4 min.
Dlaczego osoby z cukrzycą są bardziej podatne na rozwój infekcji? Wyjaśnia dietetyczka

Cukrzyca a ryzyko infekcji / istock
27.05.2022
Red Lipstick Monster pokazała swoje zdjęcie w kostiumie kąpielowym – bez retuszu i filtra. „W końcu ktoś pokazuje prawdziwość kobiet”
27.05.2022
Cztery zarzuty o napaść na tle seksualnym. Czy to koniec Kevina Spaceya?
27.05.2022
Nietypowa bielizna do seksu oralnego. Agencja Żywności i Leków powiedziała TAK
27.05.2022
Marianna Gierszewska wystąpiła w kampanii reklamowej bielizny z widoczną stomią. „Na długi czas zupełnie odcięłam się od swojego ciała”
27.05.2022
Nimfy kleszczy – chociaż wyglądają jak niegroźne pieprzyki, mogą przenosić wiele niebezpiecznych chorób
„Zbyt wysoki poziom cukru we krwi może osłabić obronę układu odpornościowego pacjenta” – przekonuje na swoim profilu na Instagramie dietetyczka Emilia Cesarek. I dodaje, że glikemia upośledza funkcje białych krwinek, które mają kluczowe znaczenie dla zdrowego układu odpornościowego.
Glikemia a układ odpornościowy
„Niektóre problemy zdrowotne związane z cukrzycą, takie jak uszkodzenie nerwów i zmniejszony dopływ krwi do kończyn, zwiększają podatność organizmu na infekcje” – pisze Emilia Cesarek, prowadząca na Instagramie profil „Keep fit in style”.
Dietetyczka kliniczna dodaje, że przy problemach nadmiernie stymulowanej gospodarki cukrowej symptomy takie jak: osłabienie, przewlekłe zmęczenie czy rozwój otyłości to nie jedyne problemy.
„Osoby z cukrzycą są bardziej podatne na rozwój infekcji, ponieważ wysoki poziom cukru we krwi może osłabić obronę układu odpornościowego pacjenta” – wyjaśnia ekspertka na swoim profilu na Instagramie.
I dodaje, że hiperglikemia osłabia odporność poprzez:
- indukowanie podwyższonego cytozolowego wapnia w leukocytach polimorfojądrowych,
- słabą syntezę neutrofili,
- zmniejszone funkcje monocytów i makrofagów cukrzycowych,
- obniżoną perfuzję krwi i tlenu w całej krwi.
Według Emilii Cesarek, wysoki poziom cukru we krwi upośledza funkcje białych krwinek, które mają kluczowe znaczenie dla zdrowego układu odpornościowego, a cukier jest doskonałym źródłem energii dla atakujących bakterii i grzybów. „Czynniki te w perspektywie czasu narażają ludzi na ryzyko wszelkiego rodzaju infekcji” – dodaje.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
„W świetle dotychczas zgłoszonych dowodów, hiperglikemia jest głównym winowajcą i upośledza ogólną odporność i procesy gojenia poprzez różne mechanizmy. Przewlekła hiperglikemia może prowadzić do kwasicy, która ogranicza aktywność układu odpornościowego. Skutki tych zmian są odwracalne po leczeniu kwasicy i wyrównywaniu dietetycznym i farmakologicznym hiperglikemii” – tłumaczy ekspertka na swoim profilu na Instagramie.
I dodaje, że hiperglikemia uwalnia niszczące cząsteczki, które zakłócają naturalną obronę organizmu przed infekcjami.
„W przewlekłej cukrzycy skuteczność mechanizmów obronnych odpowiedzialnych za kontrolowanie poziomu dikarbonylu może być przytłoczona. Rezultatem może być nagromadzenie dikarbonylu, co może ostatecznie przytłoczyć zdolność beta-defensyn do skutecznego kontrolowania stanu zapalnego i infekcji! Szkodliwe cząsteczki – dikarbonyle (produkty rozpadu glukozy) wpływają na zwalczające infekcje peptydy przeciwdrobnoustrojowe, znane jako beta-defensyny.
Niedawno doniesiono, jak dwa dikarbonyl – metyloglioksal (MGO) i glioksal (GO) – zmieniają strukturę ludzkich peptydów beta-defensyny-2 (hBD-2), ograniczając ich zdolność do zwalczania zapalenia i infekcji. W badaniach odnotowano kilka innych odpowiedzialnych czynników, takich jak słaba odpowiedź komórkowa na cytokiny zapalne (z powodu większej ilości wolnych kwasów tłuszczowych lub reaktywnych form oksydacyjnych) w cukrzycy” – pisze ekspertka.
Emilia Cesarek przypomina także o konieczności badania poziomu glukozy i insuliny na czczo co 2-6 miesięcy. Tym samym dietetyczka obala mit mówiący o tym, że badania kontrolne krwi wystarczy wykonywać raz w roku.
Keep fit in style – kto stoi za tym profilem?
Emilia Cesarek, jak sama o sobie mówi, jest dietetyczką z pasją. Ekspertka zajmuje się przede wszystkim chorobami jelit, hormonami i pracą tarczycy. Jej profile w mediach społecznościowych (zarówno na Instagramie, jak i na Facebooku) pełne są merytorycznych postów, które w zrozumiały sposób wyjaśniają zagadnienia związane z żywieniem.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Udostępnij!
Zobacz także

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

5 faktów o insulinooporności, które powinnaś znać
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

26.05.2022
Paulina Holtz: „Daję moim córkom szansę, aby same ogarnęły swoje życie”

25.05.2022
„Mnóstwo kobiet kumuluje napięcia w różnych rejonach ciała, część gromadzi je w miednicy. A te mięśnie nie są ze stali” – mówi Katarzyna Chanowska, fizjoterapeutka

23.05.2022
Dr Maciej Mazurec: Cytologia powoli przechodzi do lamusa. Mamy znacznie skuteczniejszy test, który zwiększa bezpieczeństwo pacjentek nawet do 70 proc.

22.05.2022