Przejdź do treści

Naturalne, domowe sposoby na wzmocnienie odporności

produkty wzmacniające odporność
Fot. sonyakamoz / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Odporność organizmu jest zależna od wielu składowych. Ciało zdrowej osoby samo z siebie całkiem dobrze radzi sobie z zagrożeniami w postaci drobnoustrojów, nie oznacza to jednak, że nie da się dodatkowo jej wzmocnić. Najlepsze domowe metody na świetną odporność to dieta i hartowanie organizmu.

Dieta dla wzmocnienia odporności – co jeść?

Odpowiednie odżywianie warto zacząć już od śniadania. Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest wyjątkowo ważny dla naszego organizmu. Dlatego też lekkostrawne śniadanie powinno się jadać w ciągu godziny od przebudzenia. Unikać powinno się wszelkiego rodzaju cukrów prostych (a więc pączków, jagodzianek, napojów gazowanych), natomiast pożądane są białka, węglowodany oraz witaminy. Dobrze stymuluje organizm ciepłe jedzenie i napoje, dobrze jest więc włączyć do śniadania ciepłą, niesłodzoną herbatę lub kawę.

W diecie na wzmocnienie odporności równie ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Z tego powodu każdy posiłek w ciągu dnia powinien zawierać warzywa, ewentualnie owoce. Te ostatnie jednak zawierają dużo cukru i kalorii, nie powinno się więc z nimi przesadzać, zwłaszcza kosztem warzyw. Dwa jabłka, trzy mandarynki, kiść winogron dziennie wystarczy, aby podnieść odporność.

Unikać należy też tłustego mięsa. Chociaż zupy przyrządzane na boczku czy karkówce są wyjątkowo smaczne, nie powinno się ich jadać częściej niż raz na tydzień w sezonie zimowym, gdy organizm potrzebuje więcej kalorii dla utrzymania homeostazy w czasie chłodu. W sezonie letnim dobrze jest z nich w ogóle zrezygnować, zastępując mięsne zawiesiny bulionami na warzywach bądź chudym mięsie.

Zamień białe pieczywo i ryż na ich pełnoziarniste odpowiedniki, zawierające dużo więcej cynku i magnezu. Włącz do diety wątróbkę drobiową i tłuste ryby – mają kolejno dużo witaminy A oraz dobroczynnych kwasów wielonienasyconych omega-6 i omega-3. Ogranicz spożywanie potraw smażonych na rzecz tych przygotowywanych na parze, duszonych lub pieczonych. Gdy już smażysz, używaj do tego oliwy z oliwek, tłuszczu zdecydowanie najzdrowszego ze wszystkich dostępnych na rynku.

Warto także pamiętać, że używki spożywane w nadmiarze zdecydowanie działają na szkodę organizmu. Dotyczy to zwłaszcza alkoholu i papierosów. Kawa spożywana w nadmiarze bywa niezdrowa, powoduje także wypłukiwanie się magnezu i żelaza, jednakże do trzech filiżanek dziennie wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, działając pozytywnie na ciało.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Domowy syrop na wzmocnienie dla dzieci do dorosłych

Jeśli poważnie myślisz o wzmocnieniu odporności, dobrze jest przyrządzić łatwy i smaczny syrop. Przepis jest wyjątkowo prosty – należy drobno posiekać cebulę i obficie posypać cukrem bądź miodem. Istnieje także wersja z czosnkiem – w tym wypadku dwie główki należy zmiażdżyć i wymieszać z wodą i cukrem, w proporcji 100 ml wody na 100g cukru.

Zarówno syrop cebulowy, jak i czosnkowy są wyjątkowo smaczne, jednakże powinno się je ograniczyć do dwóch łyżek dziennie. Zawierają dużo witamin, ale i równie dużo cukru, w nadmiarze bywają więc bardziej szkodliwe niż pożyteczne.

Wzmacnianie odporności poprzez hartowanie organizmu

Hartowanie organizmu to znany i sprawdzony sposób na wzmocnienie układu odpornościowego. Hartować organizm można podczas codziennej kąpieli. Należy naprzemiennie zmieniać strumień lecącej wody podczas prysznica z ciepłego na zimny i z powrotem na ciepły, powtarzając zabieg po pięć razy w ciągu dziesięciu minut. Dodatkowo, dobrze jest spłukiwać pianę z włosów jedynie za pomocą zimnej wody – jednocześnie zahartuje to ciało, jak i domknie łuski włosa po myciu, przez co będą łatwiejsze w rozczesywaniu i bardziej lśniące.

Można także brodzić w wannie w zimnej wodzie – w tym celu nalewamy zimnej wody tak, aby zakryła nam kostki i brodzimy przez minutę.

Przy wszelkich zabiegach hartujących organizm należy pamiętać o tym, aby nie przesadzić i nie narazić się na nadmierne wychłodzenie. Nie powinno się także od razu zaczynać od długich, zimnych pryszniców czy dziesięciu minut w zimnej wodzie – minuta wystarczy na początek. Po takim zabiegu należy porządnie wysuszyć organizm i rozgrzać się za pomocą aktywności fizycznej, np. przysiadów, podskoków.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.