Przejdź do treści

Czym jest jelitówka? Jakie sposoby pozwolą nam złagodzić dolegliwości?

Kobieta cierpiąca na jelitówkę
Fot. ipopba / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jelitówka to potoczna nazwa wirusowego zakażenia przewodu pokarmowego. Najczęstszym czynnikiem etiologicznym są rotawirusy. Główne objawy jelitówki to bóle brzucha, nudności, wymioty i liczne, luźne stolce. Chorobie mogą towarzyszyć również stany podgorączkowe i gorączka lub obniżenie temperatury ciała. W leczeniu najistotniejsze jest zapobieganie odwodnieniu organizmu.

Często spotykamy się z potocznymi określeniami jelitówka i grypa żołądkowa. Są one określeniem wirusowego zakażenia przewodu pokarmowego. Czynnikiem sprawczym choroby są najczęściej rotawirusy, a zwłaszcza wirus z grupy A, który odpowiada za ponad 90% infekcji układu pokarmowego. Dolegliwości związane z jelitówką to przede wszystkim bóle brzucha, nudności, wymioty oraz wodnista biegunka. W przebiegu zakażenia może pojawiać się gorączka, czasem jest obniżona temperatura ciała. Grypa żołądkowa może wystąpić u każdego, jednakże rzadziej spotykana jest jelitówka u dorosłych, ponieważ po kontakcie z wirusem organizm wytwarza przeciwciała i uodparnia się. Najczęściej spotykamy jelitówkę u dzieci i u niemowląt (których system styka się z wirusami po raz pierwszy). W tej ostatniej grupie wiekowej przebieg jest z reguły najcięższy i może wymagać hospitalizacji.

Jak dochodzi do zakażenia jelitówką?

W zakażeniu rotawirusami podstawową drogą transdukcji jest droga pokarmowa, co oznacza, że głównym czynnikiem są ręce. Do zakażenia dochodzi głównie przez spożycie wody i produktów żywnościowych zainfekowanych kałem osoby chorującej. Najczęściej źródłem są surowe, niemyte warzywa, owoce, sałatki.

Przebycie zakażenia rotawirusem skutkuje wytworzeniem w błonie śluzowej struktur przewodu pokarmowego swoistych przeciwciał klasy IgA. Dzięki nim organizm zyskuje odporność na zakażeniem tym samym typem serologicznym wirusa. Przeciwciała te nie chronią przed zakażeniami innymi typami wirusów, jednakże mają one zwykle łagodniejszy charakter.

Objawy jelitówki

Grypa żołądkowa charakteryzuje się głównie wymiotami i biegunką, którym towarzyszą najczęściej bóle brzucha. Przy jelitówce objawy u dorosłych są zwykle takie same jak u dzieci. Zwraca uwagę to, iż objawy jelitówki u dzieci zwykle mają cięższy przebieg. Przy jelitówce objawy u dzieci, a zwłaszcza u niemowląt mogą wiązać się z groźnymi powikłaniami i koniecznością hospitalizacji. Dolegliwości pojawiają się już około 12 godzin po kontakcie z patogenem. Przebieg choroby może być prawie bezobjawowy, przybierać postać łagodną lub ostrą. Podstawowym dolegliwościom towarzyszy osłabienie, brak apetytu, nudności, może pojawić się stan podgorączkowy, gorączka lub odwrotnie – obniżenie temperatury ciała.

Biegunka przy jelitówce ma wodnistą konsystencję i nie powinna zawierać domieszki śluzu i krwi. Wszystkie dolegliwości zwykle ustępują w ciągu 3–4 dni.

Zobacz także

Jelitówka – leczenie

W związku z tym, że objawy choroby są nieprzyjemne i uciążliwe, dobrze wiedzieć, jakie leki na jelitówkę pomogą nam zwalczyć dolegliwości.

Nie ma specyfików farmakologicznych na grypę żołądkową, ale w zależności od potrzeby stosowane są preparaty przeciwgorączkowe, rozkurczające błonę śluzową przewodu pokarmowego czy przeciwbólowe. Na objawy jelitówki korzystne działanie mają zioła. Możemy stosować miętę albo czarny bez. Jeżeli dolegliwościom towarzyszy gorączka, można zastosować chłodzące okłady. W związku z tym, iż wymioty i biegunka sprzyjają utracie wody z organizmu, stanem, który często towarzyszy jelitówce, jest odwodnienie. W związku z tym niezwykle ważne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów. Nie należy chorego namawiać na jedzenie, ale z przyjmowania płynów nie wolno rezygnować. Najlepiej sprawdza się  picie wody, ewentualnie herbaty ziołowej o letniej temperaturze, małymi porcjami, ale często.

Pomieszczenie, w którym przebywa osoba z jelitówką, powinno być często wietrzone, usuwa to bowiem część krążących w powietrzu patogenów. Na czas trwania dolegliwości chory powinien zostać w domu – wskazany jest odpoczynek i leżenie.

Dieta przy i po jelitówce

W związku z bólami brzucha, nudnościami i wymiotami, warto sobie zadać pytanie, co jeść przy jelitówce?

W pierwszym dniu dolegliwości najlepiej w ogóle nie przyjmować pokarmów, a skupić się jedynie na odpowiedniej płynoterapii. W drugim dniu można starać się uruchamiać jelita. Zaleca się małe porcje białego ryżu i sucharki. Jeżeli dolegliwości ustępują, w trzeciej dobie można zacząć przygotować potrawy lekkostrawne. Taka dieta powinna być utrzymana do czasu całkowitego ustąpienia dolegliwości.

Ze względu na to, iż zakażenie układu pokarmowego osłabia funkcjonowanie jelit, przez pewien czas po infekcji mogą być one szczególnie wrażliwe. W związku z tym zaleca się wykluczenie z diety na 4 tygodnie produktów ciężkostrawnych i fast-foodów.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.