Przejdź do treści

Kuchenna ścierka – siedlisko bakterii. Czy na pewno używasz jej tylko do osuszania naczyń?

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
„Miękki brzuch to też dobry seks”. Pani Fizjotrener ostrzega, że zbyt twardy brzuch ma negatywny wpływ na zdrowie kobiet
Dlaczego odkażanie ran wodą utlenioną to zły pomysł? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Coraz młodsi Polacy mają zawał. Co robimy źle?
WHO: region Europy zmierza w kierunku końca pandemii
Mity – najwięksi wrogowie dobrego seksu. Obalamy wszystkie!

Może zdarza ci się także wytrzeć nią mokry blat albo ręce po krojeniu mięsa. A co robisz z mokrym jabłkiem? W tej sytuacji też przydaje się kuchenny ręcznik. Niestety, jeśli ma on wiele zastosowań w kuchni i używany jest przez kilku domowników, może odpowiadać za zatrucie pokarmowe.

Naukowcy z Uniwersytetu Maurytyjskiego przebadali 100 ręczników, które były używane w gospodarstwach domowych przez miesiąc. Po sprawdzeniu ich pod mikroskopem zauważyli coś, co na pewno by cię zaniepokoiło! Były to bakterie E. coli, zwane także pałeczkami okrężnicy, które pochodzą m.in. z odchodów. Znaleźli je aż na połowie badanych ścierek. Dodatkowo na blisko 40 proc. odkryto enterokoki, a na ok. 15 proc. – bakterie gronkowca.

Zagrożeniem są przede wszystkim ścierki „wielozadaniowe”. Już samo używanie jednego ręczniczka do wycierania naczyń i rąk zwiększa ryzyko pojawienia się tych bakterii. A ich rozwojowi sprzyja przede wszystkim mokre środowisko. Jednak najbardziej narażone na kontakt z bakteriami E. coli były ścierki kuchenne używane przez osoby przygotowujące często potrawy mięsne. Roznoszeniu tych bakterii sprzyja również liczba osób w rodzinie. W domach zamieszkanych przez wiele pokoleń i tych, w których było dużo dzieci, ręczniki były w najgorszym stanie.

Pranie pościeli a roztocza, katar, alergia, problemy skórne, astma.

Jak to się może skończyć?

Kontakt z bakteriami E. coli może doprowadzić najczęściej do zatrucia pokarmowego, objawiającego się wymiotami i biegunką. Co prawda rzadko, ale może też dojść do zapalenia opon mózgowych (taki scenariusz zdarza się w przypadku noworodków), a nawet sepsy. Bakterie E. coli, których jest 200 rodzajów, wchodzą w skład flory bakteryjnej człowieka i zwierząt, a znajdują się wyłącznie w jelicie grubym. Wtedy nie stanowią zagrożenia, a nawet przynoszą korzyści. Odpowiadają za produkcję witamin K i B. Jednak gdy dostaną się w inne rejony organizmu, mogą wywołać chorobę. Są niebezpieczne przede wszystkim dla dzieci, osób starszych i tych z obniżoną odpornością. Pierwsze objawy zatrucia mogą się pojawić po kilku godzinach od zjedzenia zakażonego produktu. Lepiej wtedy nie powstrzymywać wymiotów, bo pozwolą organizmowi się oczyścić. Jeśli nie przechodzą w ciągu dwóch-trzech dni, należy zgłosić się do lekarza.

W jaki sposób bakterie E. coli trafiają do kuchni? Pierwsze, co przychodzi na myśl, to nieodpowiednia higiena, a dokładnie niemycie rąk tuż przed rozpoczęciem gotowania. Jednak bakterie mogą trafić na kuchenne sprzęty również podczas przygotowywania surowego mięsa. Latem roznoszone są przez muchy, które siadają dosłownie na wszystkim. Dlatego tak ważne jest również dokładne mycie owoców i warzyw.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kiedy ręcznik jest czysty?

Oczywiście gdy jest często wymieniany. Eksperci podpowiadają, by najlepiej robić to codziennie albo wtedy, kiedy przygotowywane było jedzenie. Rozwiązaniem mogą też być papierowe ręczniki, wyrzucane po każdym użyciu, chociaż nie jest to do końca ekologiczny sposób. Nie powinno się też używać mokrej ścierki.

Dobrym rozwiązaniem będzie także używanie kilku ściereczek do różnych celów. Można je podzielić na te do wycierania naczyń, rąk, do kontaktu z mięsem czy owocami. Na szczęście bakterie E. coli giną już w temperaturze 60 stopni Celsjusza. To minimalna temperatura, w jakiej powinno się prać ręczniki i ścierki. Żeby mieć pewność, że po praniu są one wolne od bakterii, lepiej ustawić temperaturę wody na 90 stopni Celsjusza. A od czasu do czasu po prostu je wygotować.

Jak jeszcze ochronić kuchnię przed bakteriami?

Zastosuj tych kilka prostych zasad, a będziesz mieć pewność, że twoja kuchnia jest czysta. Nieodpowiednia higiena podczas przygotowywania potraw może być przyczyną zatruć pokarmowych:

1. Jedzenie powinno mieć kontakt z naczyniami umytymi w ciepłej wodzie z detergentem.

2. Za pomocą detergentu należy też czyścić blat kuchenny. Warto go zdezynfekować sprayem antybakteryjnym.

3. Zmywak albo gąbka już po dwóch dniach mogą być roznosicielami bakterii. Wymieniaj je raz w tygodniu, ponieważ badania pokazały, że nawet dezynfekowanie ich nie pomaga. Na gąbce potrafi być 10 mln bakterii na 2,5 cm, więc jest 200 razy brudniejsza niż deska sedesowa.

4. Przed przygotowaniem jedzenia należy dokładnie umyć i zdezynfekować miejsca, z których będzie się korzystać.

5. Warto mieć osobne noże i deski do krojenia mięsa (w szczególności drobiu) i warzyw.

6. Nóż po każdym użyciu trzeba dokładnie umyć, a najlepiej zdezynfekować.

7. Drewniane deski należy regularnie wymieniać (podobnie jak inne drewniane akcesoria), a także dezynfekować za pomocą octu. To w nich najszybciej zagnieżdżają się bakterie. Dlatego do krojenia mięsa lepsze będą deski plastikowe. Jednak najłatwiej utrzymać w czystości te szklane.

8. Po kontakcie z surowym mięsem koniecznie trzeba umyć ręce.

9. W trakcie gotowania lepiej nie dotykać zwierząt, a także ich nie podkarmiać.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Potliwość stóp – przyczyny, leczenie, domowe sposoby

Higiena snu – sposoby na spokojny sen niemowlaka

Kobieta zakrywa się kapeluszem

Optometrystka Justyna Nater: Warto myć powieki, tak samo jak myjemy regularnie zęby. To powinna być standardowa poranna i wieczorna rutyna

Ekspert ostrzega przed środkami do dezynfekcji

Ekspert ostrzega przed środkami do dezynfekcji. „Ekspozycja na nie dramatycznie uszkodziła naszą odporność”

Co ma wspólnego lodówka z toaletą? Blogerka Sylwia Majcher wyjaśnia

Węgorczyca (strongyloidoza) – objawy i leczenie choroby

Szczoteczki do zębów

„Mama Dentystka”: prawie 4 miliony Polaków nie myje zębów, 800 tys. w ogóle nie ma w swojej łazience szczoteczki

Częste mycie skraca życie? W czasie pandemii wiele osób zaczęło kierować się tą zasadą

Częste mycie skraca życie? W czasie pandemii wiele osób zaczęło kierować się tą zasadą

Pies w wannie

Mama Chemik: Substancje wchodzące w skład środków czystości mogą wnikać przez skórę. Szczególnie jeśli bierzemy właśnie gorącą kąpiel

Rzeczy, na których jest najwięcej brudu

6 najbrudniejszych rzeczy w twoim domu

Kobieta wyciera szklankę ścierką

Mama Chemik: bakterie, grzyby i wirusy kolonizują nasze gąbki w zastraszającym tempie, a my często nie jesteśmy tego nawet świadomi

7 powodów, dla których potrzebna jest higiena. Nie chodzi tylko o zdrową skórę i mniej zakażeń

Czego nie robić podczas infekcji intymnej?

Ucho – budowa, funkcje, choroby i higiena

sprzątanie

Jak odkurzać, myć podłogi i czyścić szafki, żeby nie zaszkodzić kręgosłupowi? Sposoby na wygraną potyczkę z porządkami zdradza fizjoterapeuta Paweł Turski

Kobieta podaje drugiej podpaskę

Szkocja pierwszym krajem, w którym środki higieniczne używane podczas okresu będą bezpłatne

Mama z córkąsprzątają kuchnię

Mama Chemik: sprzątanie szkodzi tak samo jak palenie papierosów

„Krwawy problem. Ubóstwo menstruacyjne: dlaczego i jak musimy je zakończyć”. Pierwszy na świecie raport dotyczący higieny menstruacyjnej

„Krwawy problem. Ubóstwo menstruacyjne: dlaczego i jak musimy je zakończyć”. Pierwszy na świecie raport dotyczący higieny menstruacyjnej

Chłopiec wkłada ciuchydo pralki

Zadbaj o swoje zdrowie i wyczyść pralkę! Apeluje Mama Chemik

czesanie włosów

Wszy – jak im przeciwdziałać, jak zwalczyć?

Odkażasz ciągle dłonie? Sprawdź, czy na pewno robisz to dobrze

Jak pozbyć się much z domu? 5 sprawdzonych sposobów

Czym myć lodówkę? Czyszczenie lodówki sodą lub octem

Jak często prać stanik? Robimy to zbyt rzadko

Najpopularniejsze

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

MCH – co to, podwyższone i poniżej normy. MCH w morfologii

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

laboratorium

D-dimery – co to jest? Jak obniżyć zbyt wysoki poziom?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

ucho kobiety

Domowe sposoby na zatkane ucho. Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Seks – 5 błędów, które popełniają kobiety

Badanie krwi AST - co to jest i jak interpretować wyniki?

Badanie krwi AST – co to jest i jak interpretować wyniki?

Respirator

Jak wygląda intubacja i podłączenie pacjenta do respiratora? Wyjaśnia anestezjolożka Zofia Patyna-Giżejowska

×