Przejdź do treści

Dlaczego osoby z cukrzycą są bardziej podatne na rozwój infekcji? Wyjaśnia dietetyczka

Cukrzyca a ryzyko infekcji / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Zbyt wysoki poziom cukru we krwi może osłabić obronę układu odpornościowego pacjenta” – przekonuje na swoim profilu na Instagramie dietetyczka Emilia Cesarek. I dodaje, że glikemia upośledza funkcje białych krwinek, które mają kluczowe znaczenie dla zdrowego układu odpornościowego. 

Glikemia a układ odpornościowy

„Niektóre problemy zdrowotne związane z cukrzycą, takie jak uszkodzenie nerwów i zmniejszony dopływ krwi do kończyn, zwiększają podatność organizmu na infekcje” – pisze Emilia Cesarek, prowadząca na Instagramie profil „Keep fit in style”.

Dietetyczka kliniczna dodaje, że przy problemach nadmiernie stymulowanej gospodarki cukrowej symptomy takie jak: osłabienie, przewlekłe zmęczenie czy rozwój otyłości to nie jedyne problemy.

„Osoby z cukrzycą są bardziej podatne na rozwój infekcji, ponieważ wysoki poziom cukru we krwi może osłabić obronę układu odpornościowego pacjenta” – wyjaśnia ekspertka na swoim profilu na Instagramie.

I dodaje, że hiperglikemia osłabia odporność poprzez:

  • indukowanie podwyższonego cytozolowego wapnia w leukocytach polimorfojądrowych,
  • słabą syntezę neutrofili,
  • zmniejszone funkcje monocytów i makrofagów cukrzycowych,
  • obniżoną perfuzję krwi i tlenu w całej krwi.

Według Emilii Cesarek, wysoki poziom cukru we krwi upośledza funkcje białych krwinek, które mają kluczowe znaczenie dla zdrowego układu odpornościowego, a cukier jest doskonałym źródłem energii dla atakujących bakterii i grzybów. „Czynniki te w perspektywie czasu narażają ludzi na ryzyko wszelkiego rodzaju infekcji” – dodaje.

dojrzała smutna kobieta

„W świetle dotychczas zgłoszonych dowodów, hiperglikemia jest głównym winowajcą i upośledza ogólną odporność i procesy gojenia poprzez różne mechanizmy. Przewlekła hiperglikemia może prowadzić do kwasicy, która ogranicza aktywność układu odpornościowego. Skutki tych zmian są odwracalne po leczeniu kwasicy i wyrównywaniu dietetycznym i farmakologicznym hiperglikemii” – tłumaczy ekspertka na swoim profilu na Instagramie.

I dodaje, że hiperglikemia uwalnia niszczące cząsteczki, które zakłócają naturalną obronę organizmu przed infekcjami.

„W przewlekłej cukrzycy skuteczność mechanizmów obronnych odpowiedzialnych za kontrolowanie poziomu dikarbonylu może być przytłoczona. Rezultatem może być nagromadzenie dikarbonylu, co może ostatecznie przytłoczyć zdolność beta-defensyn do skutecznego kontrolowania stanu zapalnego i infekcji! Szkodliwe cząsteczki – dikarbonyle (produkty rozpadu glukozy) wpływają na zwalczające infekcje peptydy przeciwdrobnoustrojowe, znane jako beta-defensyny.

Niedawno doniesiono, jak dwa dikarbonyl – metyloglioksal (MGO) i glioksal (GO) – zmieniają strukturę ludzkich peptydów beta-defensyny-2 (hBD-2), ograniczając ich zdolność do zwalczania zapalenia i infekcji. W badaniach odnotowano kilka innych odpowiedzialnych czynników, takich jak słaba odpowiedź komórkowa na cytokiny zapalne (z powodu większej ilości wolnych kwasów tłuszczowych lub reaktywnych form oksydacyjnych) w cukrzycy” – pisze ekspertka.

Emilia Cesarek przypomina także o konieczności badania poziomu glukozy i insuliny na czczo co 2-6 miesięcy. Tym samym dietetyczka obala mit mówiący o tym, że badania kontrolne krwi wystarczy wykonywać raz w roku.

Kobieta jedząca pizzę / istockphoto.com

Keep fit in style – kto stoi za tym profilem?

Emilia Cesarek, jak sama o sobie mówi, jest dietetyczką z pasją. Ekspertka zajmuje się przede wszystkim chorobami jelit, hormonami i pracą tarczycy. Jej profile w mediach społecznościowych (zarówno na Instagramie, jak i na Facebooku) pełne są merytorycznych postów, które w zrozumiały sposób wyjaśniają zagadnienia związane z żywieniem.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.