Przejdź do treści

Wypadają ci włosy i męczy cię ciągłe zmęczenie? Sprawdź, czy nie masz niedoboru ferrytyny

Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Regularnie badasz poziom żelaza w organizmie? To świetnie! Nie zapominaj jednak o sprawdzaniu poziomu ferrytyny, szczególnie jeśli męczy cię spadek energii i brak koncentracji. Kto jest szczególnie narażony na jej zbyt niskie wskaźniki i jak możemy je podnieść? Wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie dietetyczka Iwona Pasieczna.

Sprawdź, czy nie masz tych objawów

Jeśli zauważasz u siebie takie objawy, jak:

  • wypadanie włosów,
  • ciągłe zmęczenie,
  • brak koncentracji,
  • łamliwe paznokcie,
  • sucha skóra,
  • zmiany trądzikowe,

… koniecznie zbadaj poziom żelaza i ferrytyny – podkreśla dietetyczka Iwona Pasieczna na swoim profilu na Instagramie.

Żelazo jest nam wszystkim dobrze znane, ale czym właściwie jest ferrytyna?

Ferrytyna jest białkiem, którego rolą jest magazynowanie żelaza. Około 70 proc. żelaza wchłanianego przez przewód pokarmowy jest przenoszone do szpiku kostnego, gdzie jest wbudowywane w cząsteczkę hemoglobiny. Pozostała część żelaza, czyli około 30 proc., jest magazynowana między innymi w ferrytynie” – wyjaśnia ekspertka.

Jak dodaje, ferrytyna jest też białkiem ostrej fazy, co oznacza w praktyce, że może stanowić marker stanu zapalnego. Poziom ferrytyny będzie zatem wzrastał wtedy, kiedy w organizmie toczy się stan zapalny.

Twoja skóra głowy daje ci znaki! Jak przewidzieć wypadanie włosów? Wyjaśnia Marta Klowan

Jakie są normy i kto jest szczególnie narażony?

Jak podkreśla dietetyczka, zakresy referencyjne mówiące o prawidłowej ilości ferrytyny w organizmie są bardzo szerokie – to 15-400 µg/l u mężczyzn i 10-200 µg/l u kobiet. Natomiast wartość funkcjonalna ferrytyny wynosi 70-80 µg/l.

Iwona Pasieczna zaznacza, że niektóre grupy osób są bardziej narażone na niedobór ferrytyny. To między innymi:

  • osoby przyjmujące leki IPP, które obniżają kwasowość soku żołądkowego, co zmniejsza przyswajalność żelaza;
  • osoby z chorobami, które utrudniają wchłanianie żelaza (np. choroba Leśniowskiego Crohna, zakażenie Helicobacter pylori, celiakia, pasożyty, pozostałe choroby zapalne jelit);
  • osoby, które w wyniku różnych przyczyn utraciły sporą część krwi, np. obfite miesiączki u kobiet, zabiegi operacyjne czy krwotoki;
  • osoby na dietach wegetariańskich lub wegańskich.
kobieta, rak piersi

Jak podnieść ferrytynę?

Przebadałaś się pod kątem ilości ferrytyny w organizmie i badania wykazały niedobór tego składnika? Iwona Pasieczna podpowiada, jak możesz zmienić swoją dietę, żeby podnieść poziom ferrytyny. Według niej do diety warto wprowadzić:

  • czerwone mięso,
  • jaja (szczególnie żółtka),
  • tłuste ryby,
  • zielone warzywa liściaste,
  • orzechy,
  • pestki (np. dyni).

Dietetyczka podkreśla, że warto zadbać też o odpowiednią suplementację. Poleca przyjmowanie:

  • probiotyków (szczególnie ważny jest szczep Lactobacillus plantarum 299v),
  • laktoferyny,
  • witamin z grupy B.

Unikaj w jednym posiłku produktów, które utrudniają wchłanianie żelaza: kawy i herbaty oraz produktów bogatych w wapń, czyli głównie mleka i produktów mlecznych. Uzupełniaj żywienie w witaminę C (zwiększa przyswajalność żelaza), np. poprzez spożywanie pietruszki czy papryki czerwonej” – radzi Pasieczna.

Ekspertka dodaje, że nie poleca od razu suplementacji samym żelazem (chyba, że lekarz zasugeruje inaczej), ponieważ może ono powodować problemy związane z przewodem pokarmowym, takie jak: wzdęcia, zaparcia czy bóle brzucha.

Iwona Pasieczna – kim jest?

Iwona Pasieczna jest dietetyczką kliniczną i trenerką personalną. Prowadzi w mediach społecznościowych profil @i_pasieczna, który obserwuje coraz więcej osób. W przystępny sposób wyjaśnia tam zawiłości związane z dietą, szczególnie przy różnych chorobach. Warto śledzić jej profil!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.