Cholera (choroba) – czym jest, jakie daje objawy i jak wygląda jej leczenie
Cholera jest zakaźną chorobą przewodu pokarmowego wywoływaną przez bakterię zwaną przecinkowcem cholery. Źródłem zakażenia może być zarówno człowiek chory, jak i zdrowy mający styczność z osobami chorymi lub przedmiotami przez nie używanymi.
Cholera (choroba) – sposoby zakażenia
Zakażenie przenoszone jest przez pokarm (rzadko) i wodę skażoną ludzkimi odchodami. Wodę zanieczyścić bakteriami może jedynie człowiek chory lub nosiciel (osobnik zarażony, lecz niewykazujący objawów chorobowych).
Objawy cholery
Okres wylęgania cholery wynosi od kilku godzin do pięciu dni. Cholera zaczyna się nagle i ma dość gwałtowny przebieg. W początkowym stadium objawia się biegunką i wymiotami bez poprzedzających je zwykle nudności, bez gorączki i bólów brzucha. Stolec chorego ma charakterystyczny wodnisto-ryżowaty wygląd. Następuje silne odwodnienie organizmu i utrata elektrolitów, co powoduje wysuszenie błon śluzowych i skóry, a także kurczowe bóle mięśni. W efekcie może dojść do zapaści, a nawet śmierci. Zdarza się, że choroba przybiera postać suchą (bez biegunki); przy bardzo silnym zatruciu organizmu dochodzi do porażenia jelit i zgonu w ciągu kilku godzin.
Leczenie cholery
W cywilizowanych krajach chory leczony jest przymusowo w szpitalu wskazanym przez władze, a wszystkie osoby mające z nim styczność podlegają ścisłej kwarantannie i obserwacji lekarskiej przez co najmniej pięć dni.
Leczenie cholery polega na możliwie szybkim uzupełnieniu płynów ustrojowych i elektrolitów – przez kroplówkę podaje się chlorek sodu, chlorek potasu oraz kwaśny węglan sodu – oraz na podaniu antybiotyków.
W razie rozpoznania lub podejrzenia cholery ze względu na zagrożenie epidemią wymagane jest natychmiastowe zgłoszenie takiego przypadku wojewódzkiemu inspektorowi sanitarnemu lub dyżurnemu lekarzowi wojewódzkiemu. Międzynarodowe przepisy wymagają zgłoszenia zachorowania do Światowej Organizacji Zdrowia.
W Polsce cholera nie występuje od 1922 roku, lecz stale istnieje ryzyko przeniesienia jej drogą lotniczą.
Profilaktyka cholery
Profilaktyka polega głównie na ochronie ujęć wody i oczyszczaniu wody pitnej, a także izolacji chorych i nosicieli, myciu rąk i owoców oraz gotowaniu owoców morza. W Polsce dostępna jest doustna szczepionka przeciw cholerze o potwierdzonym profilu bezpieczeństwa i wysokim poziomie skuteczności.
Polecamy
Pociąg zatrzymano na 110 minut. Pasażerowie byli pytani o to, czy załatwiali potrzebę na stojąco, czy siadali na desce
Wysyp zakażeń – ponad 10 tys. więcej przypadków. „Widzimy, że paciorkowce atakują całe rodziny”
Na zalanych terenach istnieje realne zagrożenie dla zdrowia. „Należy zaszczepić wszystkich” – alarmuje prof. Anna Boroń-Kaczmarska
Uwaga, na zalanych terenach łatwo o zatrucia. Jakie bakterie mogą być w wodzie po powodzi?
się ten artykuł?