Przejdź do treści

Cholera

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?
Marihuana leczy raka. Mit czy prawda?
Mama i stetoskop
Mama i stetoskop: Nie wierzcie we wszystko co znajdziecie w internecie. Jeśli jest coś, co was nurtuje, to pytajcie lekarzy

Cholera jest zakaźną chorobą przewodu pokarmowego wywoływaną przez bakterię zwaną przecinkowcem cholery. Źródłem zakażenia może być zarówno człowiek chory, jak i zdrowy mający styczność z osobami chorymi lub przedmiotami przez nie używanymi.

Zakażenie przenoszone jest przez pokarm (rzadko) i wodę skażoną ludzkimi odchodami. Wodę zanieczyścić bakteriami może jedynie człowiek chory lub nosiciel (osobnik zarażony, lecz niewykazujący objawów chorobowych).

Okres wylęgania cholery wynosi od kilku godzin do pięciu dni. Cholera zaczyna się nagle i ma dość gwałtowny przebieg. W początkowym stadium objawia się biegunką i wymiotami bez poprzedzających je zwykle nudności, bez gorączki i bólów brzucha. Stolec chorego ma charakterystyczny wodnisto-ryżowaty wygląd. Następuje silne odwodnienie organizmu i utrata elektrolitów, co powoduje wysuszenie błon śluzowych i skóry, a także kurczowe bóle mięśni. W efekcie może dojść do zapaści, a nawet śmierci. Zdarza się, że choroba przybiera postać suchą (bez biegunki); przy bardzo silnym zatruciu organizmu dochodzi do porażenia jelit i zgonu w ciągu kilku godzin.

W cywilizowanych krajach chory leczony jest przymusowo w szpitalu wskazanym przez władze, a wszystkie osoby mające z nim styczność podlegają ścisłej kwarantannie i obserwacji lekarskiej przez co najmniej pięć dni.

Leczenie cholery polega na możliwie szybkim uzupełnieniu płynów ustrojowych i elektrolitów – przez kroplówkę podaje się chlorek sodu, chlorek potasu oraz kwaśny węglan sodu – oraz na podaniu antybiotyków.

W razie rozpoznania lub podejrzenia cholery ze względu na zagrożenie epidemią wymagane jest natychmiastowe zgłoszenie takiego przypadku wojewódzkiemu inspektorowi sanitarnemu lub dyżurnemu lekarzowi wojewódzkiemu. Międzynarodowe przepisy wymagają zgłoszenia zachorowania do Światowej Organizacji Zdrowia.

W Polsce cholera nie występuje od 1922 roku, lecz stale istnieje ryzyko przeniesienia jej drogą lotniczą.

Profilaktyka polega głównie na ochronie ujęć wody i oczyszczaniu wody pitnej, a także izolacji chorych i nosicieli, myciu rąk i owoców oraz gotowaniu owoców morza. W Polsce dostępna jest doustna szczepionka przeciw cholerze o potwierdzonym profilu bezpieczeństwa i wysokim poziomie skuteczności.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Alkohol wytrąca bakterie z równowagi

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Psychosomatyka ‒ kiedy choroba zaczyna się w głowie…

Psychosomatyka ‒ kiedy choroba zaczyna się w głowie…

5 prostych patentów na poprawę trawienia

5 prostych patentów na poprawę trawienia

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

Kalorie odstaw na bok

Kalorie odstaw na bok

Dieta eliminacyjna

Dieta bogatoresztkowa

Dieta lekkostrawna

Dieta bezlaktozowa

Dieta bezglutenowa

Odwrócona piramida

Odwrócona piramida