Tych „Jajek Niespodzianek” dzieci w święta nie zjedzą. Powód? Salmonella

się ten artykuł?
W Wielkiej Brytanii 63 dzieci zatruło się salmonellą po spożyciu popularnych czekoladek. Podejrzane przypadki zachorowań związane z jedzeniem czekolady odnotowano w co najmniej ośmiu innych krajach. W ramach środków prewencyjnych określone partie słodyczy Ferrero są wycofywane ze sklepów, również z polskiego rynku.
Salmonella po spożyciu czekoladowych jajek?
Dzięki dochodzeniu Brytyjskiej Agencji Bezpieczeństwa Zdrowia (UKHSA) znaleziono związek między zgłoszonymi przypadkami zatrucia salmonellą w całej Wielkiej Brytanii a popularnymi jajkami Kinder. To właśnie na Wyspach 63 dzieci zaraziło się groźną bakterią. Przypadki odnotowano także w innych europejskich krajach, m.in. w Irlandii, Francji, Niemczech, Szwecji i Holandii.
Produkty, które potencjalnie mogą przenosić bakterie salmonelli to:
- jajka Kinder Surprise 20 g
- trójpaki jajek Kinder Surprise
Produkty te są opatrzone datą przydatności do spożycia między 11 lipca a 7 października 2022 r.
Ferrero dobrowolnie wycofało te produkty ze sprzedaży. Przedstawiciele Food Standards Agency poinformowali, że wszystkie jajka zostały wyprodukowane w tej samej fabryce w Belgii. Dlatego inne produkty Ferrero nie stanowią zagrożenia.
Ferrero has recalled selected batches of Kinder Surprise eggs because of the possible presence of salmonella.
If you have bought the below product, do not eat it. Instead, please contact Ferrero to obtain a full refund.
Read more: https://t.co/DKq1817qze https://t.co/wd2yNtOtac pic.twitter.com/j5ZmHUZZPP
— UK Health Security Agency (@UKHSA) April 4, 2022
Czy Jajka Niespodzianki znikną z polskich sklepów?
Jajka Niespodzianki to popularne słodycze kupowane w Polsce zwłaszcza przed Świętami Wielkanocnymi. Czy to znaczy, że w tym roku dzieci ich nie dostaną? Nic z tych rzeczy: nie wszystkie partie znikną ze sklepowych półek.
Firma Ferrero zdecydowała o dobrowolnym, zapobiegawczym wycofaniu ze sprzedaży określonych partii produktów:
- Kinder Niespodzianka Maxi 100g,
- Kinder Schokobons 46g, 125g, 200 g oraz
- Kinder Maxi Mix Peluche 133g, zawierających Schokobons,
Słodycze wycofane ze sprzedaży mają datę przydatności do spożycia pomiędzy 14 lipca 2022 a 18 września 2022. Wszystkie te produkty zostały wyprodukowane w Belgii.
Ferrero współpracuje z europejskimi organizacjami zajmującymi się bezpieczeństwem żywności w związku ze zgłoszonymi przypadkami salmonelli. Pomimo że w żadnym z produktów Kinder wprowadzonych na rynek nie wykryto salmonelli, a do Ferrero nie wpłynęła żadna skarga konsumencka, to firma traktuje sprawę niezwykle poważnie. Troska o konsumentów jest zawsze najwyższym priorytetem Ferrero – czytamy w komunikacie firmy.
Jednocześnie firma zaznaczyła, że wszystkie produkty Kinder Niespodzianka 20g – dystrybuowane na rynku polskim przez Ferrero Polska – są produkowane wyłącznie w Polsce, w fabryce w Belsku Dużym i w związku z tym wycofanie ich nie dotyczy. A to znaczy, że to jajko o podanej gramaturze oraz inne produkty Ferrero i Kinder dystrybuowane przez Ferrero Polska również nie podlegają wycofaniu ze sprzedaży. Można więc je spożywać bez obaw o swoje zdrowie.
Co z osobami, które zdążyły już kupić niebezpieczny produkt? Producent zaleca, aby go zachować i skontaktować się z zespołem ds. obsługi konsumenta: serwis.konsumencki@ferrero.com.
Współpracujemy ze sprzedawcami detalicznymi, aby zagwarantować, że wycofane produkty nie będą już dostępne w sprzedaży. Jeśli ktoś jest w posiadaniu jednego z tych produktów, nie powinien go spożywać – apelują przedstawiciele firmy
Salmonella: czy jest groźna?
Salmonella to bakteria, która odpowiada za nieżyt żołądkowo-jelitowy. Do zakażenia salmonellą dochodzi najczęściej przez spożycie zakażonego jedzenia – mleka, jaj, mięsa drobiowego lub przez spożycie wody zanieczyszczonej odchodami.
Objawy:
- silne bóle brzucha i głowy
- mdłości,
- wymioty,
- biegunka,
- podwyższona temperatura
- zapalenia jelita cienkiego i grubego
W przypadku łagodnych infekcji nie podaje się antybiotyku. Wskazane jest nawadnianie, przyjmowanie elektrolitów oraz lekkostrawna dieta. Antybiotykoterapia jest wskazana u osób z ciężką biegunką, wysoką gorączką oraz objawami bakteriemii (czyli przedostania się bakterii do krwi). Bardzo często antybiotyk wdraża się u pacjentów o zwiększonym ryzyku zakażenia ogólnoustrojowego (dzieci do 5. roku życia, osoby starsze). Antybiotykoterapię wdraża się na podstawie badania kału i identyfikacji szczepu bakterii.
źródło:www.food.gov.uk
Polecamy

„Ból jest ważną wskazówką, aby wyjaśnić, dlaczego nasz organizm nie funkcjonuje tak, jak byśmy tego chcieli”. O odczuwaniu bólu i jego eliminowaniu bez leków mówi osteopata Ireneusz Mierzejewski

„Chory czuje dotyk, lecz nie potrafi odczuwać bólu. Nie poci się i nie odczuwa temperatury”. O syndromie CIPA mówi Agnieszka Mrozowicz

Czym jest ból korzonków? Jak sobie z nim radzić?
