Przejdź do treści

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?
Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pieczona dynia Hokkaido
Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!
Keira Knightley na premierze "Official Secrets"
Keira Knightley o macierzyństwie: to trzeci raz od porodu, gdy mam uczesane włosy
5 konsekwencji chodzenia do pracy z grypą
5 konsekwencji chodzenia do pracy z grypą
Dieta w endometriozie. Na co zwrócić uwagę, a czego lepiej unikać? Wyjaśnia dietetyczka
Dieta w endometriozie. Na co zwrócić uwagę, a czego lepiej unikać? Wyjaśnia dietetyczka
7 rzeczy, których lepiej nie robić po kłótni z partnerem lub partnerką
7 rzeczy, których lepiej nie robić po kłótni z partnerem lub partnerką

Moda na rezygnację z glutenu robi się coraz bardziej popularna. „Nie jem glutenu” – słyszysz od koleżanki z pracy. „Jestem na diecie bezglutenowej od kilku tygodni” – mówi ci przez telefon siostra. Może więc każdy powinien z niego zrezygnować? Wraz z ekspertem obaliliśmy mity.

Gluten – co to jest?

– To białko zbudowane z gluteniny i gliadyny. Występuje w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. To ostatnie zboże jest specyficznym wyjątkiem. Nie jest bowiem zanieczyszczone glutenem, ale innymi zbożami. Takie zanieczyszczenie powstaje w czasie zbioru, przechowywania jak i transportu – wyjaśnia Joanna Skałecka, dietetyczka.

Gluten – w czym występuje?

Gluten występuje w pieczywie, makaronach, większości słodkich produktów, słonych przekąskach, piwie i różnych dodatkach żywnościowych. Istnieje także grupa produktów, w których producenci ukrywają gluten bardzo sprytnie. To między innymi: ryby w puszkach, dania z proszku, jogurty, mrożone warzywa i owoce, owoce suszone czy płatki śniadaniowe.

Produkty bogate w błonnik

Gluten – objawy nietolerancji

W młodym wieku najczęstsze objawy nietolerancji na gluten pochodzą z jelit. To bóle brzucha, wzdęcia, wymioty, spadek masy ciała. U osób dorosłych coraz częściej zauważa się pozajelitowe objawy: przewlekłe bóle głowy, depresja, bóle mięśniowe. Nie oznacza to jednak, że wymioty czy bóle brzucha po zjedzeniu makaronu z sosem zawsze oznaczają nietolerancję na gluten. Te objawy nie są charakterystyczne. – Dopiero badania endoskopowe i dalsza diagnostyka potrafią jednoznacznie stwierdzić chorobę. Na rynku istnieje obecnie wiele testów, lecz trudno tak naprawdę zweryfikować jakość takich badań – dodaje ekspertka.

Na nietolerancję glutenu dwa razy częściej niż mężczyźni chorują kobiety. W większym stopniu narażone są na to schorzenie także osoby z cukrzycą typu I oraz innymi wybranymi chorobami autoimmunologicznymi.

Gluten – kto powinien go unikać?

– Dieta bezglutenowa wskazana jest jedynie osobom z określonymi schorzeniami: celiakią, alergią na gluten, nietolerancją czy zespołem złego wchłaniania. Taka dieta wymaga szczególnej uwagi, by nie była uboga w żelazo, błonnik czy cynk – dodaje ekspertka. Dla tych osób gluten lub zboża zawierające gluten oraz produkty, które mogą być zanieczyszczone glutenem w czasie produkcji są absolutnie zabronione.

– Wówczas na etykiecie takich produktów widnieją komunikaty: „Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu/pszenicy”, „Na terenie zakładu produkcyjnego stosowane są surowce glutenowe/pszenica”, „Produkt może być zanieczyszczony glutenem/pszenicą”. Podstawę diety mają stanowić produkty z licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa – wyjaśnia dietetyczka.

Czystek dobry na wszystko? Poznaj jego właściwości

Chcesz przejść na dietę bezglutenową bez dodatnich wyników badań na tę dolegliwość? Popełnisz tym samym wielki błąd. Zdrowy organizm nie potrzebuje rezygnacji z glutenu. Pomimo tego, wiele osób właśnie w ten sposób stara wyleczyć się z bólu głowy czy dolegliwości żołądkowych.

To wynik opublikowania w 2011 roku badań prof. Petera Gibsona. Gastroenterolog stwierdził bowiem, że gluten może odpowiadać za zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Z badań wynikało także, że problem z glutenem dotyczy co trzeciej osoby na świecie. Po kilku latach prof. Gibson odwołał to, co mówił. Zła sława glutenu nadal jednak krąży.

 

Nietolerancja glutenu a celiakia

Warto pamiętać, że nietolerancja glutenu a celiakia to dwa różne schorzenia, często mylone ze sobą. Celiakia, inaczej nazywana też chorobą trzewną, najczęściej jest warunkowana genetycznie. Charakteryzuje się zanikiem kosmków jelitowych. Cierpi na nią jedynie 1 proc. populacji. Jest nieuleczalna.

Nietolerancja na gluten nie jest łatwa do zdiagnozowania. Tak naprawdę specjaliści nie wiedzą, co ją wywołuje. Nadwrażliwość najczęściej nie prowadzi do uszkodzenia wyściółki jelita.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Skałecka
Joanna Skałecka
dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

„Bergamotka jest prawdziwą skarbnicą witaminy A i C, pomaga przy przeziębieniach, ma pozytywny wpływ na psychikę, pomaga w stresie, ułatwia zasypianie oraz pogłębia sen” – mówi dr Grażyna Pająk

Joga powięziowa

„Na zajęciach jogi powięziowej masz czas, żeby zastanowić się, co się dzieje w twoim ciele, a ciało jest nośnikiem tego, co w głowie i w sercu” – mówi Patrycja Adaszewska, trenerka jogi powięziowej.

„Udowodniono, że kawa wykazuje szereg prozdrowotnych działań na pracę organizmu, dlatego znalazła się piramidzie prawidłowego żywienia”- mówi dr Agnieszka Jarosz

Aneta Cybula

„Jak ktoś dobrze wygląda, ładnie pachnie i umie się wysłowić, to nie może mieć HIV – osoby, które myślą w ten sposób, trafiają do szpitala już na etapie AIDS” – mówi dr Aneta Cybula, specjalistka chorób zakaźnych

Zainteresują cię również:

Nietolerancja histaminy - znasz jej objawy?

Nietolerancja histaminy – znasz jej objawy?

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Pszeniczny brzuch – masz go?

Celiakia - przyczyny, objawy, leczenie

Celiakia – czym jest? Jakie daje objawy i jakie są sposoby jej leczenia?

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

problemy skórne na szyi

Czym jest choroba Duhringa? Jak się objawia? Czy da się ją wyleczyć?

Ryż na 3 sposoby. Przepisy na bezglutenowe dania z wykorzystaniem ryżu

Akcja bez glutenu: kasza jaglana

Kasza jaglana – bohaterka wszystkich bezglutenowców

Vegan, wege, gluten free, eko – żadne z tych słów nie jest synonimem słowa „zdrowe”. Doktor Ania o tym, co jeść i jak kupować

Bagietka, dżemy, jedzenie na stole

„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska

gluten free

Gluten – w czym występuje? W czym jest najwięcej glutenu? Produkty bezglutenowe

gluten free

Uczulenie na gluten – jakie są charakterystyczne objawy u dzieci i dorosłych?

celiakia - ziarna zbóż

Celiakia – objawy agresji immunologicznej u dzieci i dorosłych

gluten

Jakie produkty zawierają gluten, czyli czego muszą unikać osoby z celiakią?

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

O co chodzi z tą pszenicą?

O co chodzi z tą pszenicą?

Akcja bez glutenu: mąka gryczana

Akcja bez glutenu: mąka gryczana

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Akcja bez glutenu: mąka ryżowa

Święta na bezglutenie

Święta na bezglutenie

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

ucho kobiety

Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą? Skuteczne domowe sposoby na zatkane ucho