2 min.
Cholina – czym jest? Jakie jest jej działanie i jaką rolę odgrywa w ciąży?

Cholina - czym jest? Jakie jest jej działanie i jaką rolę odgrywa w ciąży?
Najnowsze
24.01.2021
Dagmara Seliga: w Polsce jest coraz więcej coachów, a brakuje przepisów regulujących ten zawód [WIDEO]
24.01.2021
Najwyższa pora zwolnić. Jak poznać, że twój organizm dopomina się o mniejsze tempo?
24.01.2021
Jest pierwsze zdjęcie koronawirusa w 3D. Udało się je wykonać naukowcom z Austrii
24.01.2021
Zakaz rozmów w autobusie i tramwaju? Takie obostrzenie może zacząć obowiązywać w Niemczech
24.01.2021
Kiedy lekarz może odmówić szczepienia? Odpowiada dr Paweł Grzesiowski [WIDEO]
Cholina odpowiada za budowę błon komórkowych – utrzymanie ich właściwej elastyczności, przepuszczalności dla pewnych związków i szczelności dla innych. Bierze udział w budowie czerwonych krwinek. Jest składnikiem otoczek mielinowych komórek nerwowych – przekazywanie impulsów nerwowych pomiędzy neuronami i do komórek mięśniowych. Składnik neuroprzekaźnika acetylocholiny. Bierze udział w wytwarzaniu żółci, przemianach tłuszczów i cholesterolu, a także w odtruwaniu organizmu z metali ciężkich, m.in. ołowiu.
Objawy niedoboru choliny
Zmęczenie i bezsenność; zaburzenia lipidowe, m.in. spadek poziomu cholesterolu VLDL (zapewnia największy stopień ochrony przed miażdżycą) i wzrost stężenia trójglicerydów; stłuszczenie i zaburzenia pracy wątroby; problemy z zagęszczaniem moczu; zwiększone ryzyko rozwoju chorób krążenia, neurodegradacyjnych i osteoporozy; częste infekcje; bezpłodność.
Skutki przedawkowania choliny
Obniżenie ciśnienia krwi, zawroty głowy, intensywne pocenie się i zmieniony zapach ciała, nadprodukcja śliny, wymioty.
Źródła występowania choliny
W postaci lecytyny, czyli fosfatydylocholiny: żółtka jaja; nasiona roślin strączkowych, m.in. soja i jej przetwory, soczewica, orzechy ziemne, zielony groszek, mięso, zwłaszcza wołowe; ryby i owoce morza, m.in. krewetki, przegrzebki, sardynki, sezam, siemię lniane, warzywa: kalafior, botwina, ziemniaki.
W postaci betainy: buraki, szpinak, pełnoziarniste produkty z pszenicy, np. kiełki, zarodki, kasza pęczak.
Poziom choliny w produktach spożywczych spada przy ich nadmiernym ogrzewaniu i rozgotowywaniu w wodzie.
Zwiększone zapotrzebowanie: podczas niedoboru w diecie składników potrzebnych do przemian choliny: niacyny, folianów, wit. B12 i aminokwasu siarkowego metioniny, przy marskości wątroby i nadużywania alkoholu, przy stosowaniu antykoncepcji doustnej przyjmowania niektórych leków, m.in. przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, łuszczycy czy przeciwdrgawkowych, zaburzeniach pamięci i pracy mózgu.
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

22.01.2021
Dr Paula Pustułka: Społeczną przyczyną bezdzietności jest to, że Polki po prostu nie znajdują odpowiednich partnerów, z którymi te dzieci chciałyby mieć

21.01.2021
„My, dojrzałe kobiety, zaczynamy budzić się do życia. Nasza siwa rewolucja dopiero nadchodzi!” – mówi Izabela Pajor

20.01.2021
Joanna Cesarz: Dlaczego mam się porównywać do Anji Rubik, jeśli nigdy nie będę wyglądać jak ona?

19.01.2021