Przejdź do treści

Poczuj moc! 8 witamin i suplementów, które dodadzą ci energii

witaminy i suplementy dodajace energii
Poczuj moc! 8 witamin i suplementów, które dodadzą ci energii/ Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wydaje ci się, że prowadzisz zdrowy tryb życia, a i tak bywa, że brakuje ci sił i jesteś zmęczona? Sprawdź, co warto suplementować, jeśli chcesz dodać sobie energii.

Odżywcza, zróżnicowana dieta, regularna aktywność fizyczna i wartościowy sen – to złote trio, bez którego organizm nie funkcjonuje dobrze. Zdarza się jednak, że nawet mimo to pojawiają się pewne niedobory, które mogą odebrać siłę i energię. Zobacz, na jakie witaminy i minerały powinnaś zwrócić uwagę! Dorzucamy też trzy świetne preparaty poprawiające kondycję fizyczną i psychiczną.


Witaminy z grupy B

Są nam niezbędne do właściwego funkcjonowania. Nie tylko chronią układ nerwowy, wspomagają metabolizm, poprawiają pracę mózgu, wpływają na samopoczucie, ale – co istotne – bez nich ciało nie jest w stanie wytwarzać energii. Nie są magazynowane w organizmie, więc trzeba dostarczać je na bieżąco. To też oznacza, że często możemy mieć ich niedobory (według badań brytyjskich naukowców większość mieszkańców krajów rozwiniętych ma za niski poziom co najmniej jednej, a często kilku witamin z grupy B). Ich głównymi źródłami są:

  • zboża i produkty pełnoziarniste,
  • otręby,
  • drożdże piwne,
  • mięso,
  • ryby,
  • warzywa,
  • orzechy.

Przewlekłe zmęczenie i problemy ze snem mogą być objawem deficytu witaminy B5. Jeśli dojedzie do tego odczuwanie lęku, gorszy nastrój, może to oznaczać braki w witaminie B6. Brak energii to też konsekwencja za niskiego poziomu witaminy B1 i B3. Wszystkie współdziałają i nawzajem wzmacniają swoją skuteczność, dlatego najlepiej suplementować nie jedną, ale cały kompleks witamin z grupy B.

W shocie Boosted Energia znajduje się witamina B3, B5 i B12, a także kofeina, co daje naprawdę potężny zastrzyk energii organizmowi. Sprawdź w naszym sklepie HelloZdrowie!

Żelazo

Brak sił i szybkie męczenie się to pierwsze sygnały, że może brakować ci tego ważnego pierwiastka. Niedobór żelaza jest najpowszechniejszym spośród występujących niedoborów odżywczych, a do tego kobiety są na niego bardziej narażone niż mężczyźni. Bez żelaza nie powstanie hemoglobina, której podstawową funkcją jest rozprowadzanie tlenu po całym organizmie. A jeśli ten mechanizm szwankuje, ty nie masz energii, jesteś osłabiona i rozdrażniona. Na niedobory żelaza narażeni są nie tylko wegetarianie. Choć wiadomo, że produkty zwierzęce są bogate w ten składnik, to równie wartościowym źródłem żelaza są:

  • pestki dyni,
  • suszone morele,
  • fasola,
  • ciecierzyca,
  • soczewica,
  • sezam.

Niestety sam fakt urozmaicania diety tymi produktami nie da gwarancji, że pokryliśmy zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Zostaje jeszcze kwestia przyswajania. Nie pomaga tłuszcz, wapń ani fityniany (znajdują się m.in. w ziarnach zbóż). Produkty pełnoziarniste mogą zmniejszyć przyswajanie żelaza nawet o 90 procent. Aby jak najwięcej tego pierwiastka trafiło z jedzenia do naszej krwi, zadbaj o uzupełnienie talerza produktami bogatymi w witaminę C i kwas foliowy.

