Przejdź do treści

Antybiotyki, jelita, mózg – jaki jest wspólny mianownik?

Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Czas infekcji to okres, gdy wzrasta ilość zażywanych przez nas antybiotyków. Pamiętajmy, by stosować wtedy odpowiednią dietę, bo leki z tej grupy wywołują niekorzystne zmiany w mikroflorze jelit, a przez to wpływają źle na nasz nastrój.

Myszy, u których antybiotyki zaburzyły normalne środowisko mikrobiologiczne jelit, stały się mniej ostrożne i bardziej lękliwe. Gdy przerwano podawanie antybiotyku, skład bakterii powrócił do normy. Naukowcy z McMaster University po raz pierwszy udowodnili, że mikroorganizmy zamieszkujące jelita mają wpływ na procesy chemiczne w mózgu oraz zachowanie. Już wcześniej zauważono związek między kilkoma popularnymi chorobami układy trawiennego, np. zespołu jelita drażliwego, z lękami i depresją. W dodatku przypuszczano, że niektóre zaburzenia psychiczne, jak autyzm, mogą być powiązane z nieodpowiednim składem mikroflory jelit.

Mikroflora zamieszkująca jelito grube to od 500 do 1000 gatunków należących do 45 rodzajów i 17 rodzin drobnoustrojów! Mikroorganizmy biorą udział w wielu ważnych dla zdrowia procesach: pobieraniu energii z jedzenia, ochronie przed infekcjami, doprowadzaniu składników odżywczych do komórek jelita. Każde zakłócenie mikrobiologicznego porządku może zagrażać zdrowiu, powodować np. wrzodziejące zapalenie jelita wywołane zakażeniem groźną superbakterią Clostridium difficile.

U myszy, u których za pomocą antybiotyku zaburzono mikroflorę, zaobserwowano wzrost neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF) – białko to ma związek z depresją i lękami. Po przerwaniu podawania antybiotyku wszystko wróciło do normy. „Towarzyszyło temu przywrócenie normalnych zachowań i procesów chemicznych w mózgu” – napisał prof. Stephen Collins, autor badania.

Pamiętajmy, że nie tylko antybiotyki mają wpływ na mikroflorę jelit. Ogromne znaczenie ma to, co na co dzień jemy. Pozytywnie na jej skład działają naturalne probiotyki: kwaszone ogórki i kapusta, kefir, jogurt naturalny, zsiadłe mleko, chleb na zakwasie czy ser dojrzewający. Również gorzka czekolada – w tym przypadku główną rolę odgrywają polifenole, które wymuszają na mikroorganizmach zamieszkujących jelita dodatkową pracę i wpływają pozytywnie na zmiany w ich składzie (więcej o zaletach jedzenia czekolady przeczytacie tutaj).

Niekorzystny wpływ na skład mikroflory jelita mają natomiast: ciastka, krakersy, chipsy, dania do mikrofali i inne produkty wysokoprzetworzone (powodują wiele negatywnych zmian z organizmie, sprzyjają stanom zapalnym oraz cukrzycy), nadmiar mięsa (co wynika m.in. z zawartości antybiotyków), cukry dodane, syrop wysokofruktozowy, ale także pasteryzowane produkty mleczne.

Jeśli chcecie wiedzieć więcej, przeczytajcie również: Szczęście rodzi się w … jelitach.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”

dwie kobiety korzystające ze smartfonów

Diagnoza w kieszeni. Smartfon pomoże wykryć zaburzenia neurologiczne

Smutna dziewczyna

Depresja a smutek. Jak je odróżnić? Ekspert odpowiada

Depresja – trzy czwarte Polaków się jej wstydzi. Na ratunek ruszyła kampania społeczna

Smutna kobieta siedzi na kanapie z pizza i ogląda telewizję.

Zdrowe odżywianie chroni mózg przed depresją

Fitness na zdrowe jelita

Depresja jako stan zapalny

Jeszcze chandra czy już depresja?

Jeszcze chandra czy już depresja?

Szczęśliwi czasu nie liczą – jak samopoczucie wpływa na długość życia?

Depresja facebookowa

Depresja facebookowa

Gdy nie dbasz o zęby, chorują jelita

Bakterie sterują cukrem i tłuszczami