Topinambur

Topinambur to roślina pochodząca z Ameryki Północnej. Jego nazwa wywodzi się od Indian z plemienia Topinamboore. Obecnie, słonecznik bulwiasty (nazywany również gruszką ziemną oraz karczochem jerozolimskim) bije rekordy popularności, mimo że w Europie jest uprawiany od osiemnastego wieku. Czemu zawdzięcza popularność i dlaczego dopiero teraz został dostrzeżony przez miłośników zdrowej kuchni?

Topinambur – jakie składniki się w nim znajdują?

Topinambur nie bez powodu wielbiony jest przez miłośników zdrowego odżywiania się. Topinambur jest bogatym źródłem inuliny, która wspomaga terapię przeciw cukrzycy typu drugiego. Inulina ma również fenomenalny wpływ na zmniejszenie insulinooporności oraz na rozwój flory bakteryjnej jelit. Z uwagi na to, że ma właściwości je pobudzające, topinambur jest zalecany również osobom skarżącym się na zaparcia.

Inulina świetnie sprawdza się również w walce ze złym cholesterolem, a w połączeniu z błonnikiem oraz pektynami obecnymi w tej bulwie ma również działanie detoksykujące (spożywanie posiłków z jego dodatkiem szczególnie pomoże osobom odczuwającym dolegliwości po spożyciu alkoholu). Topinambur jest również zalecany osobom odchudzającym się – dzięki dużej zawartości błonnika, daje uczucie pełności.

Topinambur, z uwagi na to, że jest bogatym źródłem potasu, reguluje również pracę serca, obniżając ciśnienie tętnicze. Natomiast zawarty w nim magnez oraz witaminy z grupy B mają dobroczynny wpływ na układ nerwowy.

Topinambur – jak smakuje?

Topinambur występuje w postaci bulwy, która jest niezwykle soczysta oraz słodka – jego smak przypomina nieco smak batatów, jednak jest zdecydowanie delikatniejszy. Mogą być gotowane, smażone a nawet pieczone (z bulwy można również wycisnąć sok, który świetnie sprawdza się w przypadku leczenia oparzeń oraz łagodzeniu łuszczycy oraz atopowego zapalenie skóry). Samą bulwę można również spożywać na surowo, krojąc ją w cienkie plastry.

Topinambur – jak przygotować?

Jeśli nie chcemy spożywać topinamburu w postaci surowej, możemy przyrządzić z niego frytki – bulwę należy oczyścić z ziemi, obrać, pokroić w paski i włożyć do rozgrzanego oleju. Należy mieć przy tym na uwadze, że frytki z topinamburu smażą się dłużej niż frytki z polskich ziemniaków.

Topinambur – jak się go uprawia?

Niestety, uprawa topinamburu nie jest zbyt popularna w Polsce – wszystko najprawdopodobniej wynika z niewiedzy rolników, którzy dalej stawiają na warzywo, które wciąż w Polsce jest najpopularniejsze – ziemniaki. Tymczasem, uprawa topinamburu jest banalnie prosta – wystarczy pokroić kilka bulw rośliny i włożyć do ziemi (najpopularniejszymi odmianami topinamburu w Polsce jest Albik oraz Rubik).

Najnowsze