Przejdź do treści

Kuchenna ścierka – domowa trucicielka

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Musimy przestać wierzyć w te medyczne mity! Wraz z ekspertami obaliliśmy 10 z nich
Flower photo created by freepik - www.freepik.com
Zastanawiałaś się kiedyś, jak to jest wybierać między ciepłym posiłkiem a komfortem podczas okresu? One tak. I postanowiły coś z tym zrobić!
łóżko para nóg
Jak wywabić plamy po seksie z pościeli? Poznaj kilka przydatnych trików
Które ćwiczenia na macie najlepiej wyrzeźbią twoje ciało? Odpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Dieta a choroba tarczycy. O najczęściej popełnianych błędach pisze dietetyczka Anna Reguła

Ręcznik kuchenny, jeśli ma wiele zastosowań w kuchni i używany jest przez kilku domowników, może odpowiadać za zatrucie pokarmowe.

Naukowcy z Uniwersytetu Maurytyjskiego przebadali 100 ręczników, które były używane w gospodarstwach domowych przez miesiąc. Po sprawdzeniu ich pod mikroskopem zauważyli coś, co na pewno by cię zaniepokoiło! Były to bakterie E. coli, zwane także pałeczkami okrężnicy, które pochodzą m.in. z odchodów. Znaleźli je aż na połowie badanych ścierek. Dodatkowo na blisko 40 proc. odkryto enterokoki, a na ok. 15 proc. – bakterie gronkowca. Zagrożeniem są przede wszystkim ścierki „wielozadaniowe”. Już samo używanie jednego ręczniczka do wycierania naczyń i rąk zwiększa ryzyko pojawienia się tych bakterii. A ich rozwojowi sprzyja przede wszystkim mokre środowisko. Jednak najbardziej narażone na kontakt z bakteriami E. coli były ścierki kuchenne używane przez osoby przygotowujące często potrawy mięsne. Roznoszeniu tych bakterii sprzyja również liczba osób w rodzinie. W domach zamieszkanych przez wiele pokoleń i tych, w których było dużo dzieci, ręczniki były w najgorszym stanie.

Jak to się może skończyć?

Kontakt z bakteriami E. coli może doprowadzić najczęściej do zatrucia pokarmowego, objawiającego się wymiotami i biegunką. Co prawda rzadko, ale może też dojść do zapalenia opon mózgowych (taki scenariusz zdarza się w przypadku noworodków), a nawet sepsy. Bakterie E. coli, których jest 200 rodzajów, wchodzą w skład flory bakteryjnej człowieka i zwierząt, a znajdują się wyłącznie w jelicie grubym. Wtedy nie stanowią zagrożenia, a nawet przynoszą korzyści. Odpowiadają za produkcję witamin K i B. Jednak gdy dostaną się w inne rejony organizmu, mogą wywołać chorobę. Są niebezpieczne przede wszystkim dla dzieci, osób starszych i tych z obniżoną odpornością. Pierwsze objawy zatrucia mogą się pojawić po kilku godzinach od zjedzenia zakażonego produktu. Lepiej wtedy nie powstrzymywać wymiotów, bo pozwolą organizmowi się oczyścić. Jeśli nie przechodzą w ciągu dwóch-trzech dni, należy zgłosić się do lekarza.

W jaki sposób bakterie E. coli trafiają do kuchni? Pierwsze, co przychodzi na myśl, to nieodpowiednia higiena, a dokładnie niemycie rąk tuż przed rozpoczęciem gotowania. Jednak bakterie mogą trafić na kuchenne sprzęty również podczas przygotowywania surowego mięsa. Latem roznoszone są przez muchy, które siadają dosłownie na wszystkim. Dlatego tak ważne jest również dokładne mycie owoców i warzyw.

Kiedy ręcznik jest czysty?

Oczywiście gdy jest często wymieniany. Eksperci podpowiadają, by najlepiej robić to codziennie albo wtedy, kiedy przygotowywane było jedzenie. Rozwiązaniem mogą też być papierowe ręczniki, wyrzucane po każdym użyciu, chociaż nie jest to do końca ekologiczny sposób. Nie powinno się też używać mokrej ścierki. Dobrym rozwiązaniem będzie także używanie kilku ściereczek do różnych celów. Można je podzielić na te do wycierania naczyń, rąk, do kontaktu z mięsem czy owocami. Na szczęście bakterie E. coli giną już w temperaturze 60 stopni Celsjusza. To minimalna temperatura, w jakiej powinno się prać ręczniki i ścierki. Żeby mieć pewność, że po praniu są one wolne od bakterii, lepiej ustawić temperaturę wody na 90 stopni Celsjusza. A od czasu do czasu po prostu je wygotować.

Jak jeszcze ochronić kuchnię przed bakteriami?

Zastosuj tych kilka prostych zasad, a będziesz mieć pewność, że twoja kuchnia jest czysta. Nieodpowiednia higiena podczas przygotowywania potraw może być przyczyną zatruć pokarmowych:

1. Jedzenie powinno mieć kontakt z naczyniami umytymi w ciepłej wodzie z detergentem.

2. Za pomocą detergentu należy też czyścić blat kuchenny. Warto go zdezynfekować sprayem antybakteryjnym.

3. Zmywak albo gąbka już po dwóch dniach mogą być roznosicielami bakterii. Wymieniaj je raz w tygodniu, ponieważ badania pokazały, że nawet dezynfekowanie ich nie pomaga. Na gąbce potrafi być 10 mln bakterii na 2,5 cm, więc jest 200 razy brudniejsza niż deska sedesowa.

4. Przed przygotowaniem jedzenia należy dokładnie umyć i zdezynfekować miejsca, z których będzie się korzystać.

5. Warto mieć osobne noże i deski do krojenia mięsa (w szczególności drobiu) i warzyw.

6. Nóż po każdym użyciu trzeba dokładnie umyć, a najlepiej zdezynfekować.

7. Drewniane deski należy regularnie wymieniać (podobnie jak inne drewniane akcesoria), a także dezynfekować za pomocą octu. To w nich najszybciej zagnieżdżają się bakterie. Dlatego
do krojenia mięsa lepsze będą deski plastikowe. Jednak najłatwiej utrzymać w czystości te szklane.

8. Po kontakcie z surowym mięsem koniecznie trzeba umyć ręce.

9. W trakcie gotowania lepiej nie dotykać zwierząt, a także ich nie podkarmiać.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Polecamy

Dr Katarzyna Pogoda

„Wielką radość sprawia mi obserwowanie, jak kobiety po leczeniu świetnie się realizują, zmieniają podejście do życia, nabierają sił i energii do działania” – mówi dr Katarzyna Pogoda, onkolog kliniczny

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

Zainteresują cię również:

Kombucza – stwórz sobie własny probiotyk

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien?

istockphoto.com

Zła strona soli. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Jak kupować chleb?

Tego NIE pij przed treningiem

Tych napojów nie należy pić przed treningiem

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

5 największych kuchennych mitów

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Unsplash.com

Czy dieta wegańska i dieta wegetariańska mogą nas ustrzec przed chorobami? Będziesz zaskoczona

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

istockphoto.com

Jaka woda jest zdrowsza dla naszego organizmu – ciepła czy zimna? Odpowiada dietetyczka

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

woda kokosowa

Woda kokosowa odmładza? Poznaj fakty i mity na jej temat

grzyby

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia