Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Placuszki z… kiszonych ogórków

Placuszki z… kiszonych ogórków
Ogórki kiszone w zaskakującej odsłonie. Zdjęcie: Tosia Kolo | Burczymiwbrzuchu

Jakkolwiek zaskakująco to brzmi – da się je zrobić. Zanim pojawią się nowalijki, kiszonki rządzą! W tej formie, z dodatkiem łososia i limonkowego serka, ogórki kiszone onieśmielają smakiem.

Kiszenie pozwala zachować najwięcej witamin i składników mineralnych pierowtnie zawartych w warzywach. Ogórki kiszone zawierają więcej witaminy C niż surowe. Jedząc ogórki kiszone, zwalczamy infekcje, poprawiamy koncentrację i pracę układu nerwowego (witaminy z grupy B), przyspieszamy przemianę materii, usuwamy nadmiar wody z organizmu. Ogórki wpływają również na piękne włosy, skórę i paznokcie, zawierają sporo błonnika i potrafią uratować rano po hucznej imprezie. Nic tylko kisić!

A co można z nich ciekawego zrobić w kuchni? Nie tylko ugotować słynną zupę czy ozdobić kanapkę, możliwości jest znacznie więcej. Postanowiłam zainspirować się warzywnymi blinami i potraktować ogórki jak cukinię. Starłam je na tarce na placuszki. Do ciasta dodałam mąkę pełnoziarnistą i kilka ciekawych składników podkreślających ich smak: kurkumę, chilli, czosnek i koperek. Placuszki serwowałam z limonkowym serkiem oraz plastrami wędzonego łososia. Moim zdaniem smakują jeszcze lepiej niż w klasycznej wersji z cukinią. Sprawdźcie!

Pełnoziarniste placuszki z ogórkow kiszonych 

Zdjęcie: Tosia Kolo | Burczymiwbrzuchu

Składniki na placuszki:

- 500 g ogórków kiszonych
- jajko
- 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- ząbek czosnku
- łyżka posiekanego koperku
- łyżeczka posiekanej papryczki
- chilli ½ łyżeczki kurkumy
- sól, świeżo mielony pieprz
- kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia (np. rzepakowy)

Limonkowy serek:

- 250 g serka twarogowego
- łyżka jogurtu naturalnego
- sok z 1 limonki
- łyżeczka skórki z limonki
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- ½ łyżeczki miodu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 małe ogórki kiszone
- sól, pieprz

Dodatkowo do podania:

- plastry wędzonego łososia
- koperek
- plasterki ogórków kiszonych
- plasterki chilli

Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy w misie z sokiem. Dodajemy jajko oraz wlewamy mleko, mieszamy. Dodajemy koperek, chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, sól i pieprz. Stopniowo dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy masę do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste, ale nie lejące. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka lub dosypujemy mąkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po łyżce masy, którą delikatnie spłaszczamy. Smażymy po ok. 2 minuty na stronę. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

W międzyczasie serek łączymy z jogurtem, sokiem i skórką z limonki, chilli, koperkiem, miodem i startymi na drobnej tarce ogórkami kiszonymi. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.

Placuszki podajemy na ciepło lub na zimno, z dodatkiem limonkowego serka, z plastrami wędzonego łososia, koperkiem, chilli i plasterkami ogórków.

 

Tosia Kolo – w wieku 10 lat upiekła pizzę i zakochała się w gotowaniu od pierwszego pieczenia. Razem z przyjaciółką Śliwką od ponad 4 lat prowadzi bloga burczymiwbrzuchu, a także stronę poświęconą wypiekowi domowego chleba. W gotowaniu ceni najbardziej kreatywność i wyczucie smaku.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Faszerowane bataty

Ten, kto umie i lubi gotować

Powiązane artykuły

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny to kulinarny hit! Zajadają się nimi głównie w Maroku, ale ich przygotowanie jest tak...
Kiszone cytryny to kulinarny hit! Zajadają się nimi głównie w Maroku, ale ich przygotowanie jest tak proste, że warto zrobić sobie samemu słoik tego przysmaku. Wyrazisty smak tej kiszonki idealnie pasuje do sałatek, dań wegetariańskich, mięsnych i sosów. Kisimy!

Kisić, co się da!

Kisić czas. I to nie tylko kapustę, ale też ogórki, buraki, grzyby. Kiszone warzywa i owoce nie tylko...
Kisić czas. I to nie tylko kapustę, ale też ogórki, buraki, grzyby. Kiszone warzywa i owoce nie tylko nie tracą cennych witamin, ale mają ich nawet więcej niż świeże. A zatem słoje w dłoń!

Psychobiotyki – bakterie dla mózgu

Nowe badania dowodzą, że niektóre bakterie wpływają nie tylko na fizjologię, ale również na stan naszego...
Nowe badania dowodzą, że niektóre bakterie wpływają nie tylko na fizjologię, ale również na stan naszego umysłu! Postanowiłam dowiedzieć się, które to bakterie mają taką moc i gdzie możemy je znaleźć. To co, jogurcik zamiast czekoladki na poprawę humoru?

Kefir z grzybka tybetańskiego

Niepozorny grzybek potrafi sprawić, że szklanka zwykłego mleka zamieni się w prozdrowotny koktajl. Przygotowanie...
Niepozorny grzybek potrafi sprawić, że szklanka zwykłego mleka zamieni się w prozdrowotny koktajl. Przygotowanie takiego domowego kefiru jest banalnie proste. A warto, bo wzmocni odporność, usprawni trawienie, a nawet poprawi humor! I to nie za sprawą smaku…