4 min.
Hiperurykemia – podwyższone stężenie kwasu moczowego. Leczenie i dieta

Fot. ruigsantos / stock.adobe.com
Hiperurykemia oznacza podwyższone stężenie kwasu moczowego w organizmie. Przyczyną jest zwiększenie jego produkcji, niedostateczne wydalanie przez nerki lub nadmiar fruktozy w diecie. Leczenie hiperurykemii polega na modyfikacji jadłospisu oraz stosowaniu środków farmakologicznych.
Spis treści
Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami
Marta Dąbrowska
lekarz
Kwas moczowy to związek chemiczny, który jest końcowym produktem metabolizmu puryny pochodzącej z pokarmu. W większości jest on wydalany z moczem, a w niewielkich ilościach także przez jelita wraz z kałem. Prawidłowe stężenie we krwi u kobiet wynosi 6 mg/dl, a u mężczyzn 6,8 mg/dl, natomiast w dobowej zbiórce moczu 750–800 mg. Jego nadmiar określany jest jako hiperurykemia. Stan ten prowadzi do odkładania się kwasu moczowego w stawach lub nerkach, gdzie powstają kamienie moczanowe. Dieta w hiperurykemii opiera się na ogólnych zasadach zdrowego żywienia oraz eliminacji produktów zawierających związki purynowe.
Co to jest hiperurykemia?
Hiperurykemia to medyczne określenie na podwyższony poziom kwasu moczowego, który został stwierdzony w badaniu laboratoryjnym krwi lub dobowej zbiórce moczu (analiza całego moczu zebranego w ciągu pełnej doby). Hiperurykemia może powodować różnego rodzaju dolegliwości, w tym choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby nerek oraz dnę moczanową. Wyróżniono dwa typy schorzenia:
- hiperurykemię wrodzoną – uwarunkowaną genetycznie,
- hiperurykemię nabytą – spowodowaną nieprawidłowym stylem życia i dietą.
Przyczyny hiperurykemii
Przyczyny hiperurykemii to zwiększona produkcja kwasu moczowego lub jego niedostateczne wydalanie z organizmu wraz z moczem. Pojawia się ona na skutek:
- uwarunkowań genetycznych – wrodzonych zaburzeń enzymatycznych związanych z przemianą puryn (zespół Lescha-Nyhana),
- terapii przeciwnowotworowej (zespół rozpadu guza) – nagły rozpad komórek nowotworowych spowodowany chemioterapią prowadzi do uwolnienia dużej ilości kwasu moczowego, potasu i fosforu,
- chorób układu krwiotwórczego – białaczki, niedokrwistości hemolitycznej,
- nieprawidłowej diety – spożywania dużej ilości mięsa, tłustych ryb, owoców morza, grzybów, brokułów, rabarbaru, szpinaku,
- nadmiaru fruktozy w diecie,
- przyjmowania nadmiernej ilości alkoholu,
- niewydolności nerek,
- przyjmowania leków moczopędnych,
- nadciśnienia tętniczego krwi,
- niedoczynności tarczycy,
- nadczynności przytarczyc.
Czynnikiem ryzyka pojawienia się hiperurykemii jest także cukrzyca i zmniejszony poziom insuliny we krwi prowadzący do kwasicy ketonowej. Kwasicę ketonową może wywołać również alkohol i niedożywienie.
Zobacz także
Objawy hiperurykemii
W większości przypadków podwyższone stężenie kwasu moczowego w organizmie przebiega bezobjawowo. Hiperurykemia może jednak prowadzić do rozwinięcia się dny moczanowej (podagry). Jest ona wynikiem odkładania się kryształów kwasu moczowego w stawach, które powodują ich stany zapalne. Czynnikiem ryzyka pojawienia się dolegliwości, poza złą dietą i przyjmowaniem alkoholu, są: otyłość, cukrzyca, zaburzenia lipidowe i nadciśnienie tętnicze. W takich przypadkach objawy hiperurykemii to:
- ból, tkliwość, obrzęk i zaczerwienienie stawów,
- podwyższona temperatura ciała lub gorączka,
- ogólne zmęczenie i osłabienie,
- pojawienie się tzw. guzków dnawych, czyli wyniosłości ponad skórę w okolicy stawów.
Hiperurykemia prowadzi także do pojawienia się kamieni moczanowych w nerkach, co prowadzi do kamicy nerkowej. Do charakterystycznych objawów należą: silny ból w okolicy lędźwiowej, dyskomfort w jamie brzusznej, nudności i wymioty, osłabienie, podwyższona temperatura ciała i krwiomocz.
Leczenie hiperurykemii
Leczenie hiperurykemii polega na stosowaniu farmakoterapii oraz zmianie stylu życia, a przede wszystkim diety. Leki zalecane w przypadku stwierdzenia podwyższonego stężenia kwasu moczowego to środki urykozuryczne (moczanopędne) powodujące zwiększenie wydalania, allopurynol zmniejszający jego wytwarzanie oraz febuksostat obniżający poziom kwasu moczowego we krwi.
Dieta w hiperurykemii opiera się na ogólnych zasadach zdrowego żywienia oraz na wyeliminowaniu produktów zawierających duże stężenie fruktozy i zasad purynowych. Niewskazane jest spożywanie: dużej ilości mięsa (cielęcina, jagnięcina, wołowina, wieprzowina, dziczyzna), mięsnych konserw, krewetek, tłustych ryb (łosoś, karp, śledzie, makrela). Warto ograniczyć także spożywanie niektórych warzyw: grzybów, zielonego groszku, brokułów, szpinaku, kalafiora.
W hiperurykemii dieta powinna być bogata w produkty takie jak: buraki, ziemniaki, marchew, pomidory, cukinia, biała kapusta, jabłka, kiwi, pomarańcze, śliwki, migdały, jogurty, jaja, sery twarogowe, kasze i makarony. Należy spożywać 3–4 posiłki dziennie, ograniczyć spożycie tłuszczu do 40 g dziennie i zrezygnować ze smażenia potraw. Warto zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu – zaleca się minimum 2,5 litra niesłodzonej wody dziennie.
Udostępnij
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

29.05.2023
„20 proc. pacjentek, niejednokrotnie nawet z zaawansowaną endometriozą, nie ma żadnych dolegliwości bólowych” – mówi dr Jan Olek

27.05.2023
Uważano, że kobietom papierosy szkodzą szczególnie, niszcząc nie tyle ich zdrowie, co moralność. Jak kiedyś leczono tytoniem

25.05.2023
„Perspektywa psychoterapeuty nie ogranicza się do spojrzenia na indywidualne cierpienie. Sięga do tego, co się dzieje między światem a człowiekiem” – mówi Bogdan de Barbaro

23.05.2023