Przejdź do treści

Kuchenna ścierka – siedlisko bakterii. Czy na pewno używasz jej tylko do osuszania naczyń?

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Krótka Instrukcja. O Poronieniu – zobacz, jak powstawała. O czym jest? WIDEO
Całująca się para
Preferencje seksualne a zaburzenia parafilne. Czym się od siebie różnią i dlaczego to istotna różnica? Wyjaśnia seksuolożka Małgorzata Iwanek
Stelios Kerasidis / instagram
„Bądźmy jeszcze cierpliwi, a wkrótce będziemy mogli znów pływać w morzu…” Posłuchajcie 7-letniego geniusza i jego „walca izolacji”
Lubczyk i jego właściwości zdrowotne
Lubczyk i jego właściwości zdrowotne
Jajka - wielkanoc
Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Może zdarza ci się także wytrzeć nią mokry blat albo ręce po krojeniu mięsa. A co robisz z mokrym jabłkiem? W tej sytuacji też przydaje się kuchenny ręcznik. Niestety, jeśli ma on wiele zastosowań w kuchni i używany jest przez kilku domowników, może odpowiadać za zatrucie pokarmowe.

Naukowcy z Uniwersytetu Maurytyjskiego przebadali 100 ręczników, które były używane w gospodarstwach domowych przez miesiąc. Po sprawdzeniu ich pod mikroskopem zauważyli coś, co na pewno by cię zaniepokoiło! Były to bakterie E. coli, zwane także pałeczkami okrężnicy, które pochodzą m.in. z odchodów. Znaleźli je aż na połowie badanych ścierek. Dodatkowo na blisko 40 proc. odkryto enterokoki, a na ok. 15 proc. – bakterie gronkowca.

Zagrożeniem są przede wszystkim ścierki „wielozadaniowe”. Już samo używanie jednego ręczniczka do wycierania naczyń i rąk zwiększa ryzyko pojawienia się tych bakterii. A ich rozwojowi sprzyja przede wszystkim mokre środowisko. Jednak najbardziej narażone na kontakt z bakteriami E. coli były ścierki kuchenne używane przez osoby przygotowujące często potrawy mięsne. Roznoszeniu tych bakterii sprzyja również liczba osób w rodzinie. W domach zamieszkanych przez wiele pokoleń i tych, w których było dużo dzieci, ręczniki były w najgorszym stanie.

Pranie pościeli a roztocza, katar, alergia, problemy skórne, astma.

Jak to się może skończyć?

Kontakt z bakteriami E. coli może doprowadzić najczęściej do zatrucia pokarmowego, objawiającego się wymiotami i biegunką. Co prawda rzadko, ale może też dojść do zapalenia opon mózgowych (taki scenariusz zdarza się w przypadku noworodków), a nawet sepsy. Bakterie E. coli, których jest 200 rodzajów, wchodzą w skład flory bakteryjnej człowieka i zwierząt, a znajdują się wyłącznie w jelicie grubym. Wtedy nie stanowią zagrożenia, a nawet przynoszą korzyści. Odpowiadają za produkcję witamin K i B. Jednak gdy dostaną się w inne rejony organizmu, mogą wywołać chorobę. Są niebezpieczne przede wszystkim dla dzieci, osób starszych i tych z obniżoną odpornością. Pierwsze objawy zatrucia mogą się pojawić po kilku godzinach od zjedzenia zakażonego produktu. Lepiej wtedy nie powstrzymywać wymiotów, bo pozwolą organizmowi się oczyścić. Jeśli nie przechodzą w ciągu dwóch-trzech dni, należy zgłosić się do lekarza.

W jaki sposób bakterie E. coli trafiają do kuchni? Pierwsze, co przychodzi na myśl, to nieodpowiednia higiena, a dokładnie niemycie rąk tuż przed rozpoczęciem gotowania. Jednak bakterie mogą trafić na kuchenne sprzęty również podczas przygotowywania surowego mięsa. Latem roznoszone są przez muchy, które siadają dosłownie na wszystkim. Dlatego tak ważne jest również dokładne mycie owoców i warzyw.

Kiedy ręcznik jest czysty?

Oczywiście gdy jest często wymieniany. Eksperci podpowiadają, by najlepiej robić to codziennie albo wtedy, kiedy przygotowywane było jedzenie. Rozwiązaniem mogą też być papierowe ręczniki, wyrzucane po każdym użyciu, chociaż nie jest to do końca ekologiczny sposób. Nie powinno się też używać mokrej ścierki.

Dobrym rozwiązaniem będzie także używanie kilku ściereczek do różnych celów. Można je podzielić na te do wycierania naczyń, rąk, do kontaktu z mięsem czy owocami. Na szczęście bakterie E. coli giną już w temperaturze 60 stopni Celsjusza. To minimalna temperatura, w jakiej powinno się prać ręczniki i ścierki. Żeby mieć pewność, że po praniu są one wolne od bakterii, lepiej ustawić temperaturę wody na 90 stopni Celsjusza. A od czasu do czasu po prostu je wygotować.

