Witamina C lewoskrętna i prawoskrętna – właściwości witaminy C
Witamina C lewoskrętna – głośno o niej zrobiło się kilka lat temu. Temat do dziś budzi spore kontrowersje. Czy rozróżnienie na prawoskrętną i lewoskrętną witaminę C ma uzasadnienie naukowe? Skąd wzięły się te określenia? Wątpliwości w kwestii rodzajów i właściwości witaminy C wyjaśnia farmaceutka Zofia Winczewska.
Czym jest witamina C lewoskrętna?
Nazwa witamina C lewoskrętna sugeruje, że struktura tego związku kręci się lub skręca w lewą stronę (analogicznie struktura witaminy C prawoskrętnej miałaby skręcać się w stronę prawą). Prawdopodobnie źródło tej teorii tkwi w nazwie kwas L-askorbinowy, która oznacza po prostu witaminę C. Zofia Winczewska z instagramowego profilu Okiem farmaceuty tłumaczy jednak, że kojarzenie litery „l” z lewoskrętnością witaminy C jest nieporozumieniem.
Przedrostek L w nazwie (kwas L askorbinowy) nie oznacza skręcalności optycznej danego związku. Literka „L” nie jest wiec skrótem słowa „lewoskrętny”.
Co więcej, kwas L-askorbinowy znajduje się we wszystkich produktach z witaminą C dostępnych w aptekach czy sklepach, niezależnie od ceny i niezależnie od tego, czy witamina C występuje w proszku, tabletkach, czy innej postaci. Nie jest więc prawdą, że jedne z nich działają słabiej, bo znajduje się w nich „gorsza” witamina C:
Witamina C, którą planujesz zakupić, zawsze zawiera ten sam składnik aktywny, czyli kwas L- askorbinowy. Czy to tabletki, proszek czy postać płynna. Wszystkie są tak samo „prawdziwe”.
Mit o lewoskrętnej witaminie C
Niestety, mimo braku uzasadnienia naukowego, mit o lewoskrętnej witaminie C przyjął się bardzo dobrze. Autorka posta przywołuje sytuacje z pracy:
Niejednokrotnie przy okienku byłam pouczana, że tylko witamina C lewoskrętna (ta w proszku) działa, a inne postaci, tj. tabletki z witaminą C nie działają.
Farmaceutka stawia sprawę jasno – „nie ma czegoś takiego jak lewoskrętna witamina C”.
Właściwości witaminy C
Witamina C, inaczej nazywana kwasem askorbinowym w naszym organizmie pełni wiele ważnych funkcji, m.in.:
- ma działanie antyoksydacyjne, przez co chroni komórki naszego ciała m.in. przed nowotworami,
- pomaga w zachowaniu dobrego stanu skóry, naczyń krwionośnych, kości, chrząstek,
- wspomaga proces gojenia ran.
W naturalnej postaci witamina C występuje głównie w owocach i warzywach. Najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w:
- owocach cytrusowych,
- papryce,
- truskawkach,
- porzeczkach,
- warzywach kapustnych,
- natce pietruszki,
- kiwi.
Dzienna zalecane spożycie witaminy C to 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn. Taką dawkę witaminy bardzo łatwo dostarczyć z dietą, jeśli uwzględnimy w niej produkty wymienione powyżej. Dla przykładu: 1 duża pomarańcza zawiera prawie 140 mg witaminy C, a pół dużej papryki – około 130 mg.
Czy witamina C może zaszkodzić?
Podczas dyskusji na temat lewoskrętnej i prawoskrętnej witaminy C – w stosunku do tej drugiej często padają zarzuty, że jest szkodliwa. Teraz, gdy już wiemy, że ten podział jest bzdurą, warto wyjaśnić możliwe niebezpieczeństwa związane z zażywaniem witaminy C. Kiedy i kto powinien zachować szczególną ostrożność przy przyjmowaniu tego suplementu diety? Jakie powinno być dawkowanie witaminy C? Kwestię wyjaśnia Zofia Winczewska:
Stosowanie nieograniczonych ilości witaminy C (np. 5 łyżek stołowych proszku dziennie) nie jest bezkarne – m.in. dla naszego przewodu pokarmowego, szczególnie przy stanach zapalnych śluzówki żołądka/dwunastnicy.
Przyjmowanie witaminy C w dawkach powyżej 1000 mg dziennie może powodować skutki uboczne, takie jak:
RozwińBibliografia:
- Jarosz M.(red.) (2017) Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
- National Health Service (2020) Vitamins and minerals. Vitamin C.
Polecamy
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Jak probiotyk ginekologiczny może wspierać kobiece zdrowie?
„Dlaczego opalanie naszych ukrytych części ciała uważane jest za szalone?” Lekarz komentuje trend „opalania yoni”
Kalcytriol i jego znaczenie. Co ma wspólnego z witaminą D?
się ten artykuł?