Przejdź do treści

Niskie TSH – przyczyny, objawy i leczenie. O czym świadczy niski poziom TSH?

lekarz badający tarczycę
Fot. thodonal / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
termofor
Masz bolesne miesiączki? Poznaj 6 sposobów na złagodzenie bólów menstruacyjnych
„Wiele przepłakałam, bo straciłam najważniejszą część wyglądu każdej kobiety. Teraz wiem, że nie jestem z tego powodu gorsza”. Kobiety pokazują, że mimo łysienia czują się atrakcyjne
Zdrowy obiad za dychę
Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!
3 problemy ze skórą głowy
Bulion, sałatka, a może stir-fry? Algożercy, szykujcie się na ucztę!

Niski poziom TSH badany z krwi nie jest wystarczający do postawienia diagnozy o nadczynności tarczycy. Dodatkowo powinno się wykonać badania USG oraz badanie na poziom przeciwciał.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Marta Dąbrowska
Marta Dąbrowska
lekarz

Hormon TSH, inaczej tyreotropowy, wydzielany jest przysadkę mózgową, która kontroluje w ten sposób funkcjonowanie wydzielnicze tarczycy. Hormony tarczycy fT3 (trijodotyronina) i fT4 (tyroksyna) odpowiedzialne są za procesy metaboliczne, a ich działanie oparte jest na sprzężeniu zwrotnym. Niski poziom TSH w surowicy krwi obserwuje się wówczas, gdy poziom fT3 oraz fT4 jest wysoki. Skutkuje to najczęściej nadczynnością tarczycy. Warto jednak podkreślić, że proste badania poziomu TSH służą jako badania przesiewowe.

Normy TSH oraz dolne i górne granice

Ze względu na duże zróżnicowanie wszystkich jednostek chorobowych, dla których typowe jest obniżone TSH, zaleca się jednoczesne oznaczanie TSH oraz fT4 i w niektórych przypadkach również fT3.

Prawidłowe stężenie hormonu TSH we krwi jest zależne do wieku i dla dorosłych wynosi 0,4-4,0 mIU/l. Jednakże przy analizie należy uwzględnić także poziom obu hormonów tarczycy, których normy wynoszą odpowiednio: dla fT4 jest to 10–25 pmol/l, a dla fT3 – 2,25–6 pmol/l. Zakres może się nieco  różnić w zależności od laboratorium.

Warzywna sałatka dla chorych na hashimoto

Jak prawidłowo analizować wyniki?

Za niskie TSH wraz ze zbyt wysokim poziomem fT4 świadczy o pierwotnej nadczynności tarczycy. Jednym z najpowszechniej występujących przyczyn występowania tego schorzenia jest choroba o podłożu autoimmunologicznym – choroba Gravesa-Basedowa. W przypadku chorób autoimmunologicznych organizm zaczyna produkować przeciwciała skierowane przeciwko własnym tkankom i komórkom. Z kolei niskie stężenie TSH z obniżonym fT4 wskazuje na wtórną nadczynność tarczycy, czego przyczyną mogą być zaburzenia wydzielania TSH przez przysadkę. Kiedy wynik testów laboratoryjnych wskaże na obniżony poziom TSH przy fT4 oraz fT3 w normie, podejrzewa się subkliniczną nadczynność tarczycy, która może przebiegać bez objawów. Przy bardzo niskim stężeniu TSH i zwiększonym fT3 występuje tyreotoksykoza, natomiast jeśli niskiemu TSH towarzyszy niskie fT3, chory ma do czynienia z zespołem niskiej trójodotyroniny.

Niskie TSH – objawy

Typowymi symptomami niskiego TSH, które występują przy niedoczynności, są:

  • przyspieszony metabolizm, co uwidacznia się w szczupłej sylwetce,
  • częste uderzenia gorąca i zwiększona tolerancja na zimno,
  • problemy trawiennie (w tym biegunki),
  • kołatanie serca,
  • nadpobudliwość psychoruchowa oraz nerwowość,
  • nadmierna potliwość,
  • wypadanie włosów.

Zobacz także

Niskie TSH w ciąży

Zbyt niski poziom TSH w ciąży może być zwiastunem schorzeń endokrynologicznych. Bardzo niskie TSH w okresie poporodowym często wskazuje na poporodowe zapalenie tarczycy. U kobiet ciężarnych norma poziomu TSH zależna jest od trymestru ciąży. Na etapie pierwszego trymestru ogólny poziom TSH nie powinien być niższy niż 0.4 mIU/l, jednakże nie wyższy niż 2.5 mIU/l. W trzecim trymestrze ilość TSH nie powinna być z kolei większa niż 3 mlU/l.

U kobiet w ciąży, na skutek dynamicznych zmian hormonów płciowych, gruczoł tarczycy może zwiększyć swoje rozmiary o około 10%. Kiedy ta wartość jest większa, powinna wzbudzić niepokój przyszłej mamy. Aby uchronić się przed skutkami powiększającej się tarczycy, należy przyjmować w ciąży około 150–200 ug jodu w tabletkach na dobę. Niskie TSH w ciąży skutkować może na powstawanie zaburzeń płodu, w tym niedorozwoju układu nerwowego i kostnego.

Niskie TSH – inne możliwe przyczyny

Bardzo niski poziom TSH może być konsekwencją przewlekłego przyjmowania leków, które zaburzają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy – glikosteroidy, interferon, androgeny oraz leki przeciwdepresyjne. Istnieją także inne potencjalne czynniki zwiększające ryzyko pojawienia się chorób tarczycy – podeszły wiek, stosowanie głodówek czy ostre zespoły psychiatryczne.

Leczenie niskiego poziomu TSH

W celach diagnostycznych oznaczenie poziomu TSH powinno wykonywać się zawsze o tej samej porze dnia. Pozwoli to na wyeliminowanie problemu zmiennego poziomu tego hormonu w ciągu doby. Skuteczne leczenie jest długotrwałe i zakłada codzienne przyjmowanie określonych przez lekarza dawek hormonów tarczycy. Warto jednak pamiętać o tym, że leczenie zaczyna przynosić pierwsze efekty dopiero po około miesiącu od rozpoczęcia jego stosowania.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta przed komputerem

„Im bardziej napinasz szyję, tym mocniej „ciągniesz” również za nerwy, które przechodzą przez nadgarstek”. Fizjoterapeuta o syndromie biurowego nadgarstka

istockphoto.com

5 codziennych zagrożeń dla kręgosłupa

Chora tarczyca – jak rozpoznać pierwsze sygnały? Przyjrzyj się swoim włosom! Ostrzega trycholożka Magdalena Kania

klimatyzacja

Klimatyzacja – poznaj jej plusy i minusy

swędząca skóra

Dlaczego skóra swędzi? Sprawdź, jaka może być przyczyna problemu

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

kobieta ucząca się reanimacji

Reanimacja a resuscytacja. Jaka jest różnica? Jak je przeprowadzić?

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

„W pierwszej kolejności pobiera się serce, następnie płuca, wątrobę, trzustkę i na końcu nerki”. Panna Chirurg, czyli dziewczyna przy stole operacyjnym, opowiada jak wygląda procedura przeszczepiania

kobieta w stanie lękowym

Stany lękowe – jak i dlaczego powstają? Pokonywanie lęku

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

Biegacz ze zdjętymi butami sportowymi i skręconą kostką siedzi na ziemi

Objawy i sposoby leczenia skręconej kostki

kobieta na ćwiczeniach

Tiki nerwowe – jakie są przyczyny, rodzaje i objawy powtarzalnych ruchów mięśni?

Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język

Co można wyczytać z języka? Kolor, nalot i faktura mówią dużo o twoim stanie zdrowia

ilustracja przedstawiająca neuroprzekaźniki

Rola neuroprzekaźników w poprawnym funkcjonowaniu organizmu

ilustracja ukazująca leukocyty

Co to są leukocyty? Funkcje białych krwinek oraz przyczyny ich nieprawidłowych wyników

kobieta cierpiąca na leukoplakię otwiera usta

Leukoplakia – jakie czynniki predysponują do jej powstania? Czym jest stan przedrakowy?

lekarz przeprowadzający badania genetyczne

Jak przebiegają badania genetyczne i jakie choroby pozwalają wykryć?

Neurolog omawia z pacjentką wyniki badań

Neurolog, czyli specjalista od schorzeń i chorób układu nerwowego. Jakie dokładnie leczy choroby?

różne rodzaje opatrunków w postaci plastrów i bandaża

Opatrunki – rodzaje, wskazania oraz sposób doboru odpowiedniego środka

Wykonywanie badania elektromiograficznego

Badanie EMG – elektromiografia. Jak wygląda badanie i jakie są wskazania?

Zabieg wstrzykiwania toksyny botulinowej

Toksyna botulinowa w praktyce neurologicznej oraz kosmetologii

Pływające bakterie na odporność

Co to jest immunologia i jakie są jej rodzaje? Badania immunologiczne w diagnostyce

kobieta leży na stole do masażu i korzysta z talasoterapii

Talasoterapia – co to jest i jak działa? Czy zabiegi talasoterapii są skuteczne?