancja, która wydzielana jest przez nasz organizm właśnie podczas reakcji alergicznej. Ale można ją znaleźć również poza ludzkim organizmem - w niektórych pokarmach i napojach jest jej szczególnie dużo. Jeśli po zjedzeniu pojawiają się objawy alergii, to oznacza jedno – nietolerancję histaminy.

Uwaga, problem zwykle ujawnia się u osób w średnim wieku. Dlatego odpowiedź typu: „nie, nie, nigdy nie byłem na nic uczulony, to niemożliwe” nie ma tu racji bytu. Objawy nietolerancji mogą pojawić się późno i dawać o sobie co i rusz znać.

Co jest przyczyną nietolerancji histaminy? Histamina zawarta w pokarmie rozkładana jest pod wpływem produkowanego przez nasz organizm enzymu – diaminooksydazy (DAO). Osoby, które nie tolerują histaminy, zazwyczaj wytwarzają niewystarczającą ilość tego związku. W rezultacie w organizmie utrzymuje się zbyt wysoki poziom alergenu.

Wysokohistaminowe produkty mogą powodować:

- mdłości
- swędzenie skóry
- bóle głowy
- problemy żołądkowo-jelitowe
- opuchliznę
- zaburzenia snu
- nieregularne cykle miesiączkowe
- pokrzywkę
- nadmierną potliwość
- nierównomierne bicie serca
- skurcze brzucha

Histamina w podwyższonych ilościach jest obecna w produktach pochodzących z fermentacji (np. sery, wino, szampan, piwo, kapusta kiszona, kefir), owocach suszonych i cytrusach, orzechach, produktach zawierających ocet (np. ogórki, ketchup, majonez), niektórych rybach (szczególnie w wędzonych) i skorupiakach. Niestety spore pokłady znajdują się również w czekoladzie, szpinaku, bakłażanie i pomidorach, a także awokado.

Tak, lista produktów z większą zawartością histaminy jest długa, a wymieniłam wyżej jedynie przykłady. Kluczem dla osób z nietolerancją histaminy jest słowo ŚWIEŻY. Jeśli zauważacie u siebie objawy alergii, wybierajcie: świeże ryby, owoce i warzywa (z wyjątkiem wymienionych wyżej), zioła, produkty bezglutenowe, mleka roślinne (kokosowe, migdałowe), świeże mięso (jak najmniej przetworzone). Te produkty z pewnością będą zawierały mniej histaminy.

Leczenie nietolerancji histaminy polega na wprowadzeniu diety eliminacyjnej, czyli stopniowo wykreślamy z jadłospisu produkty, które mogą nam szkodzić, i obserwujemy efekty. Jak każda substancja wywołująca alergię, i ta może stać się dla organizmu bardzo szkodliwa, dlatego nie bagatelizujmy dziwnych objawów. Bardzo ważne jest obserwowanie siebie i czujność!

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Sta Fli zapytał(a) 15 marca 2017
Niepokoi mnie gromadząca się w organiźmie substancja przeźroczysta o konsystencji żelu, w postaci grudki, bryłki jak cukierek żelowy ale bez smaku,wydzielany i wypluwany poprzez ez kaszel. Nie wiem czy pochodzi z płuc, czy z przewodu pokarmowego. Jest klejący się przy dotyku, ale zachowuje swoją zbrylona postać. Podejrzewam, że powodem jest uczulenie niską temperaturę, gdyż któregoś roku w początku listopada pokonałem dystans kilku kilometrów przez odkryte pole w letnim ubraniu. Efekt był taki, że odebrało mi głos, trafiłem do szpitala. Od tej pory mam dokuczliwy kaszel, szczególnie kiedy w chłodnej aurze jestem lekko ubrany. Podejrzewam, że jest to uczulenie na chłód. Czy byłyby wskazane jakieś badania? Jest to bardzo dokuczliwa dolegliwość. Dziękuję

Najpopularniejsze na blogu

Powiązane artykuły

Nietolerancja glutenu – co to takiego?

Powracające bóle głowy i brzucha, zmęczenie, a nawet wysypkę łatwo wytłumaczyć sobie przemęczeniem i...
Powracające bóle głowy i brzucha, zmęczenie, a nawet wysypkę łatwo wytłumaczyć sobie przemęczeniem i stresem. Ale właśnie takie objawy towarzyszą nadwrażliwości na gluten. Sprawdź, czy twój organizm wywiesza czerwoną flagę dla glutenu.

Leczenie alergii – sprawdź, jak sobie pomóc

Najlepiej byłoby po prostu unikać tego, co nas uczula. Ale to nie zawsze...
Najlepiej byłoby po prostu unikać tego, co nas uczula. Ale to nie zawsze możliwe. Na szczęście leczenie alergii jest coraz skuteczniejsze – nowe leki i terapie skutecznie łagodzą objawy i pozwalają normalnie funkcjonować.

Alergia sezonowa – jak i kiedy ćwiczyć na powietrzu?

Usłyszałam ostatnio smutne wyznanie znajomej, że kiedy większość z nas...
Usłyszałam ostatnio smutne wyznanie znajomej, że kiedy większość z nas cieszy widok za oknem zwiastujący wiosnę, ona myśli o ciągłym kichaniu, łzawieniu i swoich wrogach… pyłkach. Dlatego dzisiaj o tym, czy i jak sezonowi alergicy mogą uprawiać sport na świeżym powietrzu.