U niektórych niestety nawet dobrze skomponowana dieta to za mało. Wtedy niezbędna może okazać się suplementacja. Oczywiście poprzedzić ją trzeba badaniami krwi. Jeśli przyjmujesz preparat z żelazem, nie łącz go z magnezem, cynkiem ani wapniem.

Magnez

Bierze udział w setkach biochemicznych reakcji w organizmie. To minerał występujący w ziemi, morzu, roślinach, zwierzętach i ludziach. Około 60 proc. magnezu znajduje się w naszych kościach, a reszta w mięśniach, tkankach miękkich i płynach. Pomaga przekształcać żywność w energię i tworzyć nowe białka z aminokwasów, odpowiada za kondycję mięśni. Jeśli więc potrzebujesz poczuć więcej energii w ciele, zadbaj o podaż magnezu – szacuje się, że nawet połowa Europejczyków nie pokrywa swojego dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Suplementacja jest szczególnie ważna, jeśli jesteś aktywna fizycznie i intensywnie ćwiczysz. Magnez pomaga w transporcie cukru z krwi do mięśni.

Badania brazylijskich naukowców z Uniwersytetu w Sao Paulo wykazały, że suplementacja tego pierwiastka może zwiększyć wydajność nie tylko u sportowców, ale i u osób starszych i chorujących przewlekle. Jednak żeby odczuć pozytywne efekty przyjmowania magnezu, potrzeba czasu (kilku tygodni) i systematyczności. Jeśli natomiast chcesz mieć pewność, że twoja dieta jest bogata w ten pierwiastek, jedz:

  • warzywa strączkowe,
  • produkty zbożowe z pełnego przemiału,
  • pestki dyni,
  • banany,
  • gorzką czekoladę.

Jeśli szukasz suplementu, który łączy w sobie potrzebne ci witaminy i minerały w jednej kapsułce, wypróbuj WIMIN Dobra Energia! Do kupienia w sklepie HelloZdrowie

Witamina C

To antyoksydacyjna tarcza organizmu chroniąca przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Bierze udział w procesach metabolizmu i transporcie tłuszczów do komórek, co przekłada się na siłę i energię. Niweluje senność i uczucie zmęczenia. Ułatwia przyswajanie żelaza, bez którego również nie ma mowy o energii i dobrym samopoczuciu. Nasz organizm nie jest w stanie sam jej wytworzyć, dlatego musimy zadbać o dostarczenie jej odpowiedniej ilości z jedzeniem i ewentualnie suplementami. Zalecana dawka kwasu askorbinowego może się różnić w zależności od wieku, płci i masy, a także stanu zdrowia i podatności na stres, ale uśredniając, w Polsce przyjmuje się, że jest to 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn. Witaminę C trudno przedawkować, gdyż jest rozpuszczalna w wodzie i jej nadmiar usuwany jest z potem i moczem. Najlepszymi jej źródłami są:

  • czarna porzeczka,
  • kiwi,
  • cytrusy,
  • truskawki,
  • dzika róża,
  • czerwona papryka,
  • brokuły,
  • brukselka,
  • kiszonki.

Pamiętaj, że obróbka termiczna tych produktów powoduje znaczny ubytek witaminy C – gotowanie potrafi zmniejszyć jej stężenie nawet o połowę. Jeśli sięgasz po suplementy z witaminą C, wybieraj te z ekstraktami owocowymi (są lepiej przyswajalne).

Witamina D

Szacuje się, że nawet 90 proc. Polaków i ponad połowa ludzi na świecie cierpi na niedobór tej witaminy. Efektem tego może być spadek odporności, problemy z kośćmi, sercem, a także zmęczenie mięśniowe i ogólny brak energii. Do syntezy witaminy D dochodzi pod wpływem promieni słonecznych. Biorąc pod uwagę szerokość geograficzną, w której żyjemy i kąt padania promieni, Światowa Organizacja Zdrowia zaleca nam jej suplementację przez cały rok. Jaka dawka będzie odpowiednia? To najlepiej oceni lekarz na podstawie badań krwi. Pamiętaj, żeby witaminę D przyjmować z posiłkiem tłuszczowym, co zapewni dobre wchłanianie, gdyż rozpuszcza się ona w tłuszczach. Jeśli chodzi o żywność, to witamina D występuje w niewielu produktach i w takim stężeniu, że trudno zapewnić jej właściwy poziom bazują tylko na jadłospisie. Tym niemniej warto regularnie jeść ryby morskie – to one zawierają najwięcej „witaminy słońca”.