Jak jeszcze ochronić kuchnię przed bakteriami?

Zastosuj tych kilka prostych zasad, a będziesz mieć pewność, że twoja kuchnia jest czysta. Nieodpowiednia higiena podczas przygotowywania potraw może być przyczyną zatruć pokarmowych:

1. Jedzenie powinno mieć kontakt z naczyniami umytymi w ciepłej wodzie z detergentem.

2. Za pomocą detergentu należy też czyścić blat kuchenny. Warto go zdezynfekować sprayem antybakteryjnym.

3. Zmywak albo gąbka już po dwóch dniach mogą być roznosicielami bakterii. Wymieniaj je raz w tygodniu, ponieważ badania pokazały, że nawet dezynfekowanie ich nie pomaga. Na gąbce potrafi być 10 mln bakterii na 2,5 cm, więc jest 200 razy brudniejsza niż deska sedesowa.

4. Przed przygotowaniem jedzenia należy dokładnie umyć i zdezynfekować miejsca, z których będzie się korzystać.

5. Warto mieć osobne noże i deski do krojenia mięsa (w szczególności drobiu) i warzyw.

6. Nóż po każdym użyciu trzeba dokładnie umyć, a najlepiej zdezynfekować.

7. Drewniane deski należy regularnie wymieniać (podobnie jak inne drewniane akcesoria), a także dezynfekować za pomocą octu. To w nich najszybciej zagnieżdżają się bakterie. Dlatego do krojenia mięsa lepsze będą deski plastikowe. Jednak najłatwiej utrzymać w czystości te szklane.

8. Po kontakcie z surowym mięsem koniecznie trzeba umyć ręce.

9. W trakcie gotowania lepiej nie dotykać zwierząt, a także ich nie podkarmiać.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Atopowa skóra i częsta dezynfekcja rąk. Poznaj metody na poprawę stanu podrażnionej skóry

Atopowa skóra i częsta dezynfekcja rąk. Poznaj metody na poprawę stanu podrażnionej skóry

Okulary trzymane w dłoni

Okularniku, jak często myjesz swoje okulary? W czasach pandemii koronawirusa to bardzo ważna rzecz!

Dzieci śpiewają

Antywirusowy rap podbija Internet. Dzieci śpiewająco tłumaczą, dlaczego ważne jest, by zostać w domu w czasie pandemii koronawirusa

mycie rąk

Jak prawidłowo myć ręce? Poradnik koronawirus

żel antybakteryjny

Antybakteryjny żel do rąk. Sprawdź, jak wybrać bezpieczny

ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy – zastosowania od pielęgnacji przez sprzątanie do jedzenia

Kobieta z tatuażem

Tatuaż – jak się przygotować do zabiegu i o czym pamiętać po wykonaniu?

Nie kładź się spać w ubraniach!

Trądzik, infekcja, wysypka. Mogą cię spotkać, jeśli po powrocie do domu popełniasz jeden błąd

malująca się kobieta

Twój tusz do rzęs to siedlisko bakterii. Jak dbać o kosmetyki i akcesoria kosmetyczne?

sprzątanie

Jak odkurzać, myć podłogi i czyścić szafki, żeby nie zaszkodzić kręgosłupowi? Sposoby na wygraną potyczkę z porządkami zdradza fizjoterapeuta Paweł Turski

Rzeczy, na których jest najwięcej brudu

6 najbrudniejszych rzeczy w twoim domu

Kobieta podczas kąpieli w wannie

Częste mycie skraca życie? Ekspert Kosmetyczny tłumaczy, czy nadużywanie kąpieli szkodzi

śmiejąca się kobieta

5 mitów o zdrowiu zębów

kobieta poprawia pościel

Jak pozbyć się roztoczy kurzu domowego? Podpowiada Joanna Jamroz-Brzeska, Mama Alergolog

Czego nie robić podczas infekcji intymnej?

„Żonom zawsze powtarzam, że smacznie przyrządzony obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża”. Lucyna Ćwierczakiewiczowa i jej „365 obiadów”

pływalnia basen

Kąpiel z dreszczykiem, czyli co na nas czeka na publicznych kąpieliskach?

Higiena intymna w podróży. Niezbędne rzeczy, które powinnaś mieć w wakacyjnym bagażu

10 rzeczy w twoim domu, które czyścisz źle, za rzadko lub wcale

Obsesyjne sprzątanie – jeszcze nawyk czy już choroba?

telefon kobieta

Smartfon brudniejszy niż toaleta? Niestety…

Hemoroidy w ciąży – jak sobie z nimi radzić?

Jak zminimalizować ilość kurzu w domu

Chyba powoli czas na wiosenne porządki. Dlatego spieszymy z radą, jak zminimalizować ilość kurzu w domu

kobieta zęby truskawki

Myślisz, że skoro regularnie szczotkujesz, to możesz być spokojna o biel swojego uśmiechu? Oto 11 rzeczy, które niszczą twoje zęby

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images

Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.