Przejdź do treści

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?
Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Makijaż jest główną przyczyną trądziku lub problemów skórnych u ponad 30 proc. moich pacjentek”. Kosmetolożka o wpływie makijażu na naszą skórę
„Pielęgnujemy twarz, kremujemy nogi, szorujemy pięty – a piersi?” – pytają dermatolożki i tłumaczą, jak powinnaś dbać o skórę piersi
Dieta dla zdrowych stawów
Zadbaj o stawy. Sprawdź, które produkty im sprzyjają, a które szkodzą
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!
Nie nudź się treningiem – wykorzystaj gumy

Moda na rezygnację z glutenu robi się coraz bardziej popularna. „Nie jem glutenu” – słyszysz od koleżanki z pracy. „Jestem na diecie bezglutenowej od kilku tygodni” – mówi ci przez telefon siostra. Może więc każdy powinien z niego zrezygnować? Wraz z ekspertem obaliliśmy mity.

Gluten – co to jest?

– To białko zbudowane z gluteniny i gliadyny. Występuje w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. To ostatnie zboże jest specyficznym wyjątkiem. Nie jest bowiem zanieczyszczone glutenem, ale innymi zbożami. Takie zanieczyszczenie powstaje w czasie zbioru, przechowywania jak i transportu – wyjaśnia Joanna Skałecka, dietetyczka.

Gluten – w czym występuje?

Gluten występuje w pieczywie, makaronach, większości słodkich produktów, słonych przekąskach, piwie i różnych dodatkach żywnościowych. Istnieje także grupa produktów, w których producenci ukrywają gluten bardzo sprytnie. To między innymi: ryby w puszkach, dania z proszku, jogurty, mrożone warzywa i owoce, owoce suszone czy płatki śniadaniowe.

Gluten – objawy nietolerancji

W młodym wieku najczęstsze objawy nietolerancji na gluten pochodzą z jelit. To bóle brzucha, wzdęcia, wymioty, spadek masy ciała. U osób dorosłych coraz częściej zauważa się pozajelitowe objawy: przewlekłe bóle głowy, depresja, bóle mięśniowe. Nie oznacza to jednak, że wymioty czy bóle brzucha po zjedzeniu makaronu z sosem zawsze oznaczają nietolerancję na gluten. Te objawy nie są charakterystyczne. – Dopiero badania endoskopowe i dalsza diagnostyka potrafią jednoznacznie stwierdzić chorobę. Na rynku istnieje obecnie wiele testów, lecz trudno tak naprawdę zweryfikować jakość takich badań – dodaje ekspertka.

Na nietolerancję glutenu dwa razy częściej niż mężczyźni chorują kobiety. W większym stopniu narażone są na to schorzenie także osoby z cukrzycą typu I oraz innymi wybranymi chorobami autoimmunologicznymi.

Gluten – kto powinien go unikać?

– Dieta bezglutenowa wskazana jest jedynie osobom z określonymi schorzeniami: celiakią, alergią na gluten, nietolerancją czy zespołem złego wchłaniania. Taka dieta wymaga szczególnej uwagi, by nie była uboga w żelazo, błonnik czy cynk – dodaje ekspertka. Dla tych osób gluten lub zboża zawierające gluten oraz produkty, które mogą być zanieczyszczone glutenem w czasie produkcji są absolutnie zabronione.

– Wówczas na etykiecie takich produktów widnieją komunikaty: „Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu/pszenicy”, „Na terenie zakładu produkcyjnego stosowane są surowce glutenowe/pszenica”, „Produkt może być zanieczyszczony glutenem/pszenicą”. Podstawę diety mają stanowić produkty z licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa – wyjaśnia dietetyczka.

Czystek dobry na wszystko? Poznaj jego właściwości

Chcesz przejść na dietę bezglutenową bez dodatnich wyników badań na tę dolegliwość? Popełnisz tym samym wielki błąd. Zdrowy organizm nie potrzebuje rezygnacji z glutenu. Pomimo tego, wiele osób właśnie w ten sposób stara wyleczyć się z bólu głowy czy dolegliwości żołądkowych.

To wynik opublikowania w 2011 roku badań prof. Petera Gibsona. Gastroenterolog stwierdził bowiem, że gluten może odpowiadać za zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Z badań wynikało także, że problem z glutenem dotyczy co trzeciej osoby na świecie. Po kilku latach prof. Gibson odwołał to, co mówił. Zła sława glutenu nadal jednak krąży.

 

Nietolerancja glutenu a celiakia

Warto pamiętać, że nietolerancja glutenu a celiakia to dwa różne schorzenia, często mylone ze sobą. Celiakia, inaczej nazywana też chorobą trzewną, najczęściej jest warunkowana genetycznie. Charakteryzuje się zanikiem kosmków jelitowych. Cierpi na nią jedynie 1 proc. populacji. Jest nieuleczalna.

Nietolerancja na gluten nie jest łatwa do zdiagnozowania. Tak naprawdę specjaliści nie wiedzą, co ją wywołuje. Nadwrażliwość najczęściej nie prowadzi do uszkodzenia wyściółki jelita.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Pary homoseksualne są rodzicami bardzo odpowiedzialnymi. Ich miłość jest taka sama jak heteroseksualnych rodziców. Ale mają więcej niepokoju” – mówi psychoterapeutka Agnieszka Gudzowaty

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

„Ja nie lubię swojego brzucha. Mam sobie wmawiać, że jest zajebisty, jak nie jest? Ale nie jest tak słaby, żebym miała się go bardzo wstydzić i nie wychodzić na plażę” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

Zainteresują cię również:

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

problemy skórne na szyi

Czym jest choroba Duhringa? Jak się objawia? Czy da się ją wyleczyć?

Ryż na 3 sposoby. Przepisy na bezglutenowe dania z wykorzystaniem ryżu

Akcja bez glutenu: kasza jaglana

Kasza jaglana – bohaterka wszystkich bezglutenowców

Vegan, wege, gluten free, eko – żadne z tych słów nie jest synonimem słowa „zdrowe”. Doktor Ania o tym, co jeść i jak kupować

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska

gluten free

Gluten – w czym występuje? W czym jest najwięcej glutenu? Produkty bezglutenowe

gluten free

Uczulenie na gluten – jakie są charakterystyczne objawy u dzieci i dorosłych?

celiakia - ziarna zbóż

Celiakia – objawy agresji immunologicznej u dzieci i dorosłych.

gluten

Jakie produkty zawierają gluten, czyli czego muszą unikać osoby z celiakią?

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

O co chodzi z tą pszenicą?

O co chodzi z tą pszenicą?

Akcja bez glutenu: mąka gryczana

Akcja bez glutenu: mąka gryczana

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Święta na bezglutenie

Święta na bezglutenie

Akcja bez glutenu: komosa ryżowa

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Akcja bez glutenu: amarantus

Akcja bez glutenu: amarantus

Akcja bez glutenu: gryka

Akcja bez glutenu: gryka

Nietolerancja glutenu – co to takiego?

Nietolerancja glutenu – co to takiego?

Dieta bezglutenowa

Fot: Unsplash

PCOS a spożywanie węglowodanów. Dietetyczka „Keep Fit In Style” objaśnia, jak powinna wyglądać dieta

Fot. Pexels.com

Witaminy i suplementy – jakich potrzebujemy latem?

parówki

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę