4 min.
Berberyna na insulinooporność? Farmaceutka Zosia Winczewska wyjaśnia, dlaczego może być skuteczna

Berberyna na insulinooporność? Farmaceutka Zosia Winczewska wyjaśnia, dlaczego może być skuteczna / Unsplash
Berberyna to substancja, która ostatnio przyciągnęła uwagę naukowców zajmujących się insulinopornością. Nie bez powodu. Farmaceutka Zosia Winczewska tłumaczy, dlaczego może być pomocna dla osób, które się z nią zmagają.
Berberyna w insulinooporności
Jak podkreśla Zosia Winczewska, zainteresowanie tematem insulinooporności (IO) stale rośnie, bo z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej zmaga się coraz większa część populacji. Według niej pomocna może być berberyna, która w ostatnich latach przyciąga uwagę naukowców.
„To naturalny alkaloid pozyskiwany z krzewu berberysu, któremu przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych, w tym w kontekście zaburzeń węglowodanowych” – wyjaśnia farmaceutka.
Wylicza, co potrafi ta substancja:
- obniża poziom glukozy i insuliny na czczo i po posiłku;
- zmniejsza stany zapalne i stres oksydacyjny;
- obniża poziom trójglicerydów;
- obniża ciśnienie krwi.
Jak dodaje, liczne badania wskazują, że berberyna ma podobną skuteczność działania do metforminy – leku I rzutu stosowanego w insulinooporności i cukrzycy typu II.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Czym jest insulinooporność?
Insulinooporność jest bardziej stanem występującym w wielu chorobach niż osobną chorobą. To trudna dolegliwość, która skutecznie obniża jakość życia chorujących. Jej objawy to m.in. senność, napady „wilczego głodu”, rozdrażnienie czy wzrost masy ciała (szczególnie widoczny w okolicach brzucha).
Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę. Daje sygnał tkankom do wchłonięcia cukru i jego spalenia lub zmagazynowania, co powoduje obniżenie poziomu we krwi. W przypadku oporności tkanek na insulinę, cukier we krwi nie jest wystarczająco obniżany, co powoduje konieczność większego wydzielania insuliny. Jakie to może mieć skutki?
Czasem tkanki reagują na to zbyt gwałtownie i cukier spada po posiłku za mocno, dając objawy reaktywnej hipoglikemii, co objawia się osłabieniem, drażliwością, nadmiernym poceniem się. A po drugie: trzustka działa na wysokich obrotach, co ostatecznie może prowadzić do jej wyczerpania.
Okiem farmaceuty
Za profilem Okiem farmaceuty stoi farmaceutka Zofia Winczewska, która aktywnie prowadzi swoje profile w mediach społecznościowych. Zarówno na nich jak i na swoim blogu ekspertka stara się przemycać wiedzę na temat racjonalnej suplementacji, dietoterapii i zdrowego stylu życia. Jej profil na Instagramie obserwuje prawie 4 tys. osób.
„Tłumaczę, w jakich sytuacjach suplementacja diety jest korzystnym elementem profilaktyki zdrowotnej czy uzupełnieniem terapii lekowych. Pokazuję wam na blogu, jak racjonalnie podchodzić do tematu suplementacji, nie wpadając przy okazji w pułapki marketingowe” – pisze o sobie farmaceutka.
Zobacz także

„Racjonalna suplementacja dopasowana do indywidualnych potrzeb ma ogromne znaczenie” – mówi farmaceutka

„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak

10 sprawdzonych sposobów na lepsze trawienie. Przydadzą się nie tylko w Wielkanoc
Spodobał ci się ten artykuł? Poleć go koleżance
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

24.03.2023
Są wyrafinowanymi myśliwymi, którzy w wymyślny sposób uśmiercają swoje ofiary. Czy grzyby mogą uratować świat?

24.03.2023
Uważano, że ich przyczyną może być smutek, post, a nawet ciąża. Jak kiedyś leczono galopujące suchoty, czyli gruźlicę

22.03.2023
„Neurolog uznał, że nie mam zespołu Tourette’a, bo nie mam tiku przeklinania, który dotyczy 10 proc. chorych” – mówi Piotr, który z zaburzeniem tym żyje od 25 lat

21.03.2023