3 min.
Infekcja bakteryjna za tobą? Sprawdź 5 rzeczy, które powinnaś zrobić po antybiotykoterapii

Antybiotyki / istockphoto.com
Najnowsze
28.01.2021
Milion nowych przypadków zaburzeń psychicznych we Włoszech. To skutek pandemii
28.01.2021
Dwie maski ochronne zamiast jednej? „To po prostu rozsądne”- mówi główny epidemiolog USA
27.01.2021
„Nowa nadzieja dla osób z depresją”. Zidentyfikowano białka, które mogą odpowiadać za zaburzenia nastroju
27.01.2021
Androgeny – czym są? Funkcje, badanie, nadmiar
27.01.2021
Fetysze – czym są, kiedy fetysz staje się niezdrowy?
Za tobą zapalenie oskrzeli, angina albo inna infekcja bakteryjna. Po tygodniu leżenia w łóżku i łykania dwa razy dziennie antybiotyków jesteś więc bardzo osłabiona. Trudność sprawiają ci zwykłe zakupy w osiedlowym sklepie, nie wspominając już o powrocie do pracy, gdzie wszystko wydaje ci się bardziej męczące. Myślisz, że to tylko kwestia czasu, ponieważ przez cały czas trwania antybiotykoterapii przyjmowałaś probiotyki? To nie wystarczy.
Spis treści
Antybiotyki – jakie jest ich zadanie?
– Antybiotyki to grupa leków, której zadaniem jest niszczenie bakterii. Ich stosowanie skutkuje niszczeniem groźnych, chorobotwórczych bakterii, ale także i tych korzystnych dla zdrowia. Nawet krótkotrwała terapia zmienia skład i liczebność drobnoustrojów zasiedlających przewód pokarmowy. Musimy pamiętać, że miejsce dobroczynnych bakterii zajmują drobnoustroje patogenne, a zmiany po terapii utrzymują się długo – tygodnie, miesiące lub lata. Ważne więc, żeby podczas terapii podawać probiotyk, a po zakończeniu terapii zadbać o odbudowę naturalnej flory jelitowej – wyjaśnia lek. med. Joanna Pietroń, internistka z Centrum Medycznego Damiana.
Właśnie skończyłaś opakowanie antybiotyku? Zobacz, co teraz!
Prebiotyki
Co na początek? Prebiotyki.
– Prebiotyki, czyli pokarm dla naszych bakterii. Nie zawierają one żadnych mikroorganizmów, tylko substancje pobudzające ich wzrost i pracę. Warto więc sięgać po owoce jagodowe, wiśnie, banany, topinambur, cykorię, jarmuż, zielone rośliny liściaste, szparagi, karczochy i cebulę – wymienia internistka.
Probiotyki
Po przebytej antybiotykoterapii konieczne jest też stosowanie probiotyków. Nie przestajemy więc ich łykać z chwilą zakończenia przyjmowania antybiotyku.
– Często polecamy probiotyki stworzone w laboratoriach. Część jest zarejestrowana jako produkty lecznicze, większość jako suplementy. Trzeba pamiętać, że należy stosować preparaty o udokumentowanym działaniu z określonym szczepem. W aptekach są powszechnie dostępne preparaty mające korzystny efekt w zapobieganiu biegunki poantybiotykowej. Po skończeniu terapii warto też sięgać po produkty zawierające naturalne probiotyki, takie jak: kefiry i kiszonki – dodaje specjalistka.
Aktywność fizyczna
Chociaż po przebytej chorobie jesteśmy bardzo osłabione, nie możemy rezygnować z odpowiedniej dawki ruchu. Po pracy wybierz się więc na spokojny spacer.
– Do powrotu do formy konieczna jest właściwa ilość ruchu. Nasze bakterie bytujące w jelitach lubią, gdy się ruszamy! Zwiększając aktywność fizyczną, możemy zwiększyć liczbę pożytecznych gatunków – dodaje lek. med. Joanna Pietroń.
Lekkostrawna dieta
Stosowanie antybiotyków często powoduje zaburzenia łaknienia. Tracimy apetyt, nic nam nie smakuje, a gdy już cokolwiek zjemy – zaraz zaczyna nas boleć żołądek i brzuch. Właśnie dlatego podczas przyjmowania leków ważna jest lekkostrawna dieta. Wyniszczony antybiotykami organizm potrzebuje witamin A i C oraz tych z grupy B. Sięgaj też po produkty zawierające duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. One także wzmocnią naszą odporność.
Rezygnacja z cukru
O czym jeszcze nie możemy zapomnieć? O szkodliwym wpływie cukru na organizm. Ubocznym skutkiem przyjmowania antybiotyków może być grzybica. A jak dobrze wiemy – jej rozwojowi sprzyja dieta bogata w cukry. Pamiętaj o tym, gdy po anginie czy innej infekcji bakteryjnej będziesz chciała poprawić sobie humor ciastkami lub tabliczką czekolady.
Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Pietroń
Internistka
Zobacz także

„Prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy dla kobiet w okresie rozrodczym to prawdziwy skarb” – o naszej odporności mówi dr Anna Romaniuk, mikrobiolog, immunolog, psychodietetyk

„Żaden inny narząd tak mocno, jak narząd bakteryjny, nie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki w naszym organizmie” – mówi doktor nauk biologicznych Patrycja Szachta

10 intymnych nawyków zdrowej kobiety. Zobacz, o co powinnaś zadbać
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

27.01.2021
Dr n. med. Aleksandra Gąsecka-van der Pol: pacjentom kardiologicznym brakuje pomocy psychologa. Wiele czynników ryzyka zawału serca wynika z innych problemów

27.01.2021
Angelika Kuźniak: Nie myśląc o śmierci, żyjemy tak, jakby świat miał poczekać. Nie poczeka. Nie ma co odkładać na później rozmów, wyznań, miłości

27.01.2021
„Często nie zdajemy sobie sprawy, jak bolesne są takie niewinne słowa, które odnoszą się do naszego własnego doświadczenia posiadania matki” – mówi Mira Marcinów, autorka książki „Bezmatek”

26.01.2021