„Suplement to nie jest 'gorszy lek'”/fot. Getty Images

Żeń-szeń

Jego korzeń zawiera ponad 200 aktywnych substancji o działaniu prozdrowotnym, których nie znajdziemy w innych roślinach. Na uwagę szczególnie zasługują ginsenozydy – działają na hemoglobinę, powodując zwiększenie ilości tlenu w komórkach organizmu. To z tego powodu przyjmowanie preparatów z żeń-szeniem potrafi zwiększyć wydajność, pozbyć się apatii, dodać sił. Suplementacja pomoże nie tylko przy przemęczeniu fizycznym, ale i psychicznym. Żeń-szeń stymuluje ośrodkowy układ nerwowy, poprawiając odporność na stres. Poprawia też aktywność mózgową, ułatwia koncentrację i zapamiętywanie. Przekłada się na lepsze samopoczucie. Ważne! Jeśli chorujesz na cukrzycę, masz dolegliwości związane z sercem, astmę lub zaburzenia krzepliwości krwi, zanim zaczniesz przyjmować tabletki z żeń-szeniem, skonsultuj to z lekarzem.

Ashwagandha

Od tysięcy lat zioła Ashwagandha są cenione przez mieszkańców Chin i Indii w walce z różnymi schorzeniami. Wiele właściwości prozdrowotnych tego tropikalnego krzewu zostało potwierdzonych w badaniach. Dziś podkreśla się przede wszystkim działanie Ashwagandhy wspierające organizm w okresie przeciążenia fizycznego i psychicznego. Jest ona tzw. adaptogenem, czyli substancją wywołującą wzrost odporności na szkodliwe stresory, takie jak stres, przepracowanie, nadmierny wysiłek fizyczny lub psychiczny. Liczne badania nad tą rośliną wykazały też, że chroni komórki nerwowe przed działaniem wolnych rodników.

Ashwagandha świetnie sprawdza się, gdy potrzebujemy zwiększyć wydolność organizmu i wzmocnić swoje siły witalne. Pomoże w poprawie kondycji umysłowej. Jest dostępna w wielu suplementach. Ze stosowania jej powinny zrezygnować osoby na stałe przyjmujące leki o działaniu uspokajającym oraz na nadciśnienie, chorujący na tarczycę, z wrzodami żołądka, a także kobiety w ciąży.

Wypróbuj działanie adaptogenów w suplementach najlepszej jakości. Kup Naturell Ashwaganda w sklepie HelloZdrowie!

Miłorząb japoński

Jest niezwykłym drzewem, symbolem odporności. Choć nazwa sugeruje coś innego – pochodzi z Chin. Jego liście i nasiona są często używane w tradycyjnej medycynie wschodniej, jednak współczesne badania koncentrują się raczej na ekstrakcie wytwarzanym z liści. Zastosowanie zdrowotne miłorzębu japońskiego jest szerokie, ale większość właściwości dotyczy funkcjonowania mózgu. Znany też pod nazwą Ginkgo biloba poprawia krążenie krwi, ma działanie antyoksydacyjne, zmniejsza ryzyko demencji, usprawnia pracę mózgu. O ile nie doda ci energii w tradycyjnym rozumieniu, to wspomoże energię psychiczną. Badania naukowców z Liberty University w Lynchburgu potwierdziły, że suplementacja miłorzębu może zwiększyć wydajność umysłową. Warto więc po niego sięgać przy kłopotach ze skupieniem i pamięcią.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?