Przejdź do treści

Infekcja bakteryjna za tobą? Sprawdź 5 rzeczy, które powinnaś zrobić po antybiotykoterapii

Antybiotyki / istockphoto.com
Antybiotyki / istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Za tobą zapalenie oskrzeli, angina albo inna infekcja bakteryjna. Po tygodniu leżenia w łóżku i łykania dwa razy dziennie antybiotyków jesteś więc bardzo osłabiona. Trudność sprawiają ci zwykłe zakupy w osiedlowym sklepie, nie wspominając już o powrocie do pracy, gdzie wszystko wydaje ci się bardziej męczące. Myślisz, że to tylko kwestia czasu, ponieważ przez cały czas trwania antybiotykoterapii przyjmowałaś probiotyki? To nie wystarczy. 

Antybiotyki – jakie jest ich zadanie?

– Antybiotyki to grupa leków, których zadaniem jest niszczenie bakterii. Ich stosowanie skutkuje niszczeniem groźnych, chorobotwórczych bakterii, ale także i tych korzystnych dla zdrowia. Nawet krótkotrwała terapia zmienia skład i liczebność drobnoustrojów zasiedlających przewód pokarmowy. Musimy pamiętać, że miejsce dobroczynnych bakterii zajmują drobnoustroje patogenne, a zmiany po terapii utrzymują się długo – tygodnie, miesiące lub lata. Ważne więc, żeby podczas terapii podawać probiotyk, a po zakończeniu terapii zadbać o odbudowę naturalnej flory jelitowej – wyjaśnia lek. med. Joanna Pietroń, internistka z Centrum Medycznego Damiana.

Właśnie skończyłaś opakowanie antybiotyku? Zobacz, co teraz!

Prebiotyki

Co na początek? Prebiotyki.

– Prebiotyki, czyli pokarm dla naszych bakterii. Nie zawierają one żadnych mikroorganizmów, tylko substancje pobudzające ich wzrost i pracę. Warto więc sięgać po owoce jagodowe, wiśnie, banany, topinambur, cykorię, jarmuż, zielone rośliny liściaste, szparagi, karczochy i cebulę – wymienia internistka.

Probiotyki

Po przebytej antybiotykoterapii konieczne jest też stosowanie probiotyków. Nie przestajemy więc ich łykać z chwilą zakończenia przyjmowania antybiotyku. 

– Często polecamy probiotyki stworzone w laboratoriach. Część jest zarejestrowana jako produkty lecznicze, większość jako suplementy. Trzeba pamiętać, że należy stosować preparaty o udokumentowanym działaniu z określonym szczepem. W aptekach są powszechnie dostępne preparaty mające korzystny efekt w zapobieganiu biegunce poantybiotykowej. Po skończeniu terapii warto też sięgać po produkty zawierające naturalne probiotyki, takie jak kefiry i kiszonki – dodaje specjalistka.

Antybiotyk a wirus

Aktywność fizyczna

Chociaż po przebytej chorobie jesteśmy bardzo osłabione, nie możemy rezygnować z odpowiedniej dawki ruchu. Po pracy wybierz się więc na spokojny spacer.

– Do powrotu do formy konieczna jest właściwa ilość ruchu. Nasze bakterie bytujące w jelitach lubią, gdy się ruszamy! Zwiększając aktywność fizyczną, możemy zwiększyć liczbę pożytecznych gatunków – dodaje lek. med. Joanna Pietroń.

Lekkostrawna dieta

Stosowanie antybiotyków często powoduje zaburzenia łaknienia. Tracimy apetyt, nic nam nie smakuje, a gdy już cokolwiek zjemy – zaraz zaczyna nas boleć żołądek i brzuch. Właśnie dlatego podczas przyjmowania leków ważna jest lekkostrawna dieta. Wyniszczony antybiotykami organizm potrzebuje witamin A i C oraz tych z grupy B. Sięgaj też po produkty zawierające duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. One także wzmocnią naszą odporność.

Rezygnacja z cukru

O czym jeszcze nie możemy zapomnieć? O szkodliwym wpływie cukru na organizm. Ubocznym skutkiem przyjmowania antybiotyków może być grzybica. A jak dobrze wiemy – jej rozwojowi sprzyja dieta bogata w cukry. Pamiętaj o tym, gdy po anginie czy innej infekcji bakteryjnej będziesz chciała poprawić sobie humor ciastkami lub tabliczką czekolady.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Pietroń

Internistka